Uudet julkaisut

Finna Luokkahuone -palvelu tarjoaa aineistoja opetukseen

Bernhard Åström, 1921. Svenska litteratursällskapet. Alkuperäisen kuvan käyttöoikeus CC BY 4.0. Kuva muokattu.

Valtakunnallisessa hakupalvelussa Finnassa on avattu opettajien käyttöön uusi Finna Luokkahuone -sivusto. Kansalliskirjaston avaamaan palveluun on koostettu opetuksen tueksi sopivia aineistoja ja aineisto- ja tehtäväpaketteja seitsemästä museosta, arkistosta ja kirjastosta.

Luokkahuone-palvelu on suunnattu peruskoulun, lukion ja ammatillisen puolen opettajien avuksi. Aineistopaketit, jotka sisältävät esimerkiksi kuvia ja valmiita tehtäviä, on suunniteltu soveltuvaksi niin historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen. Aineiston avulla opetuksesta voi tehdä toiminnallisempaa, sillä oppilaat voivat itse tutkia opetettavaa aihetta lähteiden avulla. Iso osa aineistosta on CC-lisenssin alaisia, eli niitä voi hyödyntää ei-kaupallisessa opetuksessa.

Opettajien aarreaitta

Finna sisältää kokonaisuudessaan yli 350 organisaatiosta koottua yli 15 miljoonaa aineistoa, joista kahta miljoona, eli esimerkiksi valokuvia ja e-kirjoja, voi tarkastella verkossa. Loput aineistosta on Finnaan kuuluvien organisaatioiden kuten esimerkiksi yleisten kirjastojen hallussa olevaa aineistoa, jota voi tarkastella paikan päällä esimerkiksi lainaamalla. Palveluun kerätty materiaali on luotettavaa ja turvallista, eli opetuskäyttöön sopivaa.

Jo peruskoululaiset voivat opetella Finnan avulla tiedonhakua, sillä aineistoa löytyy runsaasti esimerkiksi yksinkertaisella ja helpolla sanahaulla. Lisäksi aineistojen käyttö vahvistaa oppilaiden monilukutaitoa ja kriittistä ajattelua.

Valmiiden aineistopakettien ja tehtäväideoiden avulla oppilaille voi opettaa esimerkiksi esihistoriaa (Esihistorian huippuesineitä Kansallismuseossa, Esihistorian mysteeriesineitä Kansallismuseossa), vanhoja ammatteja, siirtolaisuutta, kolttasaamelaisten historiaa, aatehistoriaa, sotahistoriaa tai sitä, miltä Suomi näytti vanhoissa kartoissa.

Palvelussa voi tutustua myös paikallishistoriaan Finna Street -kuvahaun kautta. Kuvahaulla voi nimittäin etsiä historiallisia kuvia sijainnin perusteella, mikä tarjoaa luovan tavan tutustua esimerkiksi koti- ja lähiympäristön historiaan.

Myönteistä palautetta opettajilta

Opettajilta saatu palaute on ollut erittäin myönteistä: palveluun tutustuneet opettajat ovat antaneet sille arvosanan yhdeksän asteikolla 1–10. Palvelusta voi antaa palautetta myös jatkossa Luokkahuoneen palauteosion kautta. Palautteen pohjalta palveluun laaditaan uusia aineistopaketteja.

Luokkahuonetta ovat olleet tuottamassa Espoon kaupunginmuseo, Kansalliskirjasto, Kansallismuseo, Saamelaismuseo Siida, Sotamuseo, Svenska Litteratursällskapet ja Työväen arkisto.

Finna Luokkahuone

Juttua päivitetty 10.10.2019 klo 9.09: lisätty tarkennus sähköisesti saatavilla olevasta aineistosta.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *