Kansalliskirjasto, entinen Helsingin yliopiston kirjasto: pääsali. Kuva: Kansalliskirjasto. On hienoa, että niin paljon historiallista materiaalia on nykyään digitoitu. Digitoiminen soveltuu parhaiten puhtaasti kirjalliseen tai kuvalliseen materiaaliin, mutta myös museot ovat tehneet parhaansa tarjotakseen virtuaalisia vierailuja, joissa kokoelmia esitellään usean median avulla. Tällä tavalla kuka vain, jolla on tietokone ja nettiyhteys, voi katsella ja selailla kotonaan…

Lue lisää

Mariankatu 26. Kuva Helsingin kaupunginmuseo. Vaikka kevät on ollut oikukas ja näyttää tällä hetkellä olevan myöhässä, kohta on toukokuu ja toukokuun lopulla ilmestyy aina uusi Björk. Tämän kevään uutuuden nimi on Hyvän miehen kuolema. Romaanin nimellä on kaksi merkitystä. En tee isoa juonipaljastusta, jos kerron, että romaanin alussa surmataan nuori mies, jonka murhalle Björk ja…

Lue lisää

Pian ilmestyvässä Björk-romaanissa Synnin jäljet Björk ja Valkama käyvät tiedustelumatkalla Kallion ja Sörnäisten raja-alueella, jonka maamerkkejä ovat Kurvi (Hämeentien ja Helsinginkadun kulmaus, jossa Hämeentie kääntyy Vilhovuoren kiertäen oikealle) ja Vaasanpuistikko eli kansanomaisemmin Piritori. Hämeentien nimi oli 1920-luvulla Itäinen Viertotie ja Kurvin ja Vaasanpuistikon tienoota kutsuttiin Kinaporin portiksi tai stadilaisittain Kinkan portiksi. Kinkan portilla oli tuolloin…

Lue lisää

Uusi Björk-romaani, Synnin jäljet, on kohta menossa taittoon, ja jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, se on kaupoissa kesäkuun ensimmäisenä. Ajattelin kirjoitella siitä hiukan blogiin, niin että sarjaa seuraavat Helsingin historian ystävät saavat esimakua siitä, missä kaikkialla romaanissa tällä kertaa liikutaan. Yksi paikoista, joihin sijoittuu jännittävää toimintaa, on Kaisaniemen puisto. Lokakuisena yönä Björk, hänen apulaisensa Frans…

Lue lisää

Onnellinen voittaja! Kuva: Päivi Remes, Dekkariseura Edellisestä päivityksestä onkin aikaa. Blogi on ollut pitkän aikaa lomalla valtavan työkiireen ja henkisen paineen takia. Viimeksi kerroin kroonisesta masennuksesta, joka minua on vaivannut nuoresta alkaen. Se alkoi muhia korona-aikana ja muuttui viime vuonna pysyväksi seuralaiseksi. Myös keho on ottanut osansa stressistä. Tämän vuoden olenkin aloittanut sillä mielellä, että…

Lue lisää

Albrecht Dürer, Melankolia Blogini on ollut pitkään tauolla. Minulle on sanottu, että blogia pitäisi päivittää säännöllisesti, vähintään kerran viikossa, jotta se saisi seuraajia. Eli ei saisi syntyä tällaista puolen vuoden hiljaisuutta. Sitä ennenkin blogimerkinnät harvenivat. Ei hyvä. Ei lainkaan hyvä. Mutta elämä ei toimi kuten some. Minun kuten monen muunkin taakkana on taipumus masennukseen. Kärsin…

Lue lisää

Museo Milavida. Torstaina 9.9. kävin Tampereella puhumassa Björk-kirjojeni 1920-luvusta Museo Milavidassa, jossa on ollut helmikuun lopusta saakka näyttely ”Paluu 1920-luvulle”. Näyttely on auki aina 13.3. 2022 asti. Nähtävänä on asuja ja asusteita, tavaroita ja kirjallista materiaalia sekä elokuvia 1920-luvun maailmasta. Esillä on kaunis ja turhamainen, hilpeä ja juhliva, urheileva ja aurinkoa ottava, tanssimista ja eläviä…

Lue lisää