Uudet julkaisut

SLS julkaisi taiteilija Mathilda Rotkirchin arkistoaineistot verkossa

Mathilda Rotkirch, R. W. Ekmanin maalaama postuumi muotokuva vuodelta 1848. (SLS, Wikimedia Commons)

Mathilda Rotkirchia (1813–1842) on joskus kutsuttu Suomen ensimmäiseksi moderniksi naistaiteilijaksi. Aikana, jolloin naisilla ei ollut pääsyä taiteilijakoulutukseen, hän opiskeli yksityisoppilaana Tukholmassa ja teki sivistysmatkan Keski-Eurooppaan. Svenska litteratursällskapet (SLS) julkaisee nyt hänen arkistoaineistonsa kansallisessa Finna.fi. -hakupalvelussa.

Mathilda Rotkirch syntyi Stensbölen kartanossa, jonka omisti hänen isänsä hovioikeuden presidentti C. F. Rotkirch. Ehkä ensimmäisenä ammattitaiteilijana pidettävänä suomalaisena naisena, hän oli tienraivaajahahmo ja tärkeä esikuva myöhemmille  naistaiteilijoille. Rotkirchin taiteellinen tuotanto koostuu lähinnä perhe- ja tuttavapiirin muotokuvista, ja useita hänen maalauksiaan on Stensbölen kartanon kokoelmissa. Nyt julkaistava arkistomateriaali kuuluu Stensbölen kartanon arkistoon.

Aineisto täynnä taidetta ja kulttuuria

SLS julkaisee nyt matkapäiväkirjan ja luonnoskirjan, joihin Mathilda Rotkirch tallensi kulttuuri- ja sivistysmatkansa Saksaan, Sveitsiin, Italiaan ja Ranskaan 1840–1841. Merkinnät museo- ja oopperakäynneistä, nähtävyyksistä ja luonnonkauniista paikoista lomittuvat muiden matka-asiakirjojen; Louvren ja Musée du Luxembourgin maalauslupien, muistilappujen ja kuivattujen kasvien lehtien kanssa.

Sivistysmatkan aineiston lisäksi julkaistaan luettelo Mathilda Rotkirchin maalauksista Stensbölen kartanossa, vielä toinenkin luonnoskirja ja irrallisia luonnosarkkeja, hänen muistokirjansa sekä hänen kuolemansa vuonna 1842 johdosta kirjoitetut muistosäkeet ja -puheet. Kaikella julkaistulla aineistolla osoitteessa sls.finna.fi on Creative Commons -lisenssi ja on vapaasti käytettävissä edellyttäen, että tekijä ja lähde (Svenska litteratursällskapet i Finland) mainitaan.

Lisää Stensbölen kartanon aineistoa tulossa

Svenska litteratursällskapet digitoi ja julkaisee järjestelmällisesti Stensbölen kartanon arkistosta aineistoa, joka kertoo kartanon ja sen omistajasukujen historiaa alkaen 1500-luvulta. Stensbölen kartanon arkisto koostuu kaikkiaan 26:sta hyllymetristä aineistoa. Kartanoa ja sen hallintoa koskeva runsaan kuuden hyllymetrin aineistokokonaisuus tullaan tulevina vuosina kokonaisuudessaan digitoimaan ja pääosin myös julkaisemaan Finnassa.

***

Lisätietoja:

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *