Uudet julkaisut

Borstön aarrelaiva ei olekaan St Mikael!

Vox Turun uusimmassa jaksossa ”Ulkoluotojen harhatulet” käydään tutkimusmatkalla harhatulien ja haaksirikkojen maailmassa. Jaksossa on asiantuntijavieraana merihistorioitsija, emeritusprofessori Yrjö Kaukiainen, joka kertoo uusista Borstön ”aarrelaivaa” käsittelevistä tutkimustuloksista – laiva ei olekaan hollantilainen St Mikael! 

Uudessa jaksossa toimittaja Aleksi Kauppinen matkustaa harhatulien perässä Borstön saarella. Harhatulet ovat merkittävä ja mielenkiintoinen osa Saaristomeren tarinaperinnettä. Tarinoiden mukaan saaristolaiset olisivat polttaneet isoja kokkoja eli valemajakoita, joiden tarkoitus oli ohjata Itämerellä seilanneita aluksia karille. Tarinat harhatulista juontavat juurensa pieneltä Borstön saarelta.

Borstön tunnetuin nähtävyys on Borstögumman. Alun perin haaksirikkoutuneen laivan keulakuvana komeillut patsas löydettiin 1800-luvulla mereltä jäiden keskeltä. Borstön lähistöllä on uponnut lisäksi  ainakin kaksi alusta: Nordstiernan (vuonna 1798) sekä laiva, joka uusimpien tietojen mukaan ei olekaan St Mikael, kuten aikaisemmin on luultu.

Tuottaja Kauppinen kuvauksissa Borstön saarella. Kuva: Tommi Vuorinen

Kaukiainen kertoo, että St Mikaeliksi luultu alus upposi Borstön saaren edustalla vuonna 1747. Nykyään se makaa meren pohjassa noin 40 metrin syvyydessä. Uusimpien tutkimustulosten mukaan kysessä on laiva, joka on lähtenyt todennäköisesti Lyypekistä. Se on kuljettanut mukanaan saksasta ja ranskasta peräisin olevia luksustuotteita. Hylky on merkittävä muinaismuisto ja kansallinen merihistoriallinen aarre.

Jakson sisältöä on kuvattu muun muassa Borstössä, Utössä, Iniössä ja Åselholmassa. John Nurmisen säätiö antoi jaksoon käytettäväksi historiallisia merikarttoja. Musiikkia kuullaan Joona Lukalalta, Mikko Hellströmiltä sekä Kotton Viitaselta.

Lähde: Vox Turku

Vox Turku kertoo Turun seudusta, sen historiasta ja ihmisistä. Jaksot tehdään yliopistollisessa yhteistyössä, joten ohjelma tarjoaa tuoreen kanavan tieteentekijöille kommunikoida tiedeyhteisön ulkopuolelle. Painavien faktojen kylkiäiseksi ohjelma tarjoaa historian dramatisointia.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *