Museot

Vietnamin sodan aikana varastetut museoesineet palautettiin Yhdysvalloista Bangkokin kansallismuseolle

Al Jazeeran lyhyt dokumentti kamanoiden palauttamisesta.

Thaimaan hallitus on yrittänyt saada 1960-luvulla varastettuja kamanoja takaisin Bangkokin kansallismuseoon niiden varastamishetkestä asti. Historialliset kivilaatat, joissa on uskonnollisia kaiverruksia, varastettiin Vietnamin sodan aikana ja ne salakuljetettiin Yhdysvaltoihin.

Vietnamin sodan aikana varastetut kamanat olivat alun perin Khmer-luostareiden tukipylväitä ja ne ryöstettiin Buriamin ja Sa Keon provinsseissa sijainneista luostareista. Historiallisten kivilaattojen arvioidaan olevan peräisin 800- tai 900-luvuilta. Kiven kaiverrukset kuvaavat hinduille tärkeitä jumalia Indraa ja Yamaa. Kamanat painavat aviolta noin 600 kiloa.

Avery Brundage oli yhdysvaltalainen keräilijä, urheilija ja Olympiakomitean jäsen. Kuva: Brundage 1970-luvulla. Koch, Eric / Anefo, Wikimedia Commons.

Varastetut esineet olivat vuosikausia esillä San Franciscon aasialaista taidetta esittelevässä museossa. Arkeologi Tanongsak Hanwong löysi kamanat sattumalta museon digitaalisten esineluetteloiden kautta tutkiessaan toista varastettuihin thaimaalaisiin taide-esineisiin liittyvää tapausta. San Franciscon museon mukaan museon tarkoituksena oli aina ollut palauttaa esineet takaisin Thaimaan hallitukselle, mutta museo ei ollut tietoinen esineisiin kytkeytyvästä salakuljettamisesta. Museon mukaan kamanoiden reitti Yhdysvaltoihin alkoi selvitä, kun asiantuntijat alkoivat tutkia siihen liittyviä asiakirjoja.

Asiakirjoista selvisi, että varastetut esineet olivat päätyneet 1960-luvulla keräilijä Avery Brundagen (1887–1975) käsiin Lontoon ja Pariisin gallerioista. On todennäköistä, että Brundage oli tietoinen ainakin toisen kivilaatan laittomasta taustasta. Museon kokoelmiin kamanat tulivat Brundagen lahjoituksella.

Thaimaan hallitus yritti saada esineitä takaisin ensimmäisen kerran 1960-luvulla Brundagelta, mutta kyselyt eivät johtaneet virallisiin toimiin. Tanongsak Hanwong järjesti vuonna 2016 internetkampanjan, jolla hän pyrki kääntämään hallituksen huomion varastettuihin esineisiin. Kampanja oli menestyksekäs, sillä hallitus aloitti yhteistyön Yhdysvaltain hallinnon kanssa vuonna 2017 esineiden palauttamiseksi.

Kamanoiden palautumista Bangkokin kansallismuseolle tänä vuonna kuvataan tärkeäksi, sillä esineet ovat nyt siellä, mihin ne kuuluvatkin. Kivilaattojen palauttamista juhlistettiin thaimaalaisella tanssi- ja rukousseremonialla Los Angelesissa ennen kuin esineet matkasivat takaisin kotimaahansa. Thaimaan suurlähettiläs Manasvi Srisodapol kommentoi abc-Newsille toivovansa, että kamanoiden palauttaminen auttaisi lisäämään tietoisuutta siitä, että historiallisesti tärkeitä esineitä ei poistettaisi niiden alkuperäisiltä yhteisöiltä.

Kamana etelä Gopurassa, Phnom rungin historiallisessa puistossa. Kuva: Michael Gunther, Wikimedia Commons.

Lisätietoja:

Abc-News: Religious artifacts returned to Thailand after decades

BBC News: US returns ancient stone carvings to Thailand

Thai PBS World: A tale of two lintels: The National Museum welcomes back Thailand’s long-lost treasures

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *