Uudet julkaisut

Topeliuksen Maamme kirjan digitaalinen editio nyt verkossa

Zacharias Topeliuksen lukukirja Boken om Vårt Land (1875) ja sen suomennos Maamme kirja (1876) ovat muokanneet eri sukupolvien käsityksiä Suomesta ja suomalaisista 1870-luvulta alkaen. Zacharias Topeliuksen Maamme kirjan digitaalinen editio (SKS ja SLS 2018) avaa Topeliuksen lukukirjan merkitystä ja taustoja sekä teokseen tehtyjä uudistuksia Suomen suuriruhtinaskunnan ajalta toisen maailmansodan aikaiseen Suomeen.

Editio sisältää tieteellisesti toimitetun ja kommentaariviitteillä täydennetyn Maamme kirjan ensimmäisen uudistetun painoksen (2. p., 1878) sekä teoksen laajemmin uudistetut laitokset vuosilta 1915 ja 1944. Kolmen suomenkielisen laitoksen ohella editiossa julkaistaan Boken om Vårt Landin (1875) ensipainoksen mukainen teksti.

Topeliuksen lukukirjaklassikon historiaa, merkitystä ja kirjallisia keinoja avataan edition laajassa johdannossa. Digitaalinen editio on suunnattu kaikille Suomen historiasta ja kulttuurista sekä niitä koskevien käsitysten muotoutumisesta kiinnostuneille.

 

Editio hyödyntää digitaalisia välineitä ja metodeja, joita on kehitetty Svenska litteratursällskapet i Finlandin editiohankkeessa Zacharias Topelius Skrifter.

Edition toinen kivijalka on suomenkieliseen kirjallisuuden editointiin erikoistunut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yksikkö Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot.

Topelius, Zacharias, Maamme kirja. Digitaalinen editio.

Toim. Reeta Holopainen, Sakari Katajamäki ja Ossi Kokko.

Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Svenska litteratursällskapet i Finland 2018.

Saatavissa: http://maammekirja.fi

URN: NBN:fi:sls-6608-1523551504

Lähde Maamme kirja

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *