Museot

Ruotsinsalmen toisen meritaistelun historiaa näyttelyssä ja verkossa

Soutufregatti St. Nikolai Ruotsinsalmessa 7.9.1790 virtuaalisena 3D-mallina.
Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tunnetuin alus, fregatti St. Nikolai on julkaistu 3D-mallinnuksena.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avautuu Merikeskus Vellamossa Kotkassa 9.6.2020. Yksi näyttelyn huippukohdista on virtuaaliesitys Savua aalloilla, jossa kävijä pääsee osaksi yhtä Itämeren suurimmista meritaisteluista. Esitystä varten mallinnettiin 16 historiallista alusta, joiden 3D-mallit julkaistaan avoimena datana. Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, ja se on Suomen kansallismuseon ja Kotkan kaupungin tuotantoa.

Myrskyisenä kesäpäivänä vuonna 1790 Kymijoen päähaaran suu täyttyi laivoista, ihmisistä ja savusta. Ruotsinsalmen toiseen meritaisteluun osallistui noin 350 alusta suurista 40-metrisistä saaristofregateista pienehköihin soudettaviin tykkiveneisiin. Mukana oli yli 20 000 ihmistä, joista moni ei koskaan palannut kotiinsa.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä varten taistelupäivän tapahtumat on tiivistetty kahdeksanminuuttiseksi tarinaksi, jossa näkökulman saavat sekä ruotsalainen että venäläinen laivasto. Se avaa merimiesten ja sotilaiden kokemuksia sekä kohtalokkaan taistelun tunnemaisemaa. Tapahtumien kuvaus perustuu uusimpaan historiantutkimukseen. elämyksestä ja näyttelystä lisää Suomen kansallismuseon tiedotteesta ja näyttelysivulta. Elämyksen esittelyvideo löytyy Merikeskus Vellamon youtube-kanavalta täältä. Elämyksen ohjeellinen ikäraja näyttelyssä on K-12 taistelutapahtumien kuvauksen vuoksi.

Kaikkiaan kuudentoista eri alustyypin 3D-mallit tullaan avaamaan avoimen kulttuurin CC BY 4.0 -lisenssillä. Malleihin voi tutustua ja ne voi ladata museoviraston sketchfab-palvelusta. Saaristofregatti St. Nikolain mallin voi nyt nähdä sekä 1790 asussa että hylkynä meren pohjassa Kotkan edustalla, minne laiva taistelussa upposi vieden mukanaan valtaosan miehistöstä.

* Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn sivusto

Yksi kommentti artikkeliin “Ruotsinsalmen toisen meritaistelun historiaa näyttelyssä ja verkossa

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *