Keruut

Piippumuistoja-hanke tutkii teollista kulttuuriperintöä – tallenna muistosi karttapalveluun

Volker von Bonin, Finlaysonin tehdas (Museovirasto)

Piippumuistoja-hanke etsii tarinoita ja kuvia tehtaiden piipuista ja teollisesta kulttuuriperinnöstä. Hanke julkaisee digitaalisen Muistot kartalla -karttatietopalvelun, johon käyttäjät voivat tallentaa tehtaiden ja muiden tuotantolaitosten piippuihin liittyviä muistoja ja kuvia. Muistoja etsitään niin puretuista kuin pystyssä olevista piipuista.

Palveluun tallennettuja muistoja ja kuvia voi selata vapaasti, mutta muistojen ja kuvien tallentaminen vaatii palveluun kirjautumisen. Rekisteröityminen onnistuu joko luomalla palveluun käyttäjätunnuksen ja salasanan tai vaihtoehtoisesti käyttämällä Google- tai Facebook-tiliä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat osallistua kuvista syntyviin keskusteluihin kommentoimalla muiden kuvia. Palveluun ladatut muistot ja kuvat tallennetaan Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin Tampereelle.

Piippumuistoja-hanke tutkii teollista kulttuuriperintöä

Piippumuistoja-hankkeessa tutkitaan tehtaanpiippujen merkitystä paikallisille asukkaille ja tehdaspaikkakunnilla vieraileville. Olemme kiinnostuneet niin positiivisista tai negatiivisista kuin henkilökohtaisista tai yleisistä muistoista liittyen tehtaiden piippuihin. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö ja sitä koordinoidaan Oulun yliopistossa.

Yhteisölliselle Muistot kartalla -sivulle voit postata omat teollisuuspaikkoihin liittyvät muistosi.

Hankkeessa haetaan tieteen ja taiteen keinoin vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1.       Mikä on tehtaiden piippujen merkitys paikallisille ihmisille ja yhteisöille?
2.       Miten teollisuusperintö vaikuttaa ihmisten identiteettiin?
3.       Miten taidetta ja tiedettä yhdistämällä voidaan tuoda uusia näkökulmia teoreettiseen keskusteluun kulttuuriperinnöstä?

Hanke osallistuu myös kulttuuriperinnöstä ja teollisuuskohteiden suojelusta käytyyn keskusteluun.  Samalla tarjoamme teollisten yhteisöjen jäsenille mahdollisuuden osallistua oman kulttuuriperintönsä määrittelyyn ja ylläpitoon. Esiin nousee kohteita, jotka on aiemmin nähty menneen kukoistuksen jäännöksinä ja joutomaina. Millaista uusiokäyttöä hylätyille tehtaiden piipuille ja tehdaskiinteistöille suunnitellaan tai on jo löydetty? Mitä piipuille tulisi paikallisten asukkaiden mielestä tehdä?

Yhtyneitten paperitehtaiden Valkeakosken tehtaat, 1930 – 1940-luku, Lusto – Suomen Metsämuseo.

Tutkimusaineisto muodostuu interaktiivisen karttapalvelun avulla kerätystä muistitiedosta sekä haastatteluista ja osallistuvasta havainnoinnista, joita tehdään lähempään tarkasteluun nostetuista piipuista Oulun seudun, Kajaanin, Jyväskylän (Säynätsalo), Lahden ja Kuopion alueilla. Karttapalvelussa on mahdollista jättää hankkeelle yhteystiedot, jos on kiinnostunut osallistumaan haastatteluun.

Muistot kartalla -palvelu on kehitetty Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Palvelu käyttää Open Street Map -karttapohjaa.

Hankkeen paikallisina yhteistyökumppaneina ovat:
·       Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Oulu
·       Kainuun museo, Kajaani
·       Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Lisätietoja:

Hankkeen johtaja: FT Tiina Äikäs, Oulun Yliopisto (, Arkeologia, PL 1000, 90014 Oulun Yliopisto)
DI Teemu Tokola, Oulun Yliopisto (kartta-alustaan liittyvät tekniset kysymykset, )

Työryhmä:

FT Eerika Koskinen-Koivisto, Jyväskylän Yliopisto
FM Marjo Juola, Oulun Yliopisto
KTM, FM Anne Ryynänen, Oulun Yliopisto
FM Ilja Koivisto, Oulun Yliopisto
KuM, FM, taiteilija Suvi Nurmi
Lisätietoja hankkeesta https://puruajaporua.wordpress.com/piippumuistoja/
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/Piippumuistoja-108446521295581
Istagram: @Piippumuistoja

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *