Uudet verkkosivut ja tietokannat

Akatemiasampo – akateemiset henkilöt Suomessa 1640-1899 -portaali avattu

”Akatemiasampo – akateemiset henkilöt Suomessa 1640-1899” on linkitetyn avoimen datan datapalvelun ja älykkään Akatemiasampo-portaalin muodostama kokonaisuus, joka on tarkoitettu henkilö- ja yliopistohistoriasta kiinnostuneiden tutkijoiden ja harrastajien vapaasti käytettäväksi. Turun akatemian ja Keisarillisen Aleksanterin yliopiston (Helsingin yliopiston) seikkaperäisistä matrikkeleista 1640-1899 ja niiden lisätiedoista louhittu ja semanttisen webin tekniikoilla rikastettu data sisältää tarkkaa tietoa kaikista tuona aikana Suomessa akateemisen koulutuksen saaneista henkilöistä.

Nyt julkaistussa Akatemiasammon semanttisessa tietämysgraafissa (knowledge graph) on yli 6,5 miljoonaa tietojen välistä yhteyttä, kuten että Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) toimi Porvoon lukion lehtorina. Graafi sisältää 28 000 ylioppilaan pienoiselämäkerrat, viittauksia 50 000 sukulaiseen verkostona, 3000 historiallista paikkaa kartalla sekä yli 10 000 historiallista ammattia ja arvoa ontologiana. Kokonaisuuden ”semanttisena liimana” ovat n. 175 000 teksteistä louhittua tapahtumaa, esimerkiksi se, että James Cookin miehistöön kuulunut Turun akatemian ylioppilas Herman Didrich Spöring (nuorempi) menehtyi Intian valtamerellä vuonna 1771.

Runebergin päivänä 5.2.2021 pidetyn julkistustilaisuuden videoidut esitelmät ja muu aineisto ovat nyt saatavilla verkossa, samoin kuin suomenkielinen, järjestelmän kehittäjien artikkeli Akatemiasammon käytöstä henkilöiden ja henkilöryhmien historiallisessa tutkimuksessa .

Akatemiasampo on kehitetty Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä yhteistyössä Helsingin yliopiston arkiston ja kirjaamon ja Kansallisarkiston kanssa. Järjestelmä on uusi solmu keskenään linkittyvien kulttuurialan Sampo-portaalien verkostossa, joilla on ollut jo miljoonia käyttäjiä verkossa.

 

Alla johdantovideo Akatemiasammon visiosta, toteutuksesta ja käytöstä tutkimuksessa:

2 kommenttia artikkeliin “Akatemiasampo – akateemiset henkilöt Suomessa 1640-1899 -portaali avattu

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *