Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin. Jos havaitset tietokannassa puutteita vihjaa siitä Agricolan toimitukselle ”Ehdota aineistoa” -linkin kautta.
Sivulta pääsee käsiksi Kansalliskirjaston digitoimiin sanomalehtiin, aikakauslehtiin, pienpainatteisiin ja muuhun digitoituun aineistoon.
Tietokantaan tallennetut noin 5800 karttaa ja niihin liittyvät noin 6350 karttakuvaketta ovat hänen mittavan karttatutkimuksensa satoa. Kokoelma sisältää karttoja Suomen alueilta 1400-luvun lopulta aina 1930-luvulle asti pääpainon ollessa kuitenkin 1600–1800-lukujen kartoissa. Alkuperäiset kartat ovat pääsääntöisesti löydettävissä joko Kansallisarkiston, Ruotsin kansallisarkiston tai sen osana toimivan Sota-arkiston kokoelmista.
Haaksirikkojen ja hylkylöytöjen tietopankki, joka kattaa Suomen rannikon ja sisävedet
Tietoa Kokkolan satamasta ja merenkulusta 1200-luvulta 1990-luvulle
Loki on John Nurmisen Säätiön toteuttama merellinen verkkopalvelu ja yhteisö. Loki kokoaa kartalle kansalaisten ja merellisten organisaatioiden jakamia tarinoita, museoiden kiinnostavimpia sisältöjä sekä parhaita retkikohdevinkkejä Suomen rannikoilta ja saaristosta. Palveluun on tarkoitus tallentaa sellaisia tietoja ja tarinoita, jotka kiinnostavat mahdollisimman monia merellä liikkujia ja merestä kiinnostuneita.
Tietoa neljästä projektissa mukana olevasta hylystä Pohjois-Euroopassa
Kiertokirjeet ja kirjelmät ovat keskeinen lähde postihistorian tutkimukseen. Niillä postihallinto ohjeisti postitoimipaikkojen toiminnan koko maassa. Kiertokirjeistä ja kirjelmistä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä koko postin toimintaketjua varten. Kirjeissä on paljon esimerkiksi postimaksutaulukoita, postinkuljetuksen aikatauluja sekä postitoimipaikkojen perustamis- ja lakkauttamistietoja. Kiertokirjeet ja kirjelmät sisältävät myös henkilöhistoriallisia tietoja. Kiertokirjeiden liitteissä on muun muassa nimitystietoja postin palveluksessa olleista henkilöistä.
Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi (SHIÅA) är ett specialarkiv och -bibliotek med inriktning på sjöhistoria och maritimetnologi. Institutets historia går tillbaka till år 1936 då Sjöhistoriska museet vid Åbo Akademi grundades som det första sjöfartsmuseet i Finland. Sjöhistoriska institutet har till uppgift att främja sjöhistorisk och maritimetnologisk dokumentation, forskning, undervisning och information
Marinmålningar, Skeppsfotodatabasen. Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi (Spegeln, Åbo Akademi)
Suomen kauppalaivastotietokanta sisältää tietoja Suomen kauppalaivastosta vuosilta 1921–1987. Tiedot ovat suurimmaksi osaksi Merenkulkulaitoksen julkaisemasta ”Suomen kauppalaivasto” -kirjasarjasta; paikoittain niitä on täydennetty myös muista lähteistä löytyneillä tiedoilla. Tietokannassa aluksien eri vuosien tiedot on yhdistetty kronologisesti, joten laivojen vaiheita voidaan seurata läpi vuosien. Aluksia voidaan hakea esimerkiksi nimen, laivatyypin, takiloinnin, rekisteröintipaikan ja omistajan perusteella. Haku voidaan myös rajoittaa tiettyjen vuosien tietoihin. (Suomen merimuseo yhteistyössä Suomen Laivahistoriallinen Yhdistys ry:n kanssa)
Suomen Raitiotieseura ry:n sivut. Raitioliikenteen historiaa eri kaupungeissa Suomessa.
Suomen keskiajan ja uuden ajan alun liikennereittien avoin paikkatietokanta ja digitaalinen kartasto