Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin. Jos havaitset tietokannassa puutteita vihjaa siitä Agricolan toimitukselle ”Ehdota aineistoa” -linkin kautta.
Luettelo kansanrunousarkiston keruuaineistoista. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelmassa on noin 1400 luetteloitua kirjekokoelmaa, joissa on yli 230 000 kirjettä. Kirjekokoelmaluettelosta saat tiedot arkistonmuodostajien (kirjeensaajien) luetteloiduista kirjekokoelmista.
Loki on John Nurmisen Säätiön toteuttama merellinen verkkopalvelu ja yhteisö. Loki kokoaa kartalle kansalaisten ja merellisten organisaatioiden jakamia tarinoita, museoiden kiinnostavimpia sisältöjä sekä parhaita retkikohdevinkkejä Suomen rannikoilta ja saaristosta. Palveluun on tarkoitus tallentaa sellaisia tietoja ja tarinoita, jotka kiinnostavat mahdollisimman monia merellä liikkujia ja merestä kiinnostuneita.
Kansankirjoittajien aineistoja digitoitiin Kansanihmiset ja kirjallistuminen 1800-luvun Suomessa tutkimushankkeessa. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Eduskunnan kirjastoon on tallennettu yli 430 entisen kansanedustajan haastattelukokoelma, joka on luvanvaraisesti tutkimuskäytössä. Haastatteluja on tallennettu vuodesta 1988 lähtien. Veteraanikansanedustajahaastattelut ovat elämäkerrallisia syvähaastatteluja, jotka keskittyvät erityisesti politiikkaan sekä haastateltavien uriin kansanedustajina. Uusia haastatteluja valmistuu vuosittain 10–15 kappaletta.Haastattelujen käyttö tutkimuksen lähteenä edellyttää tutkimusluvan anomista.
Brevsam on kirjetietokanta, jossa voit selailla kokoelmiin kuuluvien kirjeiden tietoja. Kirjeitä voi hakea sekä lähettäjän että vastaanottajan nimeillä. Hakutuloksesta selviää, montako kirjettä tiettyyn kirjeenvaihtoon kuuluu, milloin ne on kirjoitettu ja mihin kokoelmaan kirjeet kuuluvat.
Monipuolinen henkilöhistoriallinen aineisto, jonka painopisteenä ovat suomenruotsalaiset alueet, suvut ja henkilöt sekä Turku ja Åbo Akademi. Suurin osa aineistosta on 1800-1900-luvuilta, mutta myös vanhempaa aineistoa. Käsikirjoituskokoelmissa henkilöhistoriallisten kokoelmien lisäksi kartano- ja yritysarkistoja, sekä Suomen talousseuran kokoelma. Valokuvakokoelma koostuu henkilökuvien ja suomalaisien maisemien lisäksi taidegrafiikkasta sekä maalaustaiteesta ja piirustuksista.