Keruut

Muistitietokeräys: Kokemuksia siirtomaista Suomessa

Ahlqvistin hedelmä- ja siirtomaatavarakauppa, Pantsarlahdenkatu 4, Viipuri, 1928 – 1930. Lappeenrannan museot, Wiipuri-museon kokoelma.

Suomalaisten menneisyys kietoutuu muihin maihin ja kansoihin – aina kaukaisimpia maailmankolkkia myöten. Euroopan ulkopuolisia, usein siirtomaavallan alaisia alueita koskevaa tietoa päätyi Suomeen esimerkiksi lehtien, kirjojen, karttojen, mainosten sekä maailmaa kiertäneiden kertomusten välityksellä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Turun yliopiston kolonialismin historian tutkijaryhmä kerää kertomuksia ja muistoja Euroopan siirtomaista ja kolonialismista.

Keräämme omakohtaisia kertomuksia ja muistoja siitä, miten Euroopan siirtomaat ja kolonialismi näkyivät suomalaisessa arjessa 1900-luvulla. Muistathan mainita tapahtumien ajan ja paikan. Toivomme myös aihepiiriin liittyviä valokuvia.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä sanasta siirtomaa tuli mieleen?
  • Mistä sait tietoa siirtomaiden ihmisistä, kulttuureista ja tuotteista? Millaisia kirjoja, lehtiä, musiikkikappaleita, radio- ja tv-ohjelmia tai elokuvia muistat? Kuulitko lähetystyöntekijöiden tai muiden maailmaa kiertäneiden kertomuksia?
  • Mitä kerrottiin ja millä tavoin?
  • Mistä kansoista ja kulttuureista välittyi tietoa ja mistä ei? Tuntuiko jokin kansa tai alue erityisen tutulta?
  • Millaisia mahdollisuuksia kaukaa tulleiden ihmisten kohtaamiseen oli Suomessa?
  • Miten siirtomaavaltaa ja kolonialismia käsiteltiin koulussa?
  • Millaisena muistat eurooppalaisen siirtomaavallan purkautumisen toisen maailmansodan jälkeen? Miten Afrikan ja Aasian maiden itsenäistymiseen suhtauduttiin Suomessa? Mitä ajateltiin rotusorrosta?
  • Millaisia muistoja sinulla on eksoottisten hedelmien, mausteiden tai muiden tuotteiden ostamisesta ja mauista? Pohdittiinko tuotteiden alkuperää? Puhuttiinko niiden tuottamiseen liittyvistä ongelmista?
  • Millaista siirtomaatavarakaupoissa oli, kuka siellä kävi ja mitä sieltä ostettiin? Muistatko kauppojen tai kauppiaiden nimiä?
  • Miten vieraat kansat ja luonto näkyivät makeis-, kahvi- tai muissa pakkauksissa ja tuotteiden nimissä? Millaisia ajatuksia ne herättivät?
  • Miten kolonialismi mielestäsi näkyy nykypäivänä Suomessa ja maailmalla?

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Turun yliopiston kolonialismin historian tutkijaryhmä. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

 

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240,

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *