Saksan kansallisarkisto Bundesarchiv on koonnut Weimarin tasavallan perustamisen 100-vuotisvuoden muistoksi verkkonäyttelyn, jota varten Bundesarchiv on digitalisoinut tuhansia asiakirjoja ja audiovisuaalisia aineistoja.
Weimarin tasavallan perustamisesta tuli vuonna 2018 kuluneeksi sata vuotta, minkä johdosta Bundesarchiv avasi maaliskuussa 2018 verkkonäyttelyn Weimar – Die erste deutsche Demokratie (Weimar – Ensimmäinen saksalainen demokratia). Merkkivuoden kunniaksi Bundesarchivin teemasivuille on digitalisoitu tuhansittain asiakirjoja, filmejä, valokuvia, julisteita, karttoja ja äänitiedostoja. Digitalisointityö jatkuu ainakin vuoteen 2021 asti, ja kokoelman odotetaan siihen mennessä käsittävän yli neljätuhatta asiakirjaa ja viisituhatta kuvaa. Aineisto on toistaiseksi painottunut 1910–1920–lukujen vaihteeseen ja Weimarin ajan politiikkaan ja yhteiskunnallisiin oloihin. Painotukset johtuvat osin käytännön syistä, sillä esimerkiksi vuoden 1928 valtiopäivävaaleista on tallentunut ainutlaatuinen määrä haastatteluja ja puheita. Myös tasavallan taidetta ja kulttuuria esitellään kuitenkin kattavasti.
Alkuperäisaineistojen lisäksi sivuille on koottu tekstejä, jotka kontekstoivat aineistoja. Näkyvästi esillä on muun muassa ensimmäisen maailmansodan jälkeinen dekolonialisaatio, kun Saksa joutui Versailles’n ”häpeärauhassa” luovuttamaan siirtomaansa Afrikassa ja Tyynellämerellä. Sivustolta löytyy myös aikajana, jonka avulla Weimarin tasavallan vaiheita voi käydä läpi kronologisesti, ja mielikarttoja, joiden avulla lukija voi ymmärtää esimerkiksi vallankumouksellisten vuosien 1918–1919 tapahtumien syitä, seurauksia ja yhteyksiä. Löytyypä sivuston interaktiivisista ominaisuuksista vaalikonekin vuoden 1919 valtiopäivävaaleista. Näyttely on saksankielinen, mutta sen visuaalisuus ja ymmärrettävä kieli tekevät siitä helposti lähestyttävän. Saksaa osaaville on myös blogi, jossa dokumentoidaan digitalisointiprosessin vaiheita.
”Weimarin tasavallan” eli Saksan valtakunnan (Deutsches Reich) aikaa (1918–1933) on usein tulkittu murroskautena Saksan ja Euroopan historiassa. Tasavalta oli ensimmäinen moderni parlamentaarinen demokratia Saksan alueella, mutta sen historiaa värittivät poliittiset ääriliikkeet ja taloudelliset kriisit, kuten 1920-luvun suurlakot ja hyperinflaatio. Samalla Weimarin aika on nähty taiteen ja kulttuurin kukoistuskautena, mistä kertovat muun muassa Weimarin kaupungista alkanut Bauhaus-taidesuuntaus ja ekspressionistinen elokuvatuotanto. Bundesarchivin tarkoitus on näyttelyn kautta tuoda tasavallan monimuotoista historiaa esiin kriittisesti. Vuonna 2019 on myös eräänlainen Bundesarchivin juhlavuosi: vuonna 1919 Saksassa perustettiin ensimmäinen kansallisarkisto, nykyisen Bundesarchivin edeltäjä.
Linkkejä
Verkkonäyttely
Weimar – Wege zur Demokratie -blogi