Uudet verkkosivut ja tietokannat

Uudistettu Filosofia.fi-portaali avautui

Vuonna 2007 käynnistetty Filosofia.fi-portaali on päivitetty uuteen muotoon. Niin suomen- kuin ruotsinkielistä filosofianharrastusta ja -tutkimusta palveleva verkkosivusto laajentaa toimintaansa pitkään valmistellun uudistuksen jälkeen.

Sivusto kokoaa yhteen suomalaista filosofista toimintaa, tiedottaa ajankohtaisista asioista ja sisältää laajimman verkosta löytyvän suomalaisen filosofian aineistokokonaisuuden. Aineistot rakentuvat erityisesti Suomalaisen filosofian historian arkiston ja filosofisen tietosanakirjan Logoksen vahvalle perustalle.

Portaalin ajankohtaisosiossa ilmoitetaan tapahtumista ja julkaistaan tiedotteita. Sivuston blogi tarjoaa alustan ajankohtaisille kirjoituksille filosofiasta ja sen lähialueilta.

Filosofia.fi:n sisällöllisenä ytimenä on laajan tekstikokoelman sisältävä Suomalaisen filosofian historian arkisto. Arkistonäkymä hakutoimintoineen on uudistettu kokonaan. Kokoelmiin kuuluu esimerkiksi vanhimpia Suomessa julkaistuja filosofisia teoksia eli Turun Akatemian 1600–1800-lukujen latinankielisiä digitoituja ja litteroituja väitöskirjoja, ensimmäiset suomenkieliset filosofiset teokset 1800-luvulta, ja uudemman filosofian osalta esimerkiksi Edvard Westermarckin ja Georg Henrik von Wrightin kirjoituksia tutkimusartikkeleista kirjeenvaihtoon. Muita aineistoja ovat esimerkiksi kokoelma vuodesta 1876 asti ilmestyneen Finsk Tidskrift -lehden filosofisesti kiinnostavia tekstejä, Suomen filosofisen yhdistyksen Ajatus-vuosikirjan suomalaisen filosofian historiaa käsittelevät tekstit sekä vuonna 2004 julkaistussa Ajatuksen kulku -kirjassa alun perin ilmestyneet katsaukset suomalaisen filosofian historialliseen kehitykseen 1250-luvulta 1900-luvulle.

Uudistuksen yhteydessä portaalin ulkoasu muokattiin aiempaa yhtenäisemmäksi ja selkeämmäksi, ja sille luotiin myös toimiva mobiilinäkymä. Kuvakaappaus.

Kolmas keskeinen osio, tietosanakirja Logos, sisältää suomalaisten asiantuntijoiden kirjoittamia laajoja artikkeleita filosofian historiasta ja nykyfilosofian kysymyksistä sekä monista yhteiskunnallisesti merkittävistä filosofisista aiheista. Ensyklopedia sisältää jo yli 140 artikkelia ja sitä laajennetaan jatkuvasti.

Vuoden 2021 aikana portaaliin avautuu myös kokonaan uusi pääosio, filosofian ja kriittisen ajattelun oppimista ja opettamista palveleva Kritikos.fi.

Portaalin ylläpidosta ja perusrahoituksesta sekä suomenkielisestä toimituksesta vastaa Eurooppalaisen filosofian seura ry. Ruotsinkielinen osio on toteutettu yhdessä Åbo Akademin filosofian oppiaineen kanssa.

Lisää uudistuksesta voit lukea portaalin tiedotteesta.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *