![](https://agricolaverkko.fi/hallinta/wp-content/uploads/2021/09/tiananmen_web-400x300.jpg)
Honkongin poliisi teki 9. syyskuuta ratsian June 4th (六四紀念館) –museoon, joka perustettiin vuonna 2014 Taivaallisen rauhan aukiolla 4.6.1989 tapahtuneen väkivaltaisen välikohtauksen muistolle. Museo on kohdannut aiemminkin vastustusta, sillä se pakotettiin sulkemaan ovensa kaksi vuotta avaamisensa jälkeen. June 4th –museo avasi ovensa uudestaan vuonna 2019 ja se ehti toimia kaksi vuotta ennen kuin se suljettiin jälleen kesäkuussa Honkongin viranomaisten toimesta. Museota ylläpitää Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China –liittouma, joka kannattaa demokratiaa ja vaatii hallintoa kantamaan vastuunsa Taivaallisen rauhan aukion tapahtumista.
Museoon hyökänneiden viranomaisten mukaan June 4th –museo toimi ilman voimassa olevaa lisenssiä. 9. syyskuuta poliisit eristivät Mong Kokin alueella sijainneen museon ja heidät kuvattiin kantamassa museosta ulos näyttelyyn kuuluneita pahvitauluja sekä esineitä. Viranomaiset pidättivät myös neljä museota ylläpitänyttä työntekijää, jotka olivat Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China –liittouman jäseniä. Kolme päivää ennen pidätyksiä museo oli avannut uuden näyttelyn, johon sadat museokävijät olivat käyneet tutustumassa. Viranomaiset ovat syyttäneet 32 vuotta toiminutta liittoutumaa salaisesta yhteistyöstä ulkomaisten toimijoiden kanssa.
![](https://agricolaverkko.fi/hallinta/wp-content/uploads/2021/09/1024px-Tiananmen-Wroclaw-plDominikanski-400x218.jpg)
Taivaallisen rauhan aukion tapahtumista puhuminen on ollut tabu Kiinassa ja sen hallintoalueilla. Kun tapahtumista tuli kuluneeksi 30 vuotta vuonna 2019, sen muistotilaisuudet sensuroitiin tiukalla kädellä kiinalaisissa medioissa. Liittouman aktiivien mukaan heidän tavoitteenaan on toimia kansakunnan ”omatuntona” ja pitää yllä sensuroimatonta totuutta Kiinan alueen historiasta. Vuoden 1989 opiskelijaprotesteissa kuoli yli satoja ihmisiä, kun Kiinan hallitus lähetti panssarivaunuin varustetut sotilasjoukot hajottamaan mielenosoitukset voimakeinoin.
Lisätietoa:
CNN: World marks 30 years since Tiananmen massacre as China censors all mention
Guardian: Hong Kong police raid Tiananmen massacre museum
June 4th (六四紀念館) -museon kotisivut
Wikipedia: 1989 Tiananmen square protests