Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin.
Apuneuvo kyläyhteisöön ja maankäyttöön aikana ennen isojakoa. Kartoista nähdään mm. missä käytettiin sarkajakoa, missä peltojen lohkojakoa ja mikä oli kasken merkitys alkavalle uudistilalle. Sisältää yli 3000 karttaa.
Arkistolaitoksen digitoitujen aineistojen kokoelma.
Sivulta pääsee käsiksi Kansalliskirjaston digitoimiin sanomalehtiin, aikakauslehtiin, pienpainatteisiin ja muuhun digitoituun aineistoon.
Useita digitoituja karttoja eri puolilta Suomea.
eKokoelmat sisältää tieliikennehistoriaan liittyvää aineistoa.
Yleisradion alkuperäisäänitteitä ja tv-ohjelmia.
Ennen ja nyt – historian tietosanomat on tieteellinen aikakauslehti, joka julkaisee referee-artikkeleita, tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia sekä haastatteluja, arvosteluja ja keskustelupuheenvuoroja
Kasvi- ja eläintieteen digitoitua kirjallisuutta. Helsingin yliopiston erikoiskokoelmat.
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan digitoidut numerot vuosilta 1903-1999.
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan artikkelit numerosta 2/2001 lähtien. Uusien numeroiden artikkelit tulevat saataville vuoden viivellä.
Ruotsin maanmittauslaitoksen Landmäterietin historialliset kartat.
Palvelu sisältää satojen eri alojen keskeisten tieteellisten lehtien takautuvat vuosikerrat.
Osa Kansalliskirjaston digitoimista kirjoista, kartoista ja muista teoksista on nyt myös saatavilla täältä. Vuotta 1929 uudemmat digitaaliset aineistot ovat käytettävissä kaikissa vapaakappalekirjastoissa.
Kantapuu-tietokanta sisältää laajan valikoiman suomalaisesta metsäkulttuurista kertovia valokuvia, esinekuvia ja niihin liittyviä tietoja sekä kirjakokoelmia. Lisäksi tietokannassa on myös muuta kulttuurihistoriallista aineistoa.
Palvelussa voi selata luovutetun Karjalan karttoja. Paikannimellä voi hakea kaupunkeja, kyliä vesistöjä ja rakennettuja kohteita.
Kiipun kylän maisemahistoriaa
Kontentti on Varastokirjaston kaikille avoin ja maksuton artikkeliviitetietokanta. Tietokannan lehdet löytyvät Varastokirjaston kokoelmista, joten haussa löytyvät artikkelit ovat kirjastojen tilattavissa. Kontenttiin on digitoitu 65:n suomalaisen aikakauslehden sisällysluetteloita vuosilta 1858-2002.
Kulttuuriympäristön rekisteriportaali on Museoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy tietoa muinaisjäännöksistä ja rakennetusta ympäristöstä.
Rekistereissä on tietoa muinaisjäännöksistä, niiden hoidosta ja niitä koskevista tutkimushankkeista sekä
Museoalan asiasanasto on Yleisen suomalaisen asiasanaston rinnalla käytettävä erikoissanasto-opas.
Museoviraston restaurointitoimintaa esittelevä sivusto
Siiri on Tampereen museoiden ja pirkanmaalaisten paikallismuseoiden yhteinen esineitä ja valokuvia sisältävä tietokanta.
StatFin on maksuton tietokanta, joka sisältää Suomea koskevaa keskeistä tilastotietoa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.
Valikoima Suomea koskevia historiallisia karttoja 1500-luvulta 1900-luvun puoliväliin. Kartat kuvaavat kotimaisen karttakuvan muutoksia sekä havainnollistavat Suomen valtiollisen aseman ja sisäisen hallinnon historiaa, liikenneyhteyksien kehitystä ja asutuskeskuksien kasvua. Aineisto on pääosin digitoitu Kansalliskirjaston Pelasta kirja -hankkeessa. (Doria)
Taiteentutkija on verkossa toimiva tieteellinen aikakauslehti, jossa yhdistyvät taidehistorian ja arkkitehtuurin eri oppituoleissa ja riippumattomasti tehtyjen tutkimusten aiheet.
Digitoitua vanhaa metsä- ja maatalousalan kotimaista kirjallisuutta. Helsingin yliopiston erikoiskokoelma.
Metsien kartoittamista varhaismodernilla ajalla käsittelevä sivusto
Suomen museoliiton kokoama kattava lista kotimaisten museoiden verkkonäyttelyistä ja virtuaalimuseoista
Suomen historian tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana. Artikkelit perustuvat Yleisradion televisio- ja radio-ohjelmiin.
Monipuolinen henkilöhistoriallinen aineisto, jonka painopisteenä ovat suomenruotsalaiset alueet, suvut ja henkilöt sekä Turku ja Åbo Akademi. Suurin osa aineistosta on 1800-1900-luvuilta, mutta myös vanhempaa aineistoa. Käsikirjoituskokoelmissa henkilöhistoriallisten kokoelmien lisäksi kartano- ja yritysarkistoja, sekä Suomen talousseuran kokoelma. Valokuvakokoelma koostuu henkilökuvien ja suomalaisien maisemien lisäksi taidegrafiikkasta sekä maalaustaiteesta ja piirustuksista.