30.5.2024 | Pekka Kaarninen

Suomalaista hiihtourheilua hallitsi vuosituhannen vaihteessa laaja dopingjulkisuus. Lahden dopingkisoja 2001 edelsi edellisten talviolympialaisten alla paljastunut yhden hiihtäjän kasvuhormonikauppa. Uutisoinnin aloittanut toimittaja Johanna Aatsalo kertoo kirjassa Paljastus oman kertomuksensa tapahtumista.

Lue lisää

27.5.2024 | Leena Rossi

Moneskohan kirja Ukrainasta ja presidentti Volodymyr Zelenskyistä on Simon Shusterin Zelenskyi: Keulakuva? Suomeksikin on Ukraina-kirjoja ilmestynyt iso liuta, ja lisää tulee, jos ja kun Venäjän aloittama sota päättyy tai jos tilanteessa tapahtuu uusia käänteitä. Shuster piirtää upean henkilökuvan Zelenskyistä Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisen vuoden 2022 aikana piilottelematta kohteensa kielteisiäkään puolia. Hän kertoo myös Krimin valloituksesta ja Ukrainan itäisten alueiden miehityksestä, erikoisoperaation käänteistä, Putinin reaktioista sekä länsimaiden asenteista ja avusta.  

Lue lisää

24.5.2024 | Leena Rossi

Ruoka on ravintoa. Se auttaa ihmisiä pysymään hengissä. Sen parissa voidaan myös nauttia elämästä ja viettää aikaa toisten ihmisten kanssa. Mutta ruoka ja sen puute on myös poliittista. Kirjassaan Ruoka, valta ja nälkä 1900-luvun diktatuureissa Ville-Juhani Sutinen esittelee ruoan merkityksiä kansallissosialistisessa Saksassa, sosialistisessa Neuvostoliitossa ja Mao Zedongin kommunistisessa Kiinassa. – Varoitan heti, että kirjassa on muutamia järkyttäviä kohtia.

Lue lisää

21.5.2024 | Kalle Kananoja

Kongon historiaa käsitelleellä palkitulla teoksellaan maailmanmaineeseen pongahtanut belgialainen arkeologi ja kirjailija David Van Reybrouck jättää lähtemättömän jäljen uudella teoksellaan Indonesian koloniaalisesta menneisyydestä. Erityisen ansiokkaana voi pitää teoksen pureutumista indonesialaisten kokemushistoriaan.

Lue lisää

17.5.2024 | Lassi Saressalo

Kun perustetaan työryhmä, jossa on kaksi tohtorieverstiä ja yksi sota- ja ilmailuhistoriaan ja Venäjän arkistoihin perehtynyt diplomi-insinööri (tohtori h.c.), joka ottaa tehtäväkseen kirjoittaa kirjan Suomen sodat 1939–1934, niin pitää kysyä miksi? Suomen kolmesta viime sodasta on kirjoitettu faktakirjallisuutta satoja hyllymetrejä, tarkkoja dokumenttikirjasarjoja ja mitä erilaisimpia tutkimuksia ja tietokirjoja fiktiosta puhumattakaan. Mitä uutta kyseisellä kolmikolla on annettavanaan historiankirjoitukseen?

Lue lisää

14.5.2024 | Pekka Kaarninen

Ensimmäiset suomalaisille elokuville tarkoitetut Jussi-palkinnot jaettiin juhlavassa tilaisuudessa jatkosodan jälkeen syksyllä 1944, kun sota maailmalla jatkui ja Suomikin kävi vielä sotaa saksalaisia vastaan Lapissa. Palkitsemisperinne on jatkunut siitä lähtien lähes katkeamattomasti. Matti Rämön ja Anton Vanha-Majamaan kirja Sitkeä Jussi kuvaa perusteellisesti Jussi-palkinnon moninaiset vaiheet.

Lue lisää

10.5.2024 | Mikko Saira

Susanna Välimäen ja Nuppu Koivisto-Kaasikin kirjoittama Sävelten tyttäret on tervetullut tiedekirja ja hakuteos suomalaisista säveltäjänaisista 1800- ja 1900-luvuilla. Teos avaa naisten harjoittaman säveltämisen kautta oivaltavasti naisten yhteiskunnallista ja kulttuurista liikkumatilaa historiassa. Välimäki ja Koivisto-Kaasik tuovat esille monien unohdettujen säveltäjänaisten tarinat, jotka ovat mielenkiintoisia niin kulttuuri- kuin sosiaalihistoriallisesti.

Lue lisää

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat on ajankohtainen artikkelikokoelma tietokirjallisuuden tekstilajeista. Käsikirjana se tarjoaa tiiviitä johdatuksia ja lukuvinkkejä erikoisempiinkin lajeihin kuten lasten tietokirjoihin, narratiiviseen tietokirjallisuuteen ja tiedollisesti sivistävään sarjakuvaan. Kokoelman toinen julkaisija on Tietokirjailijat ry, joka tällä tavoin työn merkeissä juhlistaa nelikymmenvuotista taivaltaan.

Lue lisää

1

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa teki Martti J. Karista (1960–2023) koko kansan tunteman asiantuntijan. Postuumisti julkaistut muistelmat kertovat, miten villistä pojasta, laiskasta lukiolaisesta ja koheltavasta kadetista kasvoi kansainvälisesti tunnettu tiedustelu-upseeri ja akateemisen tiedusteluopetuksen uranuurtaja.

Lue lisää

29.4.2024 | Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Kannen mehevä, punakaalivetoinen magenta, kontrastinaan voikukan heleä kelta ja vihreys kutsuvat astumaan veikeiden otusten keittiöön. Siellä kurkitaan kemian maailmaa tarinoitettujen reaktioiden avulla, lasten näkökulmasta. Heidän rinnallaan viihtyy aikuinenkin piilovihjeiden ja nokkelan leikittelyn parissa.

Lue lisää

Miten ulkopolitiikassa tulisi suhtautua autoritaarisiin valtioihin? Viime vuosina on vaadittu diplomaattisuhteiden katkaisemista Venäjän kanssa, mutta myös suhteita muihin autoritaarisiin valtioihin, kuten Turkkiin, Qatariin, Saudi-Arabiaan ja Kiinaan on kyseenalaistettu. Sen sijaan kylmän sodan Suomessa ulkopolitiikan tavoitteena oli “pitää ystävälliset suhteet kaikkiin maihin” ja välttää moraalisten tuomioiden asettamista ja muiden valtioiden sisäisiin asioihin puuttumista. Puolueettomuuspolitiikan nimissä oli siedettävä vastenmielisiäkin valtiollisia suhteita. Jussi Pakkasvirran tuore kirja valaisee Suomen suhteita erääseen eurooppalaiseen diktatuuriin.

Lue lisää

Vastaperustetun ulkoasiainministeriön villin lännen tunnelmaa, jossa lähettiläät, ohjeistuksen puuttuessa, turvautuivat omaan harkintaansa ja omantakeisiin ratkaisuihinsa, kuvataan Jussi Pekkarisen tietokirjassa ulkoasiainhallinnon poliittisesta raportoinnista 1918–1933. Vahvimmillaan kirja on kuvatessaan raporttien laatijoiden kirjavaa elämää ja edesottamuksia maailmalla. Lukija jää ajoittain kuitenkin kaipaamaan syvällisempää analyysia teoksen varsinaisesta tutkimuskohteesta, itse raporteista.

Lue lisää

19.4.2024 | Helena Pilke

Juha Nurminen on tehnyt pitkän ja mittavan uran neljännen polven perheyrittäjänä. Lähes yhtä iso urakka on ollut 30 vuotta sitten perustettu säätiö, joka aloitti merikulttuurin tallentajana, mutta keskittyy nyt suojelemaan Itämerta. Elämäkerrassa valottuvat myös harrastukset eli merihistoriallinen julkaisutoiminta ja vanhojen karttojen keräily.

Lue lisää

Markku Tasalan teos Mies joka pelkäsi lunta kertoo joulukuussa 1905 Kittilän Raattamassa tehdystä kolmoismurhasta. Sen tekijä, kattilanpaikkaaja Juho Heikkinen (s. 1872) päätyi oikeuslaitoksen ja psykiatrien suuren mielenkiinnon kohteeksi aikana, jolloin kysymys alentuneesta syyntakeisuudesta oli pohdinnan aiheena. Kuuluiko hän kuritushuoneeseen vai mielisairaalaan? Karattuaan mielisairaalasta hän poistui näyttämöltä yhtä huomaamattomasti kuin oli ilmestynytkin.

Lue lisää

Arvofilosofi C. Thi Nguyenin Pelien filosofia -teos toimii uudenlaisena avauksena ihmismielen tutkimiseen. Kirjan uuttera kahlaaminen palkitsee vähitellen oivalluksen tunteilla. Peliharrastajille on toki yksityiskohtaista kuvausta ja vertailua nimeltä mainittujen pelien ominaisuuksista ja perusideoista. Silti kirjoittajan keskeinen aihe on tutustuttaa lukija ponnistelupelaamisen avaamiin mahdollisuuksiin, jotka muistuttavat esteettistä elämystä. Ymmärrys taitavasta pelien suunnittelusta auttaa myös erottamaan, mistä pelillistämisen negatiivissa seurauksissa on kysymys.

Lue lisää

8.4.2024 | Leena Romu

Kansainväliselle yleisölle kirjoitettu tietoteos on selkeä ja runsain kuvin havainnollistettu esitys Tove Janssonin kuvittajanurasta. Janssonia tuntevalle kirja ei kuitenkaan tarjoa kovinkaan paljon uutta.

Lue lisää

Heini Junkkaalan kirjoittama Saision elämäkerta Sopimaton tarjoaa lähes työkalupakkia kirjailijaksi aikoville: Mistä aineksista kirjailija syntyy, entä mistä hyvä tarina? Kuinka nopeasti kirjan voi kirjoittaa? Millaisilla keinoilla, kuten pukeutumalla rooliin, itsestä voi löytää uskomattomia uusia tarinoita? Kirjassa todetaan, että taideteoksen kohdalla lopputulos ratkaisee, ei metodi. Vailla häpeää tarjotut Saision nuoruuden tekstit tuovat arvokasta uutta arkistoaineistoa lukijakunnalle.

Lue lisää

Historiska recept i urval -kokoelma sisältää yli sata reseptiä suomalaisista kartanoista 1700-1800-luvuilta. Se on hyvin toimitettu, mielenkiintoinen ja napakka teos, joka houkuttaa kokeilemaan aikakauden reseptejä kotikeittiössä. Kokoelma ja sen pohjana oleva tietokanta nostavat esille myös Suomea käsittelevän ruokahistoriallisen tutkimuksen lähdeaineistoja. Teos sopii jokaisen ruotsintaitoisen kulinaristin tai ruokahistoriasta kiinnostuneen kokkailijan hyllyyn.

Lue lisää

28.3.2024 | Merja Leppälahti

FT Maijastina Kahlos kuvaa Taikakirjassa laajasti yliluonnollisia uskomuksia ja toimintaa antiikin Kreikassa ja Roomassa sekä vähän lähialueillakin. Kahlos kertoo näkevänsä magian diskurssina eli tapana puhua tietyistä asioista ja ilmiöistä. Teoksessa magia on käsitetty laajasti: siihen sisältyvät niin loitsut ja numerologia kuin lohikäärmeet ja ihmissudetkin. Runsassisältöinen kirja osoittaa, että monet nykyajan populaarikulttuurista tutut ilmiöt ovat lähtöisin antiikin maailmasta tai vielä kauempaa.

Lue lisää

25.3.2024 | Leena Rossi

Maantiede – maailmantiede: Ympäristö ja ihminen vuorovaikutuksessa on neljän maantieteen opetuksen asiantuntijan kirjoittama vertaisarvioitu teos. Tekijät avaavat siinä maantieteen olemusta monipuolisena ympäristön ja ihmisen vuorovaikutussuhteita tutkivana tieteenalana ja koulun oppiaineena. He paneutuvat erityisesti tapoihin, joilla maantieteellistä ajattelua voidaan välittää opetuksen avulla varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja lukiossa.  

Lue lisää