Ennen ja nyt – Historian tietosanomat on aloittamassa avoimen, joukkoistetun vertaisarviointikokeilun. Avoimessa vertaisarviointiprosessissa kirjoittaja ja arvioitsija tietävät toistensa identiteetit, mikä mahdollistaa keskustelun tieteentekijöiden välillä. Kotimainen historia-alan tiedelehti pyrkii Suomen tiedekustantajien liiton rahoittamalla kokeilulla paikkaamaan perinteisen vertaisarvioinnin puutteita sekä parantamaan tieteellistä kommunikaatiota ja julkaisukäytäntöjä.
Ennen ja nyt -lehden päätoimittaja FT Lauri Keskinen ja toimituskunnan jäsen VTT Olli Kleemola perustelevat kokeilua sillä, että perinteisiä tieteellisen julkaisemisen käytäntöjä on syytä tarkastella kriittisesti. Avoin vertaisarviointi mahdollistaa myös sen, että myös ulkopuoliset akateemiset ja akateemisen maailman ulkopuoliset henkilöt voivat osallistua arviointiprosessiin. Vertaisarviointikokeilun odotetaan nostavan vertaisarvioitsijoiden lausuntojen tasoa tieteellisinä julkaisuina ja tuovan arviointityölle lisää arvostusta ja näkyvyyttä.
Kokeilun taustalla on viime vuosina käyty kansainvälinen keskustelu perinteisen vertaisarviointiprosessin riittämättömyydestä. 1900-luvun puolivälissä vakiintuneessa ”kaksoissokkoarvioinnissa” tieteellisen julkaisun kirjoittajan ja arvioitsijan identiteetit on salattu. Tämä arviointitapa on nähty hitaana, suljettuna ja läpinäkymättömänä. Arvioitsijan rajattu aika ja asiantuntemus julkaisun aiheesta voivat johtaa siihen, että vertaisarviointi ei ole riittävän laadukasta, mikä on herättänyt tieteentekijöissä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.
Ennen ja nyt -lehti on sisäisen arvioinnin ja keskustelun kautta päätynyt kokeilemaan avoiminta mahdollista vertaisarvioinnin mallia, jonka on tarkoitus lisätä tieteenteon avoimuutta ja monitieteisyyttä. Avoin vertaisarviointi mahdollistaa tasavertaisen ja seminaarityyppisen keskustelun, mikä on Keskisen mukaan tieteellisten käytäntöjen kulmakiviä. Lehti pyrkii avoimen vertaisarvioinnin kautta rakentavaan, vastuulliseen ja vuorovaikutteiseen toimintaan. Toimitus kertoo, että kokeilu oli helppo aloittaa aiempien kokeilujen ja kokemusten pohjalta. Vertaisarviointi tullaan toteuttamaan Tieteen tietotekniikan keskuksen Eduuni-alustalla.
Toimituskunta myöntää, että vertaisarviointiprosessin muutos sisältää myös haasteita. Arviointiprosessin avoimuus lisää toimittajan vastuuta ja roolia arvioista, arvioitsijoiden valinnasta ja arviointikeskustelusta. Arvioinnin avoimuus saattaa myös vaikeuttaa arvioitsijoiden rekrytointia ja vaikuttaa arvion sisältöön. Keskinen toteaa, että hankkeeseen kuitenkin suhtaudutaan lehdessä positiivisin odotuksin: ”Kaipaan tässä vaiheessa vain ymmärrystä ja kokeilunhalua tiedeyhteisöltä eli sitä, että aidosti avoimin mielin kokeillaan vaihtoehtoa perinteiselle vertaisarvioinnille.”
Ennen ja nyt – historian tietosanomat
Lähde: Erika Lilja: Ennen ja nyt -lehti tuo dialogin ja yhteisöllisyyden mukaan tieteelliseen vertaisarviointiin. Just ODD it! -blogi, 8.4.2019.
Lisätietoa aiheesta
Avoin vertaisarviointi: hyötyjen ja haasteiden tasapainottelua
Vol 37 Nro 3 (2018): Informaatiotutkimuksen päivät 2018
Laakso, M., Jytilä, R., Nykyri, S., & Koikkalainen, R. (2018). Avoin vertaisarviointi: hyötyjen ja haasteiden tasapainottelua. Informaatiotutkimus, 37(3), 64–66.
Olette varmaan tutustuneet Mikael Laakson ja Riitta Jytilän aiheesta tekemään selvitykseen? Ja tulossa 17.5. Tieteiden talolle Helsinkiin ITY ry:n ja Tiedon tähden -kiertueen yhteiseen tapahtumaan, jossa yksi esitelmä nimen omaan tästä aiheesta?
Tästä siis lisätietoja aiheesta
Avoin vertaisarviointi: hyötyjen ja haasteiden tasapainottelua
Vol 37 Nro 3 (2018): Informaatiotutkimuksen päivät 2018
Laakso, M., Jytilä, R., Nykyri, S., & Koikkalainen, R. (2018). Avoin vertaisarviointi: hyötyjen ja haasteiden tasapainottelua. Informaatiotutkimus, 37(3), 64–66.
https://journal.fi/inf/article/view/76080