Tiedotteet

Helsingin taidemuseon noin 1 400 taideteosta on julkaistu Finnassa

HAM Helsingin taidemuseo on julkaissut noin 1 400 taideteosta kokoelmastaan valtakunnallisessa Finna.fi-hakupalvelussa. HAMin omalla Finna-sivulla teoksiin voi tutustua esimerkiksi taiteilijoiden, aiheiden ja tekniikan mukaan tai valmiiden kokonaisuuksien kautta. Kokonaisuudet esittelevät muun muassa Tennispalatsin näyttelyitä, Bäcksbackan lahjoituskokoelmaa ja julkisen tilan taidetta sekä ulkona katukuvassa että sisällä kaupungin kouluissa, kirjastoissa ja päiväkodeissa. Sivu päivittyy jatkuvasti uusilla teoksilla.

HAM pitää huolta jokaisen helsinkiläisen omasta taidekokoelmasta, joka levittäytyy Tennispalatsista ympäri koko kaupungin. HAMin kokoelmaan kuuluu yli 10 000 teosta, joista noin 2 500 löytyy kaupungin julkisista tiloista, sisältä ja ulkoa. Näkyvin osa kokoelmasta ovat Helsingin kaduilla, toreilla ja puistoissa sijaitsevat julkiset veistokset.

HAM on olemassa ennen kaikkea yleisöään varten. On tärkeää, että helsinkiläisten oma taidekokoelma on helposti saavutettavissa niin näyttelyissä kuin kaupungilla – ja nyt myös verkossa. Finnan avulla voimme esitellä yleisölle myös sellaisia teoksia, jotka eivät juuri nyt ole esillä, kertoo HAMin vs. kokoelmapäällikkö Kati Nenonen.

Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelma on helsinkiläisten oman taidekokoelman sydän. Vuonna 1976 lahjoitettuun kokoelmaan kuuluu lukuisia suomalaisia taidehistorian helmiä, kuten Tyko Sallisen Mirri (1910). Muita taiteilijoita ovat muun muassa Ragnar Ekelund, Marcus Collin, Alvar Cawén, Jalmari Ruokokoski ja Ellen Thesleff.

Yksi kokonaisuuksista esittelee Helsingin kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia: julkisen tilan taideteoksia on viimeisen vuosikymmenen aikana valmistunut 32. Uusista, edelleen rakentuvista asuinalueista Kalasatama ja Keski-Pasila ovat saaneet ensimmäiset julkiset teoksensa. Myös kevyen liikenteen väylä Baana sekä useat puistot ja aukiot ovat täydentyneet taiteella.

Palvelussa pääsee myös ensimmäistä kertaa näkemään kootusti teoksia, jotka sijaitsevat puolijulkisissa tiloissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joihin suurella yleisöllä ei ole pääsyä. Osa näistä on taiteilijoilta varta vasten tilattuja, ns. prosenttiperiaatteella toteutettuja teoksia. Näiden lisäksi tiloissa on HAMin olemassa olevasta kokoelmasta valittua taidetta.

Verkossa nähtävillä on esimerkiksi Elina Aution tilausteos Sateenkaarikynä (2022) päiväkoti Kumpupilvessä sekä Snellmanin koulun oppilaiden suosikiksi noussut Antti Louhiston pupuveistos Kuulolla (1968). Kontulan ala-asteen kokonaisuudessa on koululaisten itse valitsemaa taidetta, kuten Jasmin Anoschkinin eläinaiheisia keramiikkaveistoksia sekä Tiina Laitasen ja Kyösti Pärkisen värikkäitä teoksia.

Finna on vuonna 2013 avattu hakupalvelujen kokonaisuus ja koti Suomen miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Mukana Finnassa on jo yli 470 kirjastoa, museota ja arkistoa, jotka ovat tuoneet ainutlaatuiset kokoelmansa ja aineistonsa kaikkien saataville. Kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää Finna-palvelua jatkuvasti yhteistyössä asiakasorganisaatioiden kanssa.

HAMin oma Finna-sivu löytyy osoitteesta ham.finna.fi. HAMin oman Finna-sivun lisäksi taideteokset löytyvät myös laajemmasta Finna.fi-hakupalvelusta.

Lähde: HAMin tiedote.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *