Museot

Rikosmuseon esineistöä julkisuuteen Poliisimuseon ja Rikosmuseon yhdistyessä

Kuopion lääninpyövelin mestauskirves ja sen säilytyslaatikko 1700-luvun jälkipuolelta. Leveäteräistä kirvestä käytettiin kaulankatkaisuun. Kuva: Rikosmuseo.

Mestauskirves 1700-luvulta, kuuluisiin rikostapauksiin ja murhatutkimuksiin liittyviä esineitä ja mittava taideväärennösten kokoelma – nämä kaikki siirtyvät osaksi Poliisimuseon kokoelmaa, kun Poliisimuseo ja Rikosmuseo yhdistyvät huhtikuussa 2019.

Keskusrikospoliisin tiloissa Vantaalla sijaitseva Rikosmuseo kertoo rikostutkimuksen ja rikollisuuden historiasta. Museon näyttely säilyy edelleen Keskusrikospoliisissa, mutta Poliisimuseo vastaa jatkossa myös Rikosmuseon kokoelmista ja näyttelyistä.

– Rikosmuseo ei ole turvallisuus- ja tietosuojasyistä avoinna suurelle yleisölle, mutta jatkossa kuka tahansa voi päästä tutustumaan Rikosmuseon kiinnostaviin esineisiin ja niihin liittyviä tarinoihin osana Tampereen Poliisimuseon näyttelyitä, kertoo Poliisimuseon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Rikosmuseossa esillä olevia kirveitä. Kuva Rikosmuseon toimintaa esittelevästä filmistä ”Rikoksen pää” 1958. Yle, Elävä arkisto.

Poliisimuseo Tampereella

Järjestys romahtaa 1917 – Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi -näyttely on esillä vuoden 2019 loppuun.
Kuva: Poliisimuseo / Henri Hautamäki

Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo Tampereella Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä. Museo esittelee Suomen poliisin historiaa ja poliisin toimintaa keskiajalta nykypäivään asti. Museoon tutustuu vuosittain noin 30 000 vierailijaa.

Poliisimuseon perusnäyttely 900 vuotta poliisin historiaa Suomessa kertoo poliisista ja sen työtehtävistä. Museossa voi ihmetellä esimerkiksi pommirobottia, tutustua vanhaan rikostutkimuslaboratorioon ja istahtaa mustanmaijan penkille. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

– Poliisimuseon kesäkuussa avautuvaan Poliisi paikalla!  -näyttelyyn tulee esille Rikosmuseon kokoelmiin kuuluvia esineitä, esimerkiksi mestauskirves 1700-luvulta ja Eugen Schaumanilta kotietsinnässä löydetty pommi. Rikosmuseon kokoelmia esitellään lisää muutaman vuoden kuluessa, kun avaamme näyttelyn väärennetystä taiteesta.

Rikosmuseo on poliisin vanhin museo

Rikosmuseon hoitaja, asessori Viljo Wathén tutkii sormenjälkiä vuonna 1955. Wathénin värikkäät opastukset olivat kuuluisia siitä, että osa vieraista tuli huonovointisiksi.
Kuva: Rikosmuseo

Rikosmuseo perustettiin vuonna 1937 Rikostutkimuskeskuksen yhteyteen opetusnäyttelyksi poliiseille: siellä esitettiin, miten rikoksia on tehty, millaisia aineistoja on tutkittu ja miten tutkimuksissa on päästy ratkaisuihin.  Vuodesta 1955 Rikosmuseo on ollut osa Keskusrikospoliisia, Rikosmuseo ei ole avoinna yleisölle.

Museon kokoelmiin kuuluu rikoksentekovälineitä, tutkintamateriaalia, rikospaikkanäytteitä, rikostutkimusvälineitä ja -laitteita sekä valokuvia. Esineitä on noin 5 000 ja valokuvia noin 16 000.

Kuva: Puukkojunkkari Matti Haapojan luuranko, joka oli vuoteen 1995 asti näytteillä KRP:n rikosmuseossa. Yle kuvanauha, julkaistu: 7.2.1962 ohjelmassa: Uutiset ja valokeilassa. (Yle, Elävä arkisto)
Lähde: Poliisimuseon tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *