Uutiset

Marraskuussa vietetään Sateenkaarihistoriakuukautta

Helsinki Pride -kulkue vuonna 2014. Kuva: Melissa Hanhirova, Museovirasto – Musketti, Historian kuvakokoelma, Melissa Hanhirova – Helsinki Pride kokoelma. CC BY 4.0.

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu järjestävät Suomen toisen Sateenkaarihistoriakuukauden marraskuussa 2019. Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään koko kuukauden ajan, ja sen aikana suomalaista historiaa ja kulttuuria tarkastellaan lhbtiq-näkökulmasta ja tallennetaan osaksi kulttuuriperintöä. Sateenkaarihistoriakuukauden viettoon osallistuu Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun lisäksi muistiorganisaatioita, kouluja, taideorganisaatioita ja järjestöjä.

Ensimmäinen Sateenkaarihistoriakuukausi järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1994. Kuukausi on levinnyt Yhdysvalloista ainakin Kanadaan, Australiaan, Brasiliaan sekä Euroopan maista esimerkiksi Isoon-Britanniaan, Saksaan ja Italiaan. Kuukauden aikana kerrotaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen omasta historiasta, joka on usein näkymätöntä ja piilotettua, vaikka onkin olemassa siinä missä muutkin historiat. Lhbtiq-vähemmistöjen historian löytämiseksi tarvitaankin erityistä herkkyyttä, sillä se on harvoin ilmiselvää.

Ensimmäisessä vuonna 2018 järjestetyssä Suomen Sateenkaarihistoriakuukaudessa oli mukana lukuisia organisaatioita, esimerkiksi Ateneumin taidemuseo, Goethe-instituutti, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska Litteratursällskapet ja Yle Elävä arkisto. Kuukauteen osallistuneet organisaatiot muun muassa esittelivät ennen vaiettua aineistoa, järjestivät muistelukahviloita ja toteuttivat queeropastuksia. Kokonaisuudessaan kuukauden aikana nostettiin esiin lhbtiq-vähemmistöjen historiaa, ja siitä tiedotettiin ja kirjoitettiin laajasti. Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu palkittiin lokakuussa 2019 Suomen Queertutkimuksen Seuran Vuoden pervoteko -palkinnolla Sateenkaarihistoriakuukauden tuomisesta Suomeen.

Kaikille avoimeen Sateenkaarihistoriakuukauteen voi ottaa osaa osallistumalla teeman mukaisiin tapahtumiin tai näyttelyihin, tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa ja viestimällä sateenkaarihistoriasta. Sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumia ovat esimerkiksi 1.11.2019 avautuva Sukupuolen sotkijat -näyttely ja Helsinkiä queeristi -opastukset Helsingin taidemuseossa, Queer-opastukset Kiasmassa ja Turun linnassa, Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa -luento Työväenmuseo Werstaassa ja AV-arkin näytös Camp! Kino Reginassa Helsingissä. Kouluja ja kirjastoja kannustetaan järjestämään aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä sekä teemapäiviä, työpajoja tai ryhmätöitä.

Lisäksi sateenkaarihistoriasta voi viestiä jakamalla siihen liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtageja #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad ja #queerhistorymonth. Sateenkaarihistoriakuukaudella on myös oma Facebook-sivunsa.

Sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumat

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *