Näyttelyt

Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -näyttelyn digisisällöt

Helmikuun 29. päivänä Oulun taidemuseossa avautunut Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -näyttely ehti olla auki vain kaksi viikkoa. Poikkeusjärjestelyistä johtuen näyttelyyn ei voi enää tutustua paikan päällä, mutta virtuaalikierros tarjoaa kurkistuksen tärkeän ja vakavan aiheen koskettavaan ja monimuotoiseen toteutukseen. Näyttelyn tummanpuhuva kauneus ja kipu vetivät monet alkuviikkojen kävijät hiljaisiksi ja silmäkulmia pyyhittiin.

Suomalaiseen 1900-luvun sotapakolaisuuteen, mutta myös nykyiseen globaaliin pakolaistilanteeseen keskittyvä nykytaidenäyttely valmistui kuvataiteilijoiden, elokuvantekijöiden, muusikkorunoilijan ja yliopistotutkijoiden monivuotisena yhteistyöprojektina. Osalla näyttelyn tekijöistä oli sukutaustassa tai omakohtaisesti kokemusta pakolaisuudesta.

Työryhmän jäsen FT Seija Jalagin Oulun yliopistosta on todennut: ”Maailma on liikkuvien ihmisten historiaa”. Pakolaisuus on aina todellisuutta jossain päin maailmaa. Sen kokeneet kantavat muistoja ja jälkiä, joista tulee osa ylisukupolvista perhehistoriaa, usein myös paikallista ja kansallista historiaa, kuten Lapin sodan evakosta tai Karjalan, Petsamon, Kuusamon ja Sallan siirtoväestä.

Pääsiäisviikolla avautuva virtuaalikierros on katsottavissa toukokuun loppuun saakka. Virtuaalikierroksesta tulee tietoa lähempänä ajankohtaa Oulun taidemuseon nettisivuille .

Seija Jalagin ja Mika Karhu keskustelevat Sijoiltaan-näyttelyn teemoista

Professori (ma.), FT Seija Jalagin sekä kuvataiteilija, tutkija, TaT Mika Karhu keskustelevat Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -näyttelystä sekä laajemmin pakolaisuuteen liittyvistä teemoista. Sijoiltaan avaa universaaleja ja yksityisiä näkökulmia suomalaiseen sotapakolaisuuteen ja nykyiseen maasta- ja maahanmuuttoon.

Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa näyttelyn sivu

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *