Uutiset

Itä-Suomessa tehtiin mullistava hautalöytö

Kuva: Kristiina Mannermaa.

Outokummun Majoonsuolta on löydetty hiekkatien alta kivikautinen lapsen hauta. Analysoimalla haudan maaperää tutkijat löysivät jäänteitä lintujen sulista ja höyhenistä, koiraeläimen ja pikkunisäkkäiden karvoista sekä kasvikuiduista. Orgaaninen aines säilyy yleensä huonosti Suomen happamassa maaperässä, joten tällainen löytö noin 8000 vuotta vanhasta haudasta on ainutlaatuinen.

Majoonsuon hautaa on tutkittu uudella menetelmällä, jossa lähes koko haudan maa-aines kerättiin talteen ja analysoitiin. Tutkijoiden keräämästä maa-aineksesta eroteltiin veden avulla orgaaninen aines. Näin esille saadut kuidut ja karvat tunnistettiin läpivalo- ja elektronimikroskooppien avulla. Vainajasta oli jäljellä muutama hammas, joiden avulla haudatun lapsen teidetään olleen kuollessaan noin 3-10 vuotias. Haudasta löytyi myös kvartsisia nuolenkärkiä, joiden avulla haudan voidaan olettaa olevan noin 8000 vuotta vanha.

Lapsen haudasta on löydetty vanhimmat sulan kappaleet Suomessa. Eniten haudasta löytyi vesilintujen untuvan jäänteitä, mutta haudasta löydettiin myös yksi jalohaukan sulan katkelma. Nämä ovat vanhimmat Suomesta koskaan löytyneet sulan kappaleet. Untuvat saattavat olla peräisin lapselle puetuista vaatteista, tai lapsi on saatettu laskea hautaan untuvapedille. Lisäksi haudasta tunnistettiin nisäkkään karvoja, jotka saattavat olla esimerkiksi koiran tai suden karvoja. Ne voivat olla jäänteitä jalkineista, tai lapsen jalkopäässä on voinut olla koira. Haudassa oli myös pikkunisäkkäiden karvoja.

Löytöihin kuului myös kasvikuituja, jotka säilyvät erityisen huonosti happamassa maaperässä. Kuidut olivat niin kutsuttuja runkokuituja eli peräisin esimerkiksi pajusta tai nokkosesta. Suomesta tunnetaan toistaiseksi vain toinen mesoliittiselle kivikaudelle ajoitettava runkokuitulöytö eli Kansallismuseossa esiteltävä kuuluisa Antrean verkko, joka on solmittu pajusta tehdyistä kuiduista.

Tutkimuksessa käytetty kuitujen erottamismenetelmä on osoittautunut siis toimivaksi tutkimusmenetelmäksi, jota hyödynnetään jo uusissa tutkimuksissa. Tutkimusta johti arkeologi Tuija Kirkinen.

Lähde: Helsingin yliopiston uutinen: Lapsi sai hautaan mukaansa linnunsulista, kasvikuiduista ja turkiksesta valmistettuja antimia mesoliittisella kivikaudella

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *