Julkaisuseuranta
Lappeenrannan taidemuseon kokoelmiin kuuluu lähes 3000 teosta, joista suurin osa viettää aikaansa lepäämällä museon säilytystiloissa. Teoksia noudetaan säilytystiloista omiin kokoelmanäyttelyihin ja lainaksi muiden museoiden näyttelyihin. Lappeenrannan kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia voi nähdä kuitenkin myös muualla kuin museonäyttelyissä. Teoksiin saattaa törmätä kaupungin julkisissa tiloissa, kuten kirjastoilla tai kouluilla, sillä niitä voidaan sijoittaa kaupungin eri toimipisteisiin. Kaupungin…
Kakolanmäen uumeniin louhittu Turun jätevedenpohdistamo aloitti toimintansa jo 15 vuotta sitten, vaan näin kauan kesti ehtiä paikkaan tutustumaan, nyt Turun päivän yleisötapahtuman aikana. Sisäänkäynti luolastoon on louhittu Sofiankadun loppupäähän. Luolassa viihdytti orkesteri...yleisön odotellessa vuoroaan nousta Jokke Jokijunaan, jolla sitten huristeltiin ympäri luolastoa opastusta kuunnellen.Kyydissä ei mitään ehtinyt kuvaamaan, mutta ruiskubetonilla kuorrutettua kalliotahan nuo seinät olivat. Ja…
Tämä on taidehistorioitsijalle noloa tunnustaa, mutta kävin vasta viime vuonna ensimmäistä kertaa Villa Gyllenbergissä. Marraskuussa 2022 esillä oli kokoelmanäyttelyn lisäksi Tosen Iwasakin näyttely. Uudemman kerran vierailin museossa kuukausi sitten elokuussa, kun esillä oli Idän henkisyys -näyttely. Marraskuun vierailulla mietin, että museo pitää nähdä myös kesällä, sillä sijainti Kuusisaaressa, Laajalahden rannalla on todella kaunis. Rakennusta ympäröi myös…
Museomme kokoelmaan kuuluu yksi erityisen ainutlaatuinen esine, kauniilla ja koukeroisella käsialalla kirjoitettu asiakirja, jonka alaosassa on allekirjoituksia ja iso punainen, langalla kiinnitetty vahasinetti. Sen ensimmäiseltä riviltä erottuvat sanat Christina, Gud ja Sverige. Kyseessä on Kuninkaallisen Turun akatemian pergamentille laadittu perustamisasiakirja, joka on päivätty 26.3.1640. Tätä päivämäärää pidetään nykyisen Helsingin yliopiston vuosipäivänä ja perustamisajankohtana. Pian Turun…
Jokioisten museorautatien juna liikennöi kesäsunnuntaisin (muulloin sitä voi ajella omatoimisesti resiinalla), mutta 9.9. pidettiin syysajot, joihin pääsi Turusta junalla jäämällä pois Humppilan asemalla, ja kiirehtimällä samannimiselle museoasemalle (jossa myydään lippuja toisin kuin lakkautetulla VR:n asemalla)Ajelun ensimmäinen osio vie Minkiön asemalle...jossa oli tilaisuus tarkastella itse junaa, joka värikkyydessään toi mieleen villin lännen tai ainakin Lucky Luken,…
Helsingin yliopiston päärakennuksen Fabianinkadun puolella luennolle kiiruhtavan opiskelijan vastaanottavat ala-aulaa hallitsevien pylväiden ohella näyttävät U-muotoiset tuolit. Mustasta satulanahasta ja takoraudasta valmistettujen uusklassisten tuolien esikuva on antiikin Roomassa kehitelty virkamiestuoli. Päärakennuksen laajennusosa, niin sanottu uusi puoli osoitteessa Fabianinkatu 33, valmistui vuonna 1937. Arkkitehti J. S. Sirénin suunnittelema rakennus kalustettiin aikansa huippudesignilla. Uusklassisen tuolin koristeaiheet tulevat muinaisesta…
Risteymiä – Mayumi Niiranen-Hisatomin ja Annu Vertasen näyttely Imatran taidemuseossa 4.8.–29.9.2023Välietappi Japanissa Osakassa syntyneen, nykyään Kajaanissa asuvan kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomin teosten valmistusmenetelmä valikoituu teoksen ehdoilla, ja usein taiteilija joutuu opettelemaan uuden tekniikan pystyäkseen toteuttamaan visionsa. Ryijyistä Niiranen-Hisatomi kiinnostui muutettuaan Suomeen. Japanilaiseen kulttuuriin ryijyt eivät kuulu, mutta pohjoismaissa ryijyllä on vuosisatoja pitkä käyttöhistoria nukkapuoli alaspäin pidettävästä peitteestä seinälle…
Nautelankoski, myös Kukkarkoskena tunnettu, on Aurajoen suurin koski, putouskorkeudeltaan 17 metriä. Keskikesällä se on muun Aurajoen tavoin varsin kuivillaan.Vaan riittää vettä hieman kuohumaan alas koskeakin.Myllyjä on koskella ollut keskiajalta saakka, nykyinen on 1800-luvun alusta.Mylly sisäpuolelta. Viljaa ei enää jauheta, mutta sähköä museon tarpeisiin se tuottaa. Eri viljoille oli omat myllynkivensä, valmiit jauhot säkitettiin alakerrassa. (Muistelmia Nautelan…
Liedossa sijaitsevan Nautelankosken museon päärakennus on omistettu Lauri Nautelan (1914-1998) elämäntyölle keräilijänä ja mesenaattina. Museo ei ole museokortin piirissä, sillä sisäänpääsy on maksuton.Monen keräilijän tavoin Lauri Nautela vaikuttaa olleen hamsteri, joka keräsi vähän kaikkea. Vähän kaikkea on myös näyttelyssä esillä. Rahoista ja postimerkeistä...matkaikoneihin...ja vaikkapa Liedossa koristemaalattuun pulloon.Nurkkaus Lauri Nautelan kodista ennallistettuna museossa.Merkittävintä oli kuitenkin Nautelan esihistorian…
Poliisimuseossa on mielenkiintoinen ja taidehistorioitsijalle tärkeä näyttely. Väritetty totuus esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia. "Taiderikosnäyttely ei ole taidenäyttely, vaan se kertoo taiderikoksista ja niiden historiasta sekä poliisin ja taideasiantuntijoiden yhteistyössä tekemästä tutkinnasta. Samalla yleisö saa tietää esimerkiksi, miten väärennetyn työn voi erottaa aidosta tai mitkä ovat huijarimyyjien kikkoja taidekaupassa.""1980-luvun taidebuumin aikana myös väärennöksiä myytiin Suomessa…
Axel Antaksen Nothing is Made, Nothing Disappears Kouvolan taidemuseo Poikilossa 24.5.–27.8.2023Nothing is Made, Nothing Disappears on Axel Antaksen ensimmäinen yksityisnäyttely museokontekstissa. Gallerianäyttelyitä Antaksella on ollut useita. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet pääosin kuluvan vuoden aikana, mutta joukossa on joitakin vanhempia teoksia, jotka täydentävät hienosti näyttelyn teemaa. Antas on monialainen taiteilija, joka työskentelee useiden tekniikoiden parissa. Niinpä…
Kipsiin valettu naishahmo on syventynyt lukemiseen. Hän kannattelee avointa kirjaa vasemmassa kädessään. Oikeassa kädessä on kynä muistiinpanojen tekoa varten. Poimutetun vaatteen toinen olkain on valahtanut alas hartialta. Hiukset on kierretty edestä kiharoille ja koottu nutturalle niskaan. Tämänkertainen kuukauden esineemme, Wissenschaft-veistos, seisoo kontrapostoasennossa jalustallaan kuin antiikin jumalatar. Teoksen saksankielinen nimi Wissenschaft merkitsee tiedettä. Alexander Tondeur: Wissenschaft,…
Erik Bryggman piirsi taiteilija Axel Haartmanille ja tämän puolisolle Hedvigille kodin, joka valmistui Naantaliin Luostarinkadulle 1926. Pariskunnan kuoleman jälkeen talo on toiminut kotimuseona, ensin Hedvigs Minne -säätiön, sittemmin Åbo Akademin säätiön ylläpitämänä. Sen pelkistetty julkisivu...ei tee oikeutta sisältä löytyvälle kauneudelle. Alakerta on julkinen, vieraille varattu osa taloa. Jo eteisen katto on koristeltu isännän omin kattomaalauksin.Eteisen…
Tove Janssonin nimiin on useassa lähteessä merkitty 11 monumentaalimaalausta, mutta ilmeisesti niitä oli enemmän. Useat Janssonin monumentaalimaalausprojekteista poikkesivat esittävällä sisällöllään selvästi hänen taulumaalauksestaan. Julkiset tehtävät toivat taiteilijalle uusia yleisöjä. Janssonin ensimmäinen seinämaalaus Kotkaan valmistui Kymenlaaksonkadulle vuonna 1949. Muutamaa vuotta myöhemmin hän maalasi Kotkaan toisen seinämaalauksen ammattikoululle, sekä naapurikaupunki Haminaan Seurahuoneelle kaksi maalausta. Kotkan ammattikoulun maalaus ei…
Luonnontieteilijät mittaavat tutkimuksiaan varten luonnon ilmiöitä ja keräävät luonnosta näytteitä. Välineiksi tarvitaan laitteita, mittareita ja astioita. Kesän kunniaksi valitsimme kuukauden esineeksi metsäntutkimuksessa käytetyn mittausastian, kyvetin, jonka on kehittänyt kyläseppä Juupajoelta. Metsäntutkimuksessa 1970-luvulla käytetty kyvetti. Kuva Sini Oksanen. Mikä ihmeen kyvetti? Kyvetti-sana tulee ranskan kielen sanasta cuvette, joka tarkoittaa pientä maljaa. Tämä pieni malja voi olla…
Helsingfors Tidningar kertoi 12.7.1837, että puoli kahdeksan aikaan maanantai-iltana 10.7. oli höyrylaiva Storfursten tuonut Tallinnasta huvimatkalle noin 240 henkeä. Näiden joukossa oli iso joukko Viron aatelisia, jotka olivat olleet Tallinnan markkinoilla. Laivalla oli myös Frank Hall Standish, joka kirjassaan Notices on the northern capitals of Europe kuvaa saapumista näin half of the population flocked to…
Uuden Suomettaren teksti jatkuu eilisestä:Siirrymme nyt museon suureen saliin. Siellä on kaksi pitkää pöytää katettu kaluilla, joita ovat tuoneet tutkimusmatkoiltaan arkeologisen komissionin stipendiatit, maisteri Hj. Appelgren Länsi-Suomesta, Satakunnasta ja Hämeestä sekä maisteri Th. Scwindt Laatokan puolisesta Karjalasta. Otamme tällä kertaa katsellaksemme ainoastaan maist. Appelgrenin runsasta esinekokoelmaa.Silmään pistää ensin n. s. Raittiushuoneen mäestä Laitilassa tavatut hautalöydöt.…
Poliisimuseo valitiin viime vuonna vuoden museoksi. Tässä kuvia perusnäyttelystä Turun museokeskuksen retkellä Poliisimuseoon toukokuussa 2023.Poliisimuseo esiteltynä Digimuseossa.
Lappeenrannan taidemuseon kokoelmiin sisältyy muutamia talletuskokoelmia. Talletuskokoelman idea on se, että teokset pysyvät omistustahon – tavallisesti yhteisön – omistuksessa, mutta museolla on hallintaoikeus teoksiin. Lappeenrannan taidemuseon talletuskokoelmista laajin on Viipurin Taiteenystävät ry:n kokoelma, josta on kerrottu lisää tässä blogissa vuonna 2021: Rakkaudesta taiteeseen - Viipurin Taiteenystävät ry 130 vuotta!Tässä kirjoituksessa esittelen toista viipurilaistaustaista talletuskokoelmaamme: Pamaus-Seuran kokoelmaa. Teollisuuden-…
Toukokuussa juhlitaan jälleen promootioita ja sen kunniaksi kuukauden esineemme on yleisen seppeleensitojattaren promootiopuku vuodelta 1914. Vuoden 1914 seppeleensitojatar Margareta von Bonsdorff pukeutuneena tapahtumaa varten teetettyyn pukuun. Kuva: Helsingin yliopistomuseo / Carl Klein, Atelier Universal. Seppeleensitojattaren vaalit Tapa valita promootioon seppeleensitoja on peräisin 1830-luvulta. Tuolloin valittiin seppeleensitojaksi professorin tytär ja hän sitoi laakeriseppeleet kaikille maisteripromovendeille. Kun…