Uudet julkaisut

Tuore tekstihistoriallinen väitöstutkimus tuo uutta tietoa Suomen vanhimmasta sidotusta käsikirjoituksesta

Kuvassa Hollannin Kansalliskirjastossa säilytettävä versio Pantegnista. Kuva: Wikimedia Commons.

Outi Kaltion väitöskirja käsittelee Constantinus Africanuksen laatimaa Pantegnia ja sen Theorica-osaa. Yhtä teoksen varhaisinta säilynyttä käsikirjoitusta säilytetään Kansalliskirjastossa. Väitöstutkimus osoittaa, että käsikirjoitus sisältää Theorican kaikkein varhaisimman tunnetun tekstiversion.

Yksi varhaisimmista säilyneistä Pantegnin käsikirjoituksista on Suomen vanhin sidottu käsikirjoitus 1100-luvulta peräisin oleva Codex E.ö.II.14. Se kirjoitettiin pergamenttilehdille varhaisgoottilaisella käsialalla 1100-luvun jälkipuoliskolla, nykyisten Benelux-maiden, Ranskan ja Saksan välisellä alueella. Käsikirjoitus sisältää Theorican kirjat II–X. Käsikirjoitus on tullut Suomeen Venäjältä vuonna 1832 keisarillisena lahjoituksena.

Constantinus Africanuksen (k. ennen 1098/9) ’Pantegni’ on keskiaikainen lääketieteen oppikirja. Se on ensimmäinen latinan kielellä kirjoitettu lääketieteellisen tiedon laaja yleisesitys, joka mullisti länsimaisen lääketieteen ja nosti sen uudelle tasolle. Pantegni on käännös ja mukaelma arabiankielisestä alkutekstistä, Haly Abbasin (k. 978 jälkeen) ’al-Kitāb al-Malakīsta’ ja muista arabialaisista teoksista. Pantegni oli laajassa käytössä oppi- ja käsikirjana Euroopan ensimmäisissä lääketieteellisissä kouluissa 1100-luvulta lähtien. Teoksella oli huomattava jälkivaikutus aina uudelle ajalle asti. Merkittävyydestään huolimatta Pantegnista ei ole olemassa kattavaa tekstihistoriallista tutkimusta eikä modernia, vertailevaa editiota tai käännöstä, väitöskirjan laatija Outi Kaltio kertoo.

Kaltio tutki väitöskirjassaan Codex E.ö.II.14:n marginaaleissa olevia täydennyksiä:

Käsikirjoituksen marginaalitäydennykset ovat tarjonneet ainutlaatuisen tutkimusaineiston: vertailemalla täydennyksiä Theorican muiden säilyneiden käsikirjoitusten tekstiin olen pystynyt jäljittämään teoksen eri versioita ja tekstikerrostumia, Kaltio kertoo.

Kaltio osoittaa, että Codex E.ö.II.14 sisältää Theorican kaikkein varhaisimman tunnetun tekstiversion, teoksen viidennessä kirjassa. Lisäksi Kansalliskirjaston käsikirjoituksessa yhdistyy kaksi muuta varhaista Theorican tekstiversiota.

Codex E.ö.II.14 on yllättävän tuntematon aarre Kansalliskirjaston kokoelmissa.

Outi Kaltio väittelee Helsingin yliopistossa 29.4.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote.

Lue lisää: Constantine the African’s Pantegni

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *