20.3.2018 | Leena Rossi

Miikka Voutilainen näyttää maailman nälän monimuotoisen kuvan. Hän käsittelee aliravitsemusta ja nälänhätiä, niiden historiaa ja nykyisyyttä, ilmenemismuotoja ja taustasyitä. Teos on ensimmäinen laaja, itsenäinen suomenkielinen yleisesitys nälänhädistä ilmiönä, joka esiintyy eri paikoissa ja eri aikoina erilaisena, mutta aina tunnistettavana. Yhtä selitystä ilmiölle ei löydy, vaan selityksinä toistuvat köyhyys, eriarvoisuus, alikehittynyt talousrakenne, yksipuolinen maanviljelys, kuivuuden aiheuttamat kadot ja epäonnistunut avustuspolitiikka.

Lue lisää

Sydän Karjalassa kuvaa kodin ja perheen arkea eri puolilla luovutettua Karjalaa ja siinä tapahtuneita muutoksia. Käsittelyjakso alkaa noin vuodesta 1860 ja jatkuu toisen maailmansodan jälkeiseen siirtolaisaikaan.

Lue lisää

15.3.2018 | Rami Mähkä

Juhlavuoden keskellä 100-vuotista Suomea juhlitaan, muistellaan ja kritisoidaan lukemattomilla foorumeilla. Kansallismuseon näyttelystä koostettu teos rakentaa valokuvien avulla Suomesta varsin ikävän kuvan.

Lue lisää

14.3.2018 | Leena Rossi

Barack Obaman teos ilmestyi alun perin vuonna 1995, kun hän oli 34-vuotias lakimies mutta ei vielä osavaltionsa eikä liittovaltion senaattori, saati Yhdysvaltojen ensimmäinen musta presidentti. Sen jälkeen kirjasta on otettu lukuisia painoksia ja se on ollut maailmalla myyntimenestys. Suomennos ilmestyi vuoden 2004 painoksesta käännettynä ensimmäisen kerran 2009, kun Obama oli valittu Yhdysvaltojen presidentiksi. Melkein vuosikymmen myöhemmin teksti on edelleen kiinnostavaa ja ajankohtaista luettavaa.

Lue lisää

Euroopan parlamentti kuuluu niihin Euroopan unionin (EU) instituutioihin, jonka olettaisi olevan kansalaisille kaikkein tutuin. Onhan kyseessä EU-tason vastine kansallisille kansanedustuslaitoksille, siis vaikkapa suomalaiselle eduskunnalle, jonka edustajat valitaan suoraan EU:n jäsenmaiden kansalaisten toimesta, heidän intressejään EU:ssa edustamaan. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Lue lisää

Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck kertoo kirjassa Minä maalaan kuin jumala kuvataiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) tarinan. Thesleffiä pidetään yhtenä maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yhtenä merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Kirja on johdatus Thesleffin taiteeseen. Hanna-Reetta Schreck on ensimmäinen, joka on perehtynyt koko Thesleffin laajaan kirjeenvaihtoon. Siitä on mielenkiintoisia esimerkkejä läpi kirjan kerronnan.

Lue lisää

Uusi työväki on rohkaiseva kirjallinen teko. Polarisoituvan ääripääkeskustelun sijaan se pyrkii ratkomaan muuttuneen yhteiskunnan ja työelämän ongelmakohtia syvällisen analyysin, ei verkossa tai somefoorumeilla tapahtuvan kilpahuudannan kautta.

Lue lisää

7.3.2018 | Paavo Oinonen

Vallanpitäjät ovat harjoittaneet alamaisten tarkoitushakuista mielipiteen muokkausta ammoisista ajoista saakka. Sana propaganda ilmaantui katolisten lähetyssaarnaajien käyttöön 1600-luvulla, kun he tehostivat sananlevitystä valtamerien takana. Laajamittaiseksi mielten hallinnan menetelmäksi propaganda tuli modernien joukkoviestimien myötä, toteaa Joonas Pörsti. Hänen teoksensa Propagandan lumo – Sata vuotta mielten hallintaa käsittelee nykyaikaisen manipuloinnin historiaa.

Lue lisää

Vankileirihelvetti Dragsvik on tärkeä teos. Siinä tuodaan kiihkottomasti ja puolueettomasti esiin Tammisaaressa sijaitsevan suomalaisen keskitysleirin koko organisaatio ja "unohdettu" historia kesällä 1918. Dragsvikin kasarmeihin oli sullottu tuolloin noin 10 000 punavankia, joista kesä-heinäkuun aikana kuoli päivittäin kymmeniä -aliravitsemukseen, nälkään ja tartuntatauteihin.

Lue lisää

Ajatusten lähteillä johdattaa lukijansa aate- ja oppihistorian maailmaan. Se esittelee tieteenalojen perusteita tarjoten samalla esimerkkejä ajankohtaisesta suomalaisesta tutkimuksesta. Kirjoittajista valtaosa toimii Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian oppiaineen piirissä, ja teos onkin laadittu myös samaisen oppiaineen pääsykoekirjaksi.

Lue lisää

Professori Vesa Vareksen teoksessa käydään läpi viime syksynä sadan vuoden ikään ehtineen Turun Suomalaisen Yliopistoseuran vaiheet. Miten intomielinen kansallisuusaate raivasi maailmansodan, Suomen vaikeuksia täynnä olevan itsenäistymisprosessin ja niukkojen talousolojen keskeltä tien uuden suomalaisen yliopiston perustamiselle ja käyntiin saattamiselle. Ja miten seura perustehtävänsä suoritettuaan on jatkanut yliopistoa tukevana perinneyhdistyksenä meidän päiviimme saakka.

Lue lisää

21.2.2018 | Leena Rossi

Jyväskylän yliopiston biokemian emeritusprofessori Matti Vuento on kirjoittanut hurjasta aiheesta hurjan kiinnostavan kirjan: Myrkkyjen maailma: Nuolimyrkystä sariiniin. Hän kertoo siinä selkeästi ja kiihkottomasti myrkkyjen ominaisuuksista, toiminnasta ja hyödyntämisestä metsästyksessä, sodassa ja murhissa antiikin ajoista nykypäivään ja pakottaa lukijan miettimään, millaisia myrkkyjä hän saa päivittäin ympäristöstään ja ruoastaan elimistöönsä, sekä pohtimaan myrkkyjen käytön eettisiä kysymyksiä.

Lue lisää

6.2.2018 | Leena Rossi

Ihmiset tervehtivät toisiaan kaikkialla maailmassa. Jos haluat tietää ja ymmärtää, miksi he tuttuja ja tuntemattomiakin tavatessaan kättelevät, lue kulttuurihistorioitsija Annakaisa Suomisen kirja Miksi kättelemme? Tervehtimisen ja tapojen historiaa. Kirja ei ole hyvän käyttäytymisen etikettiopas, vaan tekijä pohdiskelee siinä kättelemistavan taustoja, tehtäviä ja tarkoitusta yksilön ja yhteisön kannalta. Hän antaa myös hykerryttäviä esimerkkejä varsinkin ”sopimattomasta” tervehtimisestä tai tervehtimättä jättämisestä.

Lue lisää

Sukupuoli ja väkivalta on varmasti mitä ajankohtaisin artikkelikokoelma. Kokoelma on kuitenkin valmistunut  tutkimusprojektin eräänlaisena loppuraporttina. Niinpä kirja edustaa kieleltään kuivakkainta ja näkökulmiltaan kapeinta akateemista tietämystä, mitä väkivallan tutkimuksesta voi löytää. Onneksi kokoelmasta löytyy myös tuoreita huomioita väkivaltakulttuurin muutoksesta ja tietoa feministisen tutkimuksen reaktioista siihen.

Lue lisää

1.2.2018 | Leena Rossi

Leslie Iversen selostaa, miten erilaiset lääkeaineet toimivat elimistössämme. Hän pohtii laillisten ja laittomien päihteiden käyttöä lääketieteellisestä ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Iversen tarkastelee myös lääketeollisuuden toimintaa, lääkkeiden kehittämistä ja testaamista.

Lue lisää

Etiketti, Suomi100 -juhlinta, Yhdysvallat, brexit, Venäjä ja Nato. Emeritusprofessori Matti Klingellä on näistä kaikista sananen sanottavanaan uusimmassa päiväkirjateoksessaan. Kuten aiemminkin, Klingen “sanaset” on kirjoitettu terävällä kynällä.  

Lue lisää

18.1.2018 | Leena Rossi

Kasvitieteilijä Bertil Nordenstam on toimittanut Bröderna von Wrights växter -teoksen, joka sisältää Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin aikaisemmin julkaisemattomia kasvikuvia. Ulkoasultaan tyylikäs A4-kokoinen kirja täydentää erinomaisesti käsitystä etupäässä lintumaalareina tunnettujen taiteilijaveljesten luontokuvituksista.  

Lue lisää

15.1.2018 | Jouni Lavikainen

Yhdeksän olympiakultaa, 20 virallista maailmanennätystä, miljoonia markkoja starttirahoja, viisi patsasta ja kuolematon maine. Sellaista mittaria on vaikea löytää, jolla Paavo Nurmi olisi jotain muuta kuin Suomen kaikkien aikojen urheilija. Kalle Virtapohja kutsuu juoksijain kuninkaan Suomen satavuotisjuhliin uudella kirjallaan Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö.  

Lue lisää

12.1.2018 | Ilkka, Pirttilä

Teemu Mäen esseekokoelmassa on persoonallisesti argumentoitu tulkinta taiteen neljästä perustavasta tehtävästä maailmassa. Taide voi antaa lisäksi jotain muutakin ja näin hän tulee korostaneeksi myös taiteen tiettyä salaperäistä ominaisuutta. Esseet on kirjoitettu omaperäisellä tyylillä yhdistellen akateemista viileyttä ja vereviä kommentteja.  

Lue lisää

12.1.2018 | Terhi Katajamäki

Jyväskylän yliopistossa työskentelevien opettajien ja tutkijoiden yhteinen voimanponnistus sisältää runsaasti näkökulmia vastikään käyttöön otettuun valtakunnallisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016) sekä uudehkoon, vuoden 2015 varhaiskasvatuslakiin. Teos on mielenkiintoinen ja varsin mallikkaasti asiaansa ajava uutuusteos suomalaisesta varhaiskasvatuksesta.  

Lue lisää