Uutiset

Aimo Aaltosen henkilöarkisto luetteloitu Kansan Arkiston tietokantaan

Aimo Aaltonen vuonna 1966. Kuva: Seppo Leinonen, Wikimedia Commons.

SKP:n pitkäaikaisen puheenjohtajan Aimo Aaltosen henkilöarkisto on järjestetty ja luetteloitu Kansan Arkiston tietokantaan. Arkisto käsittää 21 kansiota ja sisältä muun muassa puheita, muistiinpanoja ja SKP:n asiakirjoja. Aaltosen henkilöarkiston arkistoluetteloa pääsee selaamaan Kansan Arkiston Planeetta-tietokannassa.

Arkistosta löytyy monipuolista aineistoa, muun muassa valokuvia Kiinan ja Mongolian matkoilta, muistiinpanovihko vankilasta vuodelta 1944, SKP:n ja SKDL:n toiminta-asiakirjoja sekä Aaltosen muistotilaisuuden ohjelma.

Aimo Anshelm Aaltonen syntyi Paraisilla 10.12.1906. Hän oli ammatiltaan kirvesmies ja työskenteli myös muurarina, tehtaissa ja maatiloilla. Aaltonen lähti opiskelemaan Leningradiin Lännen vähemmistökansallisuuksien yliopistoon vuonna 1930. Hän vietti yliopistossa kaksi ja puoli vuotta ja sai sinä aikana Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsenkirjan. Aaltonen kävi Suomessa noin puolen vuoden ajan vuonna 1933 mutta palasi Neuvostoliittoon, tällä kertaa Moskovan Lenin-kouluun. Hän oli ajatusmaailmaltaan marxisti-leninisti.

Suomeen palattuaan Aaltonen organisoi SKP:n sotilaslinjan työtä, mutta hänet pidätettiin pian ja häntä pidettiin turvasäilössä ja vangittuna vuosina 1933–1944. Vapautumisensa jälkeen hänet valittiin SKP:n puheenjohtajaksi ja SKP:n äänenkannattajan Kommunistin päätoimittajaksi. Aaltonen ei ehtinyt olla SKP:n leivissä pitkään, vain vuodet 1944–45, sillä hänestä tuli Valtiollisen poliisin eli Valpon apulaispäällikkö vuosiksi 1945–47. Aaltonen valittiin SKP:n puheenjohtajaksi jälleen vuosiksi 1948–1966. Hänen toinen puheenjohtajuutensa päättyi syrjäyttämiseen osana puolueriitaa, joka jatkui vielä 1980-luvulle. Aaltonen toimi lisäksi presidentin valitsijamiehenä vuosina 1950, 1956 ja 1962.

Aaltonen kuoli Helsingissä 21. syyskuuta vuonna 1987. Hänen uurnansa on laskettu Malmin hautausmaalle SKP:n johdon yhteishautaan.

Kansan Arkisto

Aimo Aaltonen Wikipediassa

Aimo Aaltonen – Eduskunta

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *