Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin.
Apuneuvo kyläyhteisöön ja maankäyttöön aikana ennen isojakoa. Kartoista nähdään mm. missä käytettiin sarkajakoa, missä peltojen lohkojakoa ja mikä oli kasken merkitys alkavalle uudistilalle. Sisältää yli 3000 karttaa.
Suomen sodan 1808-1809 asiakirjoja digitaalisessa muodossa opetustarkoitukseen
Vuoteen 1929 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä. Tätä uudemmat aikakauslehdet ovat käytettävissä kaikissa Suomen vapaakappalekirjastoissa.
Palvelun avulla voit hakea arkistolaitoksessa säilytettäviä aineistoja, tilata näitä käytettäviksi arkistolaitoksen tutkijasaleissa ja päästä käyttämään julkisia digitoituja aineistoja.
Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistyksen digitoimaa ja hakemistoittamaa kirkonkirja-, tuomiokirja-, sotilasasiakirja ja läänintiliaineistoa.
Arkistolaitoksen digitoitujen aineistojen kokoelma.
Sivulta pääsee käsiksi Kansalliskirjaston digitoimiin sanomalehtiin, aikakauslehtiin, pienpainatteisiin ja muuhun digitoituun aineistoon.
Useita digitoituja karttoja eri puolilta Suomea.
Kansallisarkiston kehittämä ja ylläpitämä verkkopalvelu keskiaikaisista Suomea koskevista asiakirjoista. Palvelu sisältää aineistoa 800-luvulta vuoteen 1530 saakka
Suomen eduskunnan historiaa
Suomen ulkopolitiikan verkkoarkisto koostuu Suomen ulkopolitiikan kronologiasta ja keskeisten ulkopoliittisten toimijoiden puheista. Suomen ulkopolitiikan kronologia on koottu Yearbook of Finnish Foreign Policy -julkaisusta, jossa sitä julkaistiin vuodesta 1973 lähtien. Ulkopoliittisia puheita on koottu arkistoon asiakirjoja luovuttavien tahojen kotisivuilta ja arkistoista. Arkistossa on presidentin, pääministerin, ulkoministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, puolustusministerin ja puolustusvoimain komentajan puheita.
Yleisradion alkuperäisäänitteitä ja tv-ohjelmia.
Erkki on Kansalliskirjaston ylläpitämä erikoiskirjastojen tietokanta, joka kattaa Kansallisarkiston kirjaston sekä maakunta-arkistojen kirjastot.
Finlex on oikeusministeriön ylläpitämä säädöstietokanta.
Förvaltningshistorisk ordbok on Svenska litteratursällskapetin julkaisema hallintohistoriallinen sanakirja. Se sisältää keskiajalta 1950-luvulle käytössä olleiden hallinnollisten termien selityksiä.
Helsingin kaupunginarkisto on digitoinut kunnallishallinnon painettuja asiakirjakokoelmia. Asiakirjojen avulla voi tutustua Helsingin kaupungin päätöksenteon historiaan: Painetut vuosikertomukset 1875-1974, Kaupunginhallituksen mietinnöt 1875-1918, Helsingin esikaupunkiliitosraportti vuodelta 1936, Helsingin kaupungin tilastolliset vuosikirjat, Helsingin kaupungin kunnallinen asetuskokoelma 1569-1980, Helsingin kadunnimet.
Helsingin kaupunginmuseon verkkoaineistoja: kuvakokoelmia, verkkonäyttelyitä, mobiilireitti, museo-opas ja pelejä lapsille
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan digitoidut numerot vuosilta 1903-1999.
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan artikkelit numerosta 2/2001 lähtien. Uusien numeroiden artikkelit tulevat saataville vuoden viivellä.
Ruotsin maanmittauslaitoksen Landmäterietin historialliset kartat.
Palvelu sisältää satojen eri alojen keskeisten tieteellisten lehtien takautuvat vuosikerrat.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran biografiakeskus tuottaa, julkaisee ja ylläpitää pienoiselämäkertojen kokoelmia, henkilöhistoriallisia verkkojulkaisuja ja tutkittua elämäkerrallista tietoa.
Osa Kansalliskirjaston digitoimista kirjoista, kartoista ja muista teoksista on nyt myös saatavilla täältä. Vuotta 1929 uudemmat digitaaliset aineistot ovat käytettävissä kaikissa vapaakappalekirjastoissa.
Matrikkeli kansanedustajista vuodesta 1907 lähtien.
Palvelussa voi selata luovutetun Karjalan karttoja. Paikannimellä voi hakea kaupunkeja, kyliä vesistöjä ja rakennettuja kohteita.
Kasvatus & aika on kasvatuksen historiaan suuntautuva monitieteinen verkkolehti.
Kontentti on Varastokirjaston kaikille avoin ja maksuton artikkeliviitetietokanta. Tietokannan lehdet löytyvät Varastokirjaston kokoelmista, joten haussa löytyvät artikkelit ovat kirjastojen tilattavissa. Kontenttiin on digitoitu 65:n suomalaisen aikakauslehden sisällysluetteloita vuosilta 1858-2002.
Suomen Sukututkimusseuran laatima kokoelma suomalaisia, ruotsalaisia ja latinalaisia lyhenteitä, joihin voi törmätä sukututkimuksen yhteydessä.
Maanmittauslaitoksen historiaa
Historiallisia tapahtumia ja ajanjaksoja kuvaavia karttoja