Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin.
Vuoteen 1929 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä. Tätä uudemmat aikakauslehdet ovat käytettävissä kaikissa Suomen vapaakappalekirjastoissa.
Digitoitua aineistoa 1600-1900-luvuilta, muun muassa Turun akatemian väitöskirjoja ja keskeisten suomalaisten ja kansainvälisten tieteentekijöiden ja filosofien tekstejä.
Anders Chydeniuksen (1729–1803) kirjallinen tuotanto alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi. Kaikki kirjoitukset on varustettu asiantuntijan kirjoittamalla kommentilla ja Info-osio taustatiedoilla.
Sivusto on suunnattu kaikille Anders Chydeniuksen tarinasta ja aikakaudesta kiinnostuneille, ja sitä tullaan kartuttamaan säännöllisesti teksti,- kuva- ja videoaineistolla. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen toteuttama sivusto on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Sivuilta on pääsy Anders Chydeniuksen koottujen teosten sähköiseen versioon, jonne tullaan lisäämään myös muuta Chydeniukseen liittyvää lähdeaineistoa.
Mikkelissä vuosina 1854-1914 toimineen tyttökoulun historiaa
Arkki1640-järjestelmään on tallennettu luettelotiedot Helsingin yliopiston arkiston säilyttämästä arkistoaineistosta. Arkki1640-järjestelmä sisältää myös digitoituja asiakirjoja mm. Helsingin yliopiston vuosikertomukset vuosilta 1875 - 1994 ja painetut ylioppilasluettelot vuosilta 1828 - 1916. (Helsingin yliopisto)
Palvelun avulla voit hakea arkistolaitoksessa säilytettäviä aineistoja, tilata näitä käytettäviksi arkistolaitoksen tutkijasaleissa ja päästä käyttämään julkisia digitoituja aineistoja.
Uppslagsverk på svenska om personer med anknytning till Finlands historia och nutid. Verket omfattar mer än 1 600 biografiska artiklar om personer från korstågstiden till vår egen tid, skrivna av landets främsta specialister och historiker. (Svenska Litteratursällskapet i Finland, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Sivulta pääsee käsiksi Kansalliskirjaston digitoimiin sanomalehtiin, aikakauslehtiin, pienpainatteisiin ja muuhun digitoituun aineistoon.
Elias Lönnrotin (1802 - 1884) kirjeenvaihto avaa ainutlaatuisen näkymän 1800-luvun suomalaisen oppisivistyneistön maailmaan. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee kirjeiden faksimilet ja transkriptiot, joita on täydennetty kommentaarein. Aineisto on vapaasti käytettävissä ja muokattavissa xml-tiedostoina. Ensimmäisessä vaiheessa julkaistaan Lönnrotin kirjoittamat noin 1800 yksityiskirjettä vaastanottaja kerrallaan. Kokoelma täydentyy jatkuvasti
Yleisradion alkuperäisäänitteitä ja tv-ohjelmia.
Ennen ja nyt – historian tietosanomat on tieteellinen aikakauslehti, joka julkaisee referee-artikkeleita, tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia sekä haastatteluja, arvosteluja ja keskustelupuheenvuoroja
Kokoelma sisältää pääosan Turun hiippakunnassa keskiajalla laadittujen ja käytettyjen kirjojen säilyneistä jäänteistä.
Georg August Wallin (1811–1852) reste på 1840-talet i Mellanöstern för att samla in material om arabiska dialekter och beduinstammar. Wallins unika material finns främst bevarat i dagböcker och brev men också i anteckningar han gjorde på svenska med arabisk skrift. Skrifter är en vetenskaplig illustrerad utgåva av Wallins efterlämnade papper. I varje del ingår kommentarer och artiklar som kontextualiserar materialet. (Svenska litteratursällskapet i Finland)
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan digitoidut numerot vuosilta 1903-1999.
Aineisto sisältää Historiallisen aikakauskirjan artikkelit numerosta 2/2001 lähtien. Uusien numeroiden artikkelit tulevat saataville vuoden viivellä.
Tekstejä uskonnoista, mytologiasta, legendoista, folkloresta, ja okkultistisista ja esoteerisista aiheista.
Sisältää Snellmanin teoksia, kirjeitä, lehtiartikkeleita lausuntoja, konsepteja ja muita dokumentteja sekä kuvia. Julkaisija Snellman-instituutti ry.
Palvelu sisältää satojen eri alojen keskeisten tieteellisten lehtien takautuvat vuosikerrat.
Sivusto sisältää tietoa Suomen Talousseuran arkistosta. Joitakin yksittäisiä esimerkkejä arkistosta on myös digitoituna sivustolla.
Kalevalaseuran tuottama sivusto pohjautuu Kalevalan kulttuurihistoria -teokseen (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008). Sen tarkoituksena on esitellä Kalevalan tulkintoja sekä niiden aatteellisia taustoja ja vaikutteita.
Osa Kansalliskirjaston digitoimista kirjoista, kartoista ja muista teoksista on nyt myös saatavilla täältä. Vuotta 1929 uudemmat digitaaliset aineistot ovat käytettävissä kaikissa vapaakappalekirjastoissa.
Kansan Arkisto on Suomen vasemmistolaisen työväenliikkeen ja kansalaisjärjestöjen keskusarkisto, joka tallentaa kokoelmiinsa järjestöjen ja yksityishenkilöiden asiakirjallista historiaa. Arkisto on perustettu vuonna 1945 ja asiakirjoja on reilut 3 800 hyllymetriä. Vanhimmat asiakirjat ovat vuodelta 1785 ja uusimmat 2000-luvulta.
Matrikkeli kansanedustajista vuodesta 1907 lähtien.
Kasvatus & aika on kasvatuksen historiaan suuntautuva monitieteinen verkkolehti.
Keskustan ja maaseudun arkisto on keskustalaisen liikkeen keskusarkisto. Arkiston kokoelmissa on aineistoa liikkeen syntyhetkestä nykypäivään.
Feministisiä ajattelijoita 1600-1950-luvuilta
Luterilaisten tunnustuskirjojen historiaa ja suomennokset
Museoalan asiasanasto on Yleisen suomalaisen asiasanaston rinnalla käytettävä erikoissanasto-opas.
Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehti on kaksikielinen monitieteinen julkaisu, joka julkaisee etupäässä Suomessa tehtyä naistutkimusta.