Tunnetko työuupumusta, perheen ja työn yhdistämisen haasteita, kipua tai vihaa, pohditko johtajuutta ja yrittäjyyttä, vammaisuuden ja erityislapsen vanhemmuutta? Tai oletko miettinyt itsetuntemusta, kumppanuutta, toiveikkuutta ja ystävyyttä?Kuopion korttelimuseossa on esillä näitäkin teemoja käsittelevä näyttely Punainen lanka - Elämän merkityksellisyyttä etsimässä. Näyttely tuo esille rohkeiden ihmisten elämäntarinoita valokuvataiteen keinoin. Kokonaisuuden takana ovat Ulla Remes ja Helena Karhu. Taiteilija…

Lue lisää

Jenni Tieaho, Pyörteitä ja virtauksia Kouvolan taidemuseo Poikilossa 23.5.–1.9.2024Ideoiden siemenet Jenni Tieahon veistoksiin löytyvät metsien siimeksissä samoillen ja jylhiä kallioita koluten. Tieaho kulkee luonnossa ja hurmaantuu näkemästään, kokemastaan ja tuntemastaan. Taiteilijan hurmaantuminen ja luonnonmateriaalien arvostaminen välittyvät myös katsojille. Näyttelyssä käyneet ovat kertoneet olevansa vaikuttuneita, häkeltyneitä ja inspiroituneita. Teoksia on kuvattu upeiksi ja taidokkaiksi, mutta myös…

Lue lisää

Pielavesi. Jos paikkakunnasta ei tule muuta mieleen, niin presidentti Urho Kekkosen (1900-1986) ajan kokeneet tunnistanevat sen ainakin Lepikon torpasta, Kekkosen synnyinkodista.Tämä on Lepikon torppa, synnyinkotini. Niillä eväillä, jotka olen saanut kodistani, vanhemmiltani ja heidän ystäviltään, sekä elämänympäristöstäni vuosisadan alussa, olen elämässäni selvinnyt. Urho KekkonenLepikon torppaan on uusittu tänä kesänä pärekatto.En muista koskaan aiemmin käyneeni Lepikon…

Lue lisää

Maakunnallisen paikallismuseopäivän kunniaksi (29.6.) Siilinjärven kunta ja kulttuuritoimi järjestivät paikallishistorioitsija Aira Roivaisen luennoimaan 1800-luvun elämästä. Tarkemmin ottaen Siilinjärven savutupien kansan elämänmenosta pohjautuen tuomiokirjojen sisältöön ja päätöksiin. Tilaisuuteen ja museoon oli vapaa pääsy."Esitys käsittelee rikos- ja riita-asioita, joita tuomiokirjoissa tulee esille. Oikeustapaukset avaavat aikaikkunan 1800-luvun kirkkokuriin ja ajan arvomaailmaan. Millainen oli naisen asema 1800-luvun kyläyhteisössä? Kun…

Lue lisää

Suomalaista maisemaa hallitsevat metsät. Niistä on haettu aiheita ja materiaalia taiteeseen, muotoiluun ja arkkitehtuuriin. Metsäteollisuus on myös toiminut taiteen ja kulttuurin mesenaattina toimintansa alusta alkaen. UPM-Kymmene perusti Kulttuurisäätiön vuonna 2006 turvatakseen UPM-Kymmene Oyj:n kulttuuriperinnön ja erityisesti suomalaisen taideomaisuuden säilymisen. Taideteokset olivat tulleet yli sadan vuoden kuluessa UPM-Kymmenen edeltäjäyhtiöiden omistukseen. Kymenlaakson museon näyttely Aarnikotkan siipien alla, taidetta…

Lue lisää

Sarka avautui Loimaalle jo 19 vuotta sitten, mutta vasta nyt tuli tyhy-retken yhteydessä paremmin perehdyttyä siihen.Aulassa kuvitteellisen jokilaakson asutusta ja viljelyä vuodesta 1000 eKr. vuoteen 2000 jKr. esittävä pienoismallisarja johdattaa kohti päänäyttelyä.Maatalouden aika kattaa saman ajanjakson kivikauden lopulta nykyhetkeen, ja kyllä, maatalouden historiasta voi kertoa kiinnostavasti! (Näyttelystä on myös digiversio.)Kaski- vai peltoviljely? Eivät ne sulkeneet…

Lue lisää

Kuukauden esine -blogimme päivittyy uudeksi blogiksi, Kajastuksia kokoelmista, kesäkuussa 2024. Tervetuloa jälleen lueskelemaan syventäviä tietoja Tiedemuseo Liekin kokoelmien helmistä! Esittelemme uudessa blogissamme esineitä, taideteoksia ja valokuvia, ehkäpä arkistoaineistoakin. Tätä blogipohjaa emme enää päivitä, mutta aiemmat Kuukauden esine -postaukset ovat jatkossakin luettavissa.

Lue lisää

Lappeenranta on viime vuosina saanut useita uusia julkisen taiteen teoksia, kuten viime lokakuussa julkistetun Pave Maijasen muistoteoksen eli Lavalla-nimisen pronssiveistoksen (Harri Ahonen, 2023). Uusimpana Lappeenrannan joukkoon liittyy kuvataiteilija Eeva-Mari Haikalan teos Tarinaranta, tapahtumallinen teos, joka sijoittuu eri puolille Lappeenrannan kaupunkialuetta.Tarinaranta on taiteilijan vuonna 2022 aloittama ja Lappeenrannan taidemuseon kanssa yhteistyössä tekemä taideprojekti, joka perustuu Lappeenrannassa…

Lue lisää

Hanneriina Moisseinen & E.L. Karhu: Ajan rajalla.Suomen käsityön museossa on esillä Hanneriina Moisseisen (s.1978) näyttely Ommeltuja sarjakuvia. En muista aiemmin kuulleeni taiteilijasta, tai ainakaan en ollut nähnyt hänen töitään. Tämän näyttelyn jälkeen en tule unohtamaan hänen nimeään."Hanneriina Moisseinen on hyödyntänyt teoksissaan ompelua ja muita käsityötekniikoita jo parin vuosikymmenen ajan. Ommeltuja sarjakuvia -näyttely sisältää poimintoja Moisseisen…

Lue lisää

Paikallisen ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijat valtasivat jälleen vaihtuvien näyttelyidemme tilat Imatran taidemuseossa. Tuttuun tapaan opinnäytteiden taiteelliset osuudet oli koottu kahdeksi näyttelykokonaisuudeksi, joka kantoi nimeä Muotouma. Näyttelyparin ensimmäisessä osiossa oli esillä 12 opinnäytetyötä. Toisessa osiossa teoksia oli 13 taiteilijalta.Valmistuvien kuvataiteilijoiden jälkimmäinen joukko asettui kuvaan Myy Korhosen teossarjan eteen Imatran taidemuseossa.Säästäisitkö sinä kulttuurista?Joku voisi sanoa, ettei nyt ole helpoin hetki…

Lue lisää

Helsinkiläinen Markku Villikka innostui taiteen seuraamisesta ja myös sen tekemisestä oppikouluikäisenä kuvaamataidon opettajansa Erkki Matilaisen innostamana. Valtakunnalliseen Nuorten näyttelyynkin vuosina 1975 ja 1976 osallistuneen Villikan oma maalaaminen kuitenkin jäi, kun hän opiskeli itselleen kuvataiteilijaa ”varmemman ammatin” ja valmistui maanmittausinsinööriksi, tehden lopulta pitkän uran kaupunkisuunnittelun parissa ja myös alan kansainvälisissä tehtävissä. Polte taiteen pariin oli edelleen…

Lue lisää

Johanna Rytkölän veistoksia. Kuva: Kymenlaakson museo/ Lasse LehtinenKuvanveistäjä, keramiikkataiteilija Johanna Rytkölän keraamisille veistoksille on tunnusomaista positiivisuus, selkeä muotokieli, raikkaat värit ja pyrkimys vangita liikettä veistokselliseen muotoon. Teoksia voisi verrata runoihin ja tarinoihin. Mieleenpainuvat kokemukset ja pienet arkihetket saavat Rytkölän tarttumaan luonnoskynään ja luonnosten jälkeen saveen. Savea hän rakentaa mankeloimalla tai muotoilemalla kerros kerrokselta materiaalinaan useimmin kivitavarasavea,…

Lue lisää

Unto Uoleviksi nimetty pehmoeläin on saatu Tiedemuseo Liekin kokoelmiin käsityönopettajan oppiaineesta kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Pehmolelun lähtökohtana oli päiväkoti-ikäisen lapsen piirustus. Lelu valmistettiin professori Pirita Seitamaa-Hakkaraisen ja lehtori Henna Lahden vetämällä käsityötieteen perusteiden opintojaksolla 2012. Osa opiskelijoista osallistui projektiin, jossa tutkittiin käsityösuunnittelun prosessia pehmolelun toteuttamisen avulla. Museon kokoelmiin tallennettiin Unto Uolevin eri vaiheet: piirustus, prototyyppi, harjoitusversio ja…

Lue lisää

Taidetestaajien savitöitä esillä Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävällä joulukuussa 2023.Taidetestaajat tutustumassa metsäänMarras- ja joulukuussa 2023 Lappeenrannan taidemuseon ja Lappeenrannan kuvataidekoulun toteuttamassa Taidetestauksessa vieraili noin 350 oppilasta. Taidemuseolla oppilaat tutustuivat esillä olleeseen Metsä – Kaakko22/23 -näyttelyyn. Tämän jälkeen Taidetestaajat suuntasivat kuvataidekoululle ja tekivät savesta oman metsän henkensä. Näistä teoksista luotiin Metsän henki -aiheinen näyttely Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävälle. Näyttely…

Lue lisää

Kuukauden esineemme on laskukone eli aritmometri, joka on ajoitettu 1880-luvulle. Observatorion kokoelmiin kuuluvassa metallisessa laitteessa on 16-merkkinen numerorivi, joka näyttää laskun tuloksen. Laitteen keskiosan tienoilla olevasta vivusta määrätään laskutoimituksen tyyppi, ja laskettavat luvut annetaan kuuden pystysuuntaisen liukuvalitsimen avulla. Kussakin valikossa on numerot nollasta yhdeksään, ja niiden oikealla puolella on kampi, jolla annetut luvut vahvistetaan. Aritmometri…

Lue lisää

Kansallisuusaate levisi 1800-luvulla Euroopasta Suomeenkin, ja kansallinen herääminen sai tutkijat ja taiteilijat etsimään suomalaisuudelle sekä aineettomia että materiaalisia juuria. Suomen ja suomalais-ugrilaisten kielten tutkimus koettiin tärkeäksi. Suullista kulttuuriperintöä tallennettiin fonografilla eli varhaisella äänityslaitteella. Kuva: Timo Huvilinna. Tinapaperilieriöstä vahasylinteriin Fonografi oli ensimmäinen sekä äänen tallennukseen että toistamiseen tarkoitettu laite. Siinä käytettiin tallennus- ja toistovälineenä vahasylintereitä eli…

Lue lisää

Flora Favola – Kreetta Järvenpään ja Heikki Marilan kukka-aiheisia teoksia Kouvolan taidemuseo Poikilossa 21.9.2023–7.1.2024Flora Favola avautui Kouvolan taidemuseo Poikilossa syyskuun lopussa, kun viimeisetkin kukat puutarhoissa olivat lopettelemassa kukintaansa. Näyttely rinnastaa Heikki Marilan väkevän mehevät kukka-aiheiset maalaukset ja kukista inspiroituneen Kreetta Järvenpään tarinalliset, satumaisen runsaat valokuvat. Kukkia arvotetaan usein esteettisestä näkökulmasta. Ihailemme täydellistä kukintoa ja toivomme…

Lue lisää

Uudessa 10.10.2023 auenneessa Tieteen palo -näyttelyssämme on yksi esinevitriini omistettu täysin perustavanlaatuiselle ihmisoikeuden osa-alueelle: seksuaali- ja lisääntymisoikeudelle ja -terveydelle. Sen kunniaksi lokakuun kuukauden esineemme on Helsingin yliopistossa kehitetty hormonikierukka. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudelle ja –terveydelle omistettu vitriini. Hormonikierukka on ylhäällä oikealla ripustettuna ja valaistuna. Kuva: Helena Hämäläinen / Tiedemuseo Liekki. Modernin ehkäisyn alku  Modernin ehkäisyn aikakauden…

Lue lisää

Studio Leisti -näyttely esittelee kotkalaisen Tapio Leistin valokuvia 1950–60-luvuilta Tapio Leisti syntyi Kymissä vuonna 1912 ja kuoli Kotkassa vuonna 1993. Leistin tytär Marianne Roslund lahjoitti Kymenlaakson museolle isänsä valokuvia, sekä negatiiveja että vedostettuja kuvia yhteensä 3000 kappaletta. Kuvista digitoitiin museon kuvakokoelmaan yli 1000 ja esillä on noin 100 kuvaa. Lisäksi näyttelyssä on alkuperäisiä taidevalokuvia, joita Leisti…

Lue lisää

Lappeenrannan taidemuseon kokoelmiin kuuluu lähes 3000 teosta, joista suurin osa viettää aikaansa lepäämällä museon säilytystiloissa. Teoksia noudetaan säilytystiloista omiin kokoelmanäyttelyihin ja lainaksi muiden museoiden näyttelyihin. Lappeenrannan kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia voi nähdä kuitenkin myös muualla kuin museonäyttelyissä. Teoksiin saattaa törmätä kaupungin julkisissa tiloissa, kuten kirjastoilla tai kouluilla, sillä niitä voidaan sijoittaa kaupungin eri toimipisteisiin. Kaupungin…

Lue lisää