Dokumentit

Turku oli Jusleniukselle Maagogin ja kuninkaiden kaupunki

Dokumenttisarja Vox Turun uusimmassa jaksossa esitellään Daniel Juslenius (1676–1752), Turun akatemian pyhien kielten professori ja ensimmäinen merkittävä ”fennofiili”, jonka elämäntyöksi tuli nostaa Suomen kansa ja kieli akateemisen tutkimuksen tärkeimmäksi kohteeksi. Vaikka monet Jusleniuksen väitteet Turun ja Suomen historiasta on myöhemmin kumottu, osa Jusleniuksen väitteistä on jäänyt kiertämään ns. pseudo- eli näennäistieteellisiin esityksiin.

Harjoitusopinnäytteessään Aboa Vetus et Nova (1700) Juslenius esitti Turun olevan vedenpaisumusta paenneen Nooan jälkeläisen Maagogin heimon perustama kaupunki, joka alusta asti toimi myös kuninkaan kaupunkina.

Suomen kielen Juslenius johti suoraan Baabelin kieltensekoituksesta, koska sitä ei mistään muusta kielestä voitu johtaa.

Suomi kulttuurikansojen joukkoon

Juslenius sitoi Suomen menneisyyden Raamatun tarinoihin ja rakensi sieltä katkeamattoman kuninkaiden ketjun omaan aikaansa, koska siten historia hahmotettiin siihen aikaan, sanoo jaksossa vieraileva kulttuurihistorioitsija Reima Välimäki.

Vaikka monet Jusleniuksen väitteet Turun ja Suomen historiasta on myöhemmin kumottu, osa Jusleniuksen väitteistä on jäänyt kiertämään ns. pseudo- eli näennäistieteellisiin esityksiin.

Juslenius onkin siinä mielessä yllättävän ajankohtainen aihe, sillä salaliittoihin pohjautuvat, tiedettä halventavat esitykset eivät ole hävinneet mihinkään, sanoo ohjelman tuottaja Aleksi Kauppinen.

Jusleniuksen pääteos on kuitenkin Suomalaisen Sana-Lugun Coetus (1745), 16 000 sanaa sisältänyt sanakirja; ensimmäinen, jonka hakukielenä oli suomi.

Jusleniuksen sanakirjasta voidaan vetää suora linja Gananderin, Lönnrotin ja nykysuomen sanakirjaan, kertoo ohjelmassa vieraileva suomen kielen emeritaprofessori Kaisa Häkkinen.

Häkkinen pohtii jaksossa myös Turku-nimen alkuperää ja mahdollista kulkeutumisreittiä.

Kadonnut vanha Turku

Jaksossa vieraillaan myös Aboa Vetus Ars Novan arkeologisessa museossa. Museon nimi on suora viittaus Jusleniuksen teokseen. Rettigin palatsin alta löytyy Luostarin jokikatu, sama katu jota pitkin Juslenius on aikoinaan kävellyt.

– Nämä rauniot ovat hyvin todennäköisesti niitä rakennuksia, joita Juslenius kuvaa kirjassaan, sanoo museon arkeologi Ilari Aalto. – Täällä voi vielä aistia jotain siitä vanhasta Turusta, joka hyvin pian Jusleniuksen jälkeen hävisi.

 

***

Vox Turku on 25-osainen dokumenttisarja Suomen vanhimmasta kaupungista. Pseudoa, Juslenius (kuten muutkin jaksot) on katsottavissa Youtubessa Kauppisen kanavalla. Ohjelmaa rahoittavat Turku 2029 -säätiö sekä SKR Varsinais-Suomen maakuntarahasto.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *