Artikkelit

Osallistu tutkimukseen tallentamalla arkistotietoja Neuvosto-Venäjältä evakuoiduista suomalaisista

Ensimmäiset kommunistiset talkoot. Toverit matruusit purkavat polttopuita.” Kuva: Venäjän valtion yhteiskuntahistorian ja poliittisen historian arkisto, RGASPI.

Kansallisarkistossa on meneillään viisivuotinen tutkimushanke suomalaisten kohtaloista vuosien 1917–1964 Venäjällä . Nyt kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua mielenkiintoiseen tutkimustyöhön, sillä hankkeessa kokeillaan tutkimusaineiston tallennustehtävien joukkoistamista Zooniverse-verkkopalvelun välityksellä.

Zooniverse-verkkopalvelussa vapaaehtoiset voivat avustaa tutkimushanketta arkistotietojen tallentamisessa. Tällä hetkellä palvelussa käsittelyä odottaa yksi aineistokokonaisuus; Pietarin pääkonsulinviraston henkilötietokaavakkeet vuonna 1921 Neuvosto-Venäjältä evakuoiduista suomalaisista. Kaavakkeita käsitellessä törmää muun muassa mielenkiintoisiin ammatteihin ja matkareitteihin.

Zooniverse-verkkopalvelussa käyttäjä saa ruudulleen yhden valokuvatun henkilötietokaavakkeen, jonka keskeiset tiedot järjestelmä pyytää kirjoittamaan viereiselle lomakkeelle. Sivusto tarjoaa jokaiselle käyttäjälle tarkemman suomenkielisen ohjeistuksen ennen ensimmäisen henkilökortin ilmestymistä ruudulle.

Ainakin kahden toisistaan riippumattoman ihmisen tulee tallentaa saman henkilökortin tiedot, jotta järjestelmä toteaa kortin käsitellyksi. Lopputuloksena syntyvää aineistoa käytetään tutkimuksessa, ja se syötetään tarpeellisin osin myöhemmin valmistuvaan Suomalaiset Venäjällä -tietokantaan.

Henkilökorttien tallennusta voit kokeilla täällä .

Vastaavaa joukkoistamista ei ole aiemmin Suomessa kokeiltu. Jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa tutkimusprojekteissa.

Voit osallistua myös tarjoamalla tutkimusaineistoa

Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -tutkimushankkeelle voi myös lähettää tietoja ja vihjeitä. Hanke on hyvin kiinnostunut tutustumaan esimerkiksi koti- ja sukuarkistojen papereihin, kuten postikortteihin, kirjeisiin, päiväkirjoihin, valokuviin, asiakirjoihin sekä muistinvaraisiin kertomuksiin ja tarinoihin. Niiden kopioita voi lähettää tutkimushankkeelle sähköpostilla osoitteeseen 

Lue lisää tutkimushankkeesta: Suomalaiset Venäjällä 1917–1964

Lähde: Kansallisarkiston tiedote

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *