AlUlan alueella Saudi-Arabiassa sijaitseva Hegra (tunnettu myös nimellä Madain Saleh) avautui tänä vuonna ensimmäistä kertaa laajasti kansainvälisille vierailijoille. Laajemmalle arkeologiselle alueelle sijoittuva, yli 2000 vuotta vanha kaupunki edustaa nabatealaisen kuningaskunnan kulttuuria, jonka tunnetuin esimerkki on nykyisessä Jordaniassa sijaitseva Petran kaupunki.
Arkeologinen alue on ainoa Saudi-Arabiassa sijaitseva UNESCON maailmanperintökohde. UNESCON mukaan se on yksi merkittävimmistä nabatealaisen sivilisaation paikoista ja ajoittuu pääosin kolmannen vuosisadan eaa. ja ensimmäisen vuosisadan lopun jaa. väliselle ajalle, mutta alueelta löytyy myös vanhempia osia. Saudi-Arabia otti turismiviisumit käyttöön vuonna 2019 ja on hitaasti avannut kohteitaan ulkomaisille kävijöille.
Nabatealaisista ei ole säilynyt juurikaan kirjallisia lähteitä, ja ainoat tunnetut ovat ulkopuolisten – kuten roomalaisten – kirjoittamia. Arkeologinen materiaali on kuitenkin avannut tutkijoille näkökulmia menneeseen valtakuntaan. Tutkija Peter Alpassin mukaan viime aikoina huomio on keskittynyt erityisesti kuningaskunnan alueen monimuotoisuuteen.
Kauppa oli nabatealaisten keskeinen elinkeino, ja myös Hegra oli kauppakaupunki, jossa eri kulttuurit ja kansat kohtasivat kauppareittien risteyksessä. Arkeologisen alueen rakennuskannassa on nähtävissä esimerkiksi egyptiläisiä, assyrialaisia ja hellenistisiä vaikutteita. Epigrafista aineistoa on löytynyt useilla kielillä. Aramean eri variaatioiden ja nabatean kielen lisäksi Hegrasta löytyy esimerkiksi latinaa, thamudia, kreikkaa ja muita kieliä.
Näyttävimpiä kohteita alueella ovat suoraan hiekkakiveen kaiverretut haudat ja monumentit. Hautojen, joita on yhteensä 111, piirtokirjoitukset ovat merkittävä lähde kaupungin historiaan ja erityisesti uskontoelämään. Alueen merkittävin jumaluus vaikuttaa olleen Dushara, joka mainitaan useissa hautakirjoituksissa.
Lähteet ja lisätietoa:
- Smithsonian Magazine: Hegra, an Ancient City in Saudi Arabia Untouched for Millennia, Makes Its Public Debut. (23.11.2020).
- UNESCO World Heritage. Al-Hijr Archaeological Site (Madâin Sâlih).
- Jutussa on hyödynnetty myös Peter Alpassin teosta The Religious Life of Nabataea (Brill, 2013).