Artikkelit

Kierikissä kokeillaan kivikauden talviasumista

Yli-Iin Kierikkikeskuksen kivikauden kylässä on parhaillaan menossa kokeilu, jossa kansainvälinen ryhmä testaa kivikauden kylän talviasuttavuutta.

Heimossa on mukana kymmenen kansainvälistä osallistujaa, joista lähes kaikki ovat kokeneita eräkävijöitä, muun muassa Hollannista, Yhdysvalloista, Belgiasta, Irlannista ja Portugalista. Ryhmä saapui Kierikkiin torstaina 20. helmikuuta.

Päällikkönä toimii maailmankansalainen, kivikauden nainen, Lynx Vilden, joka on muun muassa Yhdysvalloissa järjestänyt erilaisia luonnossa selviytymiskursseja. Hän on nyt Kierikissä kolmatta kertaa.

Paikallinen poroisäntä Jarmo Kynkäänniemi oli pyydetty paikalle teurastamaan poron, josta heimolaiset saivat ravintoa sekä työkaluja ja asusteita. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Ryhmän nuorimmainen on 2-vuotias suomalais-norjalainen Tindra-tyttö.  Kierikin testiheimossa on myös mukana suomalainen muinaistekniikan artesaani Miika Vanhapiha, joka tiedetään Karhun kansa -yhteisön keulahahmona.

Ryhmän nuorimmainen on 2-vuotias suomalais-norjalainen Tindra-tyttö. (Kuva Minna Mäki-Heikkilä)

Kierikin tukiyhdistys Kierikki ry:n Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama avustus kivikautisten yöpymiskokeilujen järjestämiseen mahdollistaa tämänkin kokeilun.

Kymmenhenkisen ryhmän on määrä asua Kierikin kivikautisessa kylässä 28.-29. helmikuuta asti. Kokeilulla halutaan mm. selvittää talviasumisen reunaehtoja ja miten ihmiset siellä selviytyvät. Kierikin kivikauden kylässä on viime kesinä ollut suosittuja kesäyöpymisiä ”Muinaistulien yö” -nimellä, ensi kesänä niitä on tulossa kolme.

Tulevan viikon aikana Kierikissä järjestetään myös torstaina 27. helmikuuta kaikille avoin puu- ja perinnerakennusten korjausseminaari, jonne on ilmainen linja-autokuljetus Oulusta. Ilmoittautuminen päättyy su 23.2. Mikäli teette tulopäätöksen sunnuntain jälkeen, ilmoittautumiset suoraan: Kierikin intendentti Leena Lehtinen Puh. 040 514 9466, .

***

Carita Forsman: Kierikissä kokeillaan parhaillaan kivikauden arkipäivän talviasumista (Mun Oulu, 21.2.2020)

Kierikki

Kalmistopiiri: kokeellinen arkeologia

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *