Museot

Palatsi keskellä kaupunkia – kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsin vaiheista

Vuonna 1928 valmistuneen Rettigin palatsin pääjulkisuvu Rettiginrinteen suuntaan. Kuva: Rettig Group, Gustaf Welin

90 vuotta sitten Aurajoen rannalle Turun keskustaan valmistui näyttävä nelikerroksinen palatsi, tupakkatehtailijan edustava koti, jonka suurta tonttia ympäröi kauttaaltaan muuri. Nykyään rakennuksessa toimii Aboa Vetus & Ars Nova -museo. Museon tuottama kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsin vaiheista avautuu perjantaina 19.10.2018. Näyttely on esillä museon toisessa kerroksessa. Runsaan kuvituksen, alkuperäisten yksityiskohtien ja tekstien avulla koko rakennus tulee tutuksi.

Rettigin palatsi 90 vuotta -juhlanäyttely paneutuu joulukuussa 1928 valmistuneen rakennuksen arkkitehtuuriin ja alkuperäiseen sisustukseen. Se vaeltaa arkistoista ja kokoelmista kootun kuva- ja esinemateriaalin avulla halki palatsin huoneiden ja vuosikymmenten. Turkulaisten paikkaan liittyvät muistot ovat myös osa näyttelyä.

Näkymä Rettigin palatsin pääjulkisivun suuntaan Aurajoen yli nähtynä. Kuva: Turun museokeskus, Turun Sanomat

Rettigin palatsi eli Villa von Rettig sijaitsee keskeisellä paikalla Aurajoen itärannalla, Turun tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin läheisyydessä. Tontin historia ulottuu keskiaikaan asti. Tämän poikkeuksellisen yksityiskodin rakennuttaja Hans von Rettig (1892–1979) kuului Rettigin teollisuussukuun, joka kotiutui Turkuun 1800-luvun puolivälissä tupakkatehtaan perustamisen myötä.

Nykyään Aboa Vetus & Ars Nova -museona toimiva Rettigin palatsi on ollut näkyvä rakennus Turun kaupunkitilassa jo 90 vuoden ajan. Kuva: Jari Nieminen.

Arkkitehtuuriltaan Rettigin palatsi edustaa 1920-luvun klassisismia. Rakennuksen tyyli on selkeä ja puhdaslinjainen, mutta mukana on vielä lainoja barokin ja renessanssin arkkitehtuurista. Arkkitehti Valter Jung (1879–1946) suunnitteli palatsin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa ulkokuoren, interiöörien ja puutarhan yksityiskohdat olivat tarkkaan harkittuja. Sisustuksen suunnitteluun osallistuivat myös turkulaisen N. Bomanin puusepäntehtaan suunnittelijat.

”Rettigin palatsi on ollut jo yli 20 vuoden ajan museorakennus. Kaikkialla näkyy palatsin historia, vaikka paljon muutoksia on tapahtunut. Olemme keränneet yhteen tietoa ja muistoja ja teemme näyttelyn avulla tulkintamme tästä poikkeuksellisesta rakennuksesta. Onnittelemme näyttelyllä 90-vuotiasta Rettigin palatsia”, museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera kertoo.

Jung & Jungin toimistossa piirretty luonnos palatsin pääjulkisivusta Rettiginrinteen suuntaan. Kuva: Aboa Vetus & Ars Nova, Seilo Ristimäki

Rettigin palatsi 90 vuotta -näyttely kertoo sekä säilyneistä että muuttuneista yksityiskohdista rakennuksessa. Näyttely piirtää myös kuvaa siitä, millaisessa käytössä rakennuksen eri kerrokset ja huoneet ovat olleet. Missä tiloissa ja millaisia reittejä isäntäpari, lapset, henkilökunta, autonkuljettaja tai vieraat mahtoivat kulkea?

Yksityiskodiksi valmistunut Rettigin palatsi muutti muotoaan vasta 1990-luvulla. Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus & Ars Nova on muuttanut palatsin ja koko tontin elämän. Rakennusta ympäröivä muuri on avattu Itäiselle Rantakadulle, yksityisestä on tullut julkinen, kodista museo.

Näyttelyn oheistapahtumat tarkastelevat palatsin historiaa eri näkökulmista. Tarjolla on asiantuntijaluentoja, muistojen keruuta sekä erikoiskierroksia. Oheisohjelma löytyy museon verkkosivuilta:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/uutiset/rettigin-palatsi-90-vuotta-luentoja-ja-erikoisopastuksia

Lähde: Aboa Vetus & Ars Novan tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *