Uutiset

#Minätutkin sai tutkijat kertomaan tutkimusaiheistaan Twitterissä

 

Kuva: Jeremy Bezanger, Unsplash.

Tutkimusrahoituksen mahdolliset leikkaukset ovat saaneet viime päivinä paljon keskustelua aikaan eri medioissa. Erityisen aktiivisena keskustelua on käyty viestipalvelu Twitterissä, jossa on tuotu esiin kannanottoja niin rahoituksen leikkaamista vastaan kuin puolestakin. Viime päivinä palvelun ovat täyttäneet #minätutkin –twiitit, joissa tutkijat kertovat omista tutkimusaiheistaan. Torstaiaamuun mennessä tunniste oli kerännyt yli 4000 twiittiä.

#Minätutkin sai alkunsa 5.9. Itä-Suomen yliopiston rehtorin Tapio Määtän ehdotuksesta, jolla hän pyysi tutkijoita kertomaan laajemmin omasta tutkimuksestaan sekä siitä, mihin tutkimuksella pyritään. Keskusteluun reagoi myös Tieteellisen seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki, jonka ehdotuksesta tunnisteen #minätutkin käyttö alkoi. Tiedettä popularisoivaan tempaukseen lähtivät myös mukaan mukaan esimerkiksi Helsingin, Oulun ja Turun yliopistot, jotka kehottivat tileillään tutkijoitaan kertomaan omasta tutkimuksestaan.

Tunnisteen alla julkaistut kirjoitukset ovat saaneet paljon positiivista palautetta. #Minätutkin –ilmiön saama nopea suosio kertoo sekä Twitter-viestipalvelun toimivuudesta tieteen popularisoinnin kenttänä että tiedeyhteisön halusta puolustaa tutkijoitaan heihin kohdistunutta häirintää vastaan. Erityisen suurennuslasin alle ovat joutuneet humanististen tieteiden alojen tutkijat, joiden tutkimusten ideologisoitumista on kritisoitu niin Twitter-keskusteluissa kuin huhtikuussa 2021 julkaistussa Helsingin Sanomien pääkirjoituksessakin.

Agricolan Tietosanomissa tutkimusrahoituksesta 6.9. kirjoitti postdoc-tutkija Heidi Hakkarainen, jonka mukaan tieteeseen kohdistuvat mahdolliset leikkaukset ovat aiheuttaneet näköalattomuuden kokemuksia erityisesti nuorille tutkijoille. #Minätutkin kaltaisten ilmiöiden esiin tuoma positiivinen palaute sekä aito kiinnostus tutkimushankkeita kohtaan toimiikin eräänlaisena vastavoimana ja tukena tiedeyhteisössä näkynyttä ahdinkoa kohtaan.

Lue lisää keskustelusta:

Helsingin Sanomat: Tieteen rahoituksesta heräsi kiivas keskustelu, jonka seurauksena sadat intoutuivat kertomaan tutkimus­aiheistaan Twitterissä

Historiantutkijan näkötorni: Tiede, populismi ja media

Silfverberg, Anu: Tutkimuksen hyötyä ei voi mitata Twitterin huutoäänestyksessä

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *