F. M. Dostojevski. Köyhää väkeä. suomentanut Ida Pekari. Helsinki: Otava 1981 Liisa Steinby kirjoittaa: Olemme tottuneet ajattelemaan, että realistinen romaani noudattaa rakentumistavassaan itse elämän logiikkaa, ikään kuin elämä itse määräisi, miten siitä kerrotaan. Dostojevskia pidetään yhtenä suurimmista venäläisistä realisteista. Hänen esikoisromaaninsa Köyhää väkeä osoittaa kuitenkin hienosti, miten realistinenkin kirjallisuus voi toimia intertekstuaalisesti monella eri tasolla. Teoksessa…

Lue lisää

Hyvää uutta vuotta! Luin viime vuonna 44 kirjaa, joka on neljä kirjaa vähemmän kuin vuonna 2023. Jatkan vuonna 2018 alkanutta kehitystä, jossa olen vuosi vuodelta lukenut vähemmän kirjoja. Syy tähän ovat olleet ulkomaanmatkat, jotka ovat lisääntyneet naimisiin menoni jälkeen. Vuoden alussa en myöskään kuunnellut äänikirjoja, enkä enää matkusta julkisilla niin paljon, jotta ehtisin lukea kirjoja.…

Lue lisää

Etsitkö kirjaa, jossa olisi asiantuntijoiden notkean tiedon lisäksi ajatusituja omaan elämään sovellettavaksi? Tällaisia aarteita olen esitellyt Yliopisto-lehdessä ja Onnimanni-lehdessä, joukossa muutama Kirjalassa aiemmin mainittu teos. – Numeroinnin tarkoitus on helpottaa luettavuutta. Lapsille, perheille ’1. Luonnontiedettä, erityisesti energiaa velmusti anniskeltuna, koululaisen lisäksi puuhaa myös aikuiselle. Laajarinne, Jukka & Luoma, Mari. 2023. Hämmästyttävä härveli. Tarina energiasta. Helsinki:…

Lue lisää

  Naomi Alderman: TulevaSuom. Taina Helkamo476 s.2024, Gummerus Margaret Atwood on yksi harvoista korkeakirjalliseen kaanoniin kuuluvista kirjailijoista, jonka teoksia luokitellaan scifiksi, vaikka kirjailija itse on suhtautunut määritelmään leimaavana ja taiteilija-arvoaan alentavana. Kanadalaisen Atwoodin adoptoimaksi seuraajaksi mainostettu brittiläinen Naomi Alderman ei lajileimoja väheksy. Missä määrin hänen romaaninsa scifi-harrastajia sitten viihdyttävät ja minkä verran Alderman on scifin…

Lue lisää

  Haruki Murakami: Kaupunki ja sen epävakaa muuriSuom. Antti Valkama592 s.2024, Tammi Yhtäkään kansainvälistä menestyskirjailijaa ei mainosteta scifin tai fantasian edustajaksi, ellei kyse ole Tolkienin tai Le Guinin kaltaisesta kanonisoidusta klassikosta. Ainoa spefiä edustava lajibrändäys, jota kustantajat tohtivat käyttää, on ”maaginen realismi”. Sen katsotaan edustavan korkeakirjallista mielikuvitusta verrattuna viihteeseen vivahtavaan scifiin ja fantasiaan. Maagisen realismin…

Lue lisää

Nylén, Antti & Karsikas, Ilja. 2024. Kirkon joulukalenteri. Pääkaupunkiseudun seurakunnat. 2 s. Vuonna 2024 pääkaupunkiseudun seurakuntien jäsentalouksiin jaettiin kuvittaja Ilja Karsikkaan visualisoima joulukalenteri, jonka luukuista avautuu kirjailija Antti Nylénin aforismeja. Ilja Karsikkaan enkelintapainen punahelma tuo reipasta otetta joulun teemaan: itsetietoisesta hahmosta huokuu rohkeus ja ilo. Taivaallisesta perpektiivistä erottuvat Helsingin Johanneksen kirkon kaksoistornit, hautausmaa, Itämeren autolautat,…

Lue lisää

 Öisin luen aivan erilaisia kirjoja kuin päivisin. Herään tyypillisesti kello 4:n tienoilla ja vaikka käyn vain vessassa, en millään saa unta uudelleen. Tehokkainta olisi mennä olohuoneeseen nukkumaan ja lukea printtikirjaa, mutta makkarissa on tuntuvasti lämpimämpää. Joten ollakseni herättämättä S:aa luen pädiltä e-kirjoja, ja vaikka se on yllättäen intensiivisempää lukemista (yön tunnit menevät hetkessä) kuin printtilukeminen,…

Lue lisää

Joutokuu, 1. päiväKun muut vajoavat passiivis-materialistiseen jouluhysteriaan ja analogisen maailman poissulkevaan digimässyttelyyn, on paras aika sissikirjoittaa kaikkia niitä keskeneräisiä teoksia, jotka kuvittelee kirsikoiksi fiktio- ja tietogenrejen tekstimassoihin. Sissikirjoittamisen kääntöpuoli on se, ettei obskuurien kirjajulkaisujen määrästä kukaan kiitä eikä mediakaan siitä piittaa, kun ei ole tarpeeksi julkkis ja/tai tarpeeksi hesalainen kirjoittaja.Tampereen kirjamessut eli Kirjafestarit on onneksi…

Lue lisää

Ken MacLeod: A Jura for Julia222 s.Newcon Press, 2024Useammat skottilaisen Ken MacLeodin kirjoista ovat olleet pettymyksiä kuin vetäviä lukukokemuksia tai edes scifinä lajityyppiä avartavia. MacLeodilla on kuitenkin harvinaisen täysipäinen asenne genreen välineenä, jolla sekä viihdytetään että annetaan ajateltavaa, joten hänen jokainen kirjansa on edelleen iso tapaus scifistille.MacLeodin romaaneista on helppo nimetä suosikkinsa (Tähtijaosto, Learning the…

Lue lisää

  H.G. Wells: Maailmojen sota
 Suom. Matti Kannosto
288 s.
Tammi, 2024 Charles Darwinin evoluutioteoriassa vallankumouksellista ei ollut suinkaan uskonnon kritiikki. Paljon radikaalimpaa oli se, miten evoluutioteoria innosti darwinistisiin kuvitelmiin kaikkialla vallitsevasta kilpailevasta kehityksestä. Pelkästään Englannissa ilmestyi 1800-luvun lopulla seitsemisenkymmentä tieteiskuvitelmaa, jotka pohjautuivat evoluutioteorialle. Tunnetuimmat sovellukset darwinismista olivat H.G.Wellsin romaanit Aikakone (1895) ja Maailmojen sota (1898). Klassikkoasemansa…

Lue lisää

 Vera Vala: Italialainen peli. WSOY 2024. Joel Kuortti kirjoittaa:   ”Salla oli halunnut kadota vanhasta elämästään” (41) Vera Valan (Veera Alanärä, s. 1976) Italiaan sijoittuvat teokset aloitti kuusiosainen Arianna de Bellis -dekkarisarja. Adriana on suomalais-italialainen yksityisetsivä. Vuonna 2021 ilmestyi romanttisempi teos Aprikoosiyöt. Aprikoosiöiden Laura on elämänsä suuntaa Italiaan etsimään lähtevä nuori nainen. Valan uusimmassa, Salla…

Lue lisää

Kuva © Vuokko Salo / WSOY. Koronan kiihkeinä vuosina 2020-luvun alussa tulivat lääketieteen tohtori Hanna Nohynekin medialausunnot tautitilanteesta ja suojautumisesta monille tutuiksi. Nyt pelottomaksi nimetyn tutkijan tähännastisesta elämästä kerrotaan kirjassa lapsuudesta nykypäiviin saakka. Hautamäki, Terhi. 2024. Hanna Nohynek – peloton. Helsinki: WSOY. 264 s. ISBN 9789510498811 kovakantinen. Eliniän odotteen laskuri kuolinpäivän ennusteineen ei liene kovin…

Lue lisää

Kansi kertoo paljon sisällöstä. Nimike maalailee huomisen huolta ja epävarmuutta, Tiina Raevaaran nimi herättää odotuksia palkitun tieteen popularisoijan ja novelistin tasokkaasta tyylistä. Kustantaja on outoihin tarinoihin ja kauhuun erikoistunut Haamu. Raevaara, Tiina. 2024. Tulevaisuuden aaveet – Novelleja. Kannen kuvat: Karoliina Norontaus. Kannen graafinen suunnittelu: Iines Partanen. Vaasa: Haamu. 220 s. ISBN 978-952-7413-61-6, kovakantinen. Kuvasommittelu väreilee…

Lue lisää

Kesä on kääntynyt jo taakse, mutta muistellaan sitä vielä luettujen kirjojen muodossa.Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi, 2018)Luen lähtökohtaisesti hyvin vähän mitään sotiin, väkivaltaan tai traumoihin liittyvää. Suomen historia on kuitenkin poikkeus. On hyvä tietää, että millaisia asioita Suomi on joutunut historiansa aikana käsittelemään ja millaisia ihmiskohtaloita se pitää sisällään.Tietämys Suomen sisällissodan historiasta perustuu koulussa…

Lue lisää

Albert Camus: Sivullinen. Suomentanut Kalle Salo. Helsinki: Otava 1969 (2. p.) Liisa Steinby kirjoittaa: Jokainen Camus’n Sivullisen lukenut muistaa romaanin alun: ”Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen.” Omituisuus on siinä, että äidin kuolema on juuri tapahtunut, eikä puhuja tiedä, tapahtuiko se tänään vai eilen. Seuraavat lauseet selittävät epätietoisuuden vain osittain: henkilö on saanut vanhainkodista sähkeen,…

Lue lisää

Kuinka saada Pauli Roomaan? Lähtemällä työmatkalle. Valmistelemme Suomen Rooman-instituutissa vietetyn residenssin aikana sarjakuvakirjan kokemuksista ikuisessa kaupungissa. Pauli vetää käsikirjoittajan ja Riina kuvittajan housut jalkaan, ja matka voi alkaa. Nautimme vara-Lantesta, ylväästä Villino Sforza Cesarinista, joulunajan 2023. Sää hellii meitä ja Suomen hankien asemesta vietämme lähes koko kaksiviikkoisen poudassa ja 17 lämpöasteessa. Puut pullistelevat appelsiineja. Ihanteellinen…

Lue lisää

Pohjois-Karjalan keskivaiheilla itä–länsi-suuntainen Kiteentie seurailee Salpausselän liepeiden harjumaastoja. Viimeisimmän jääkauden reuna viipyi täällä tovin 10 000 vuotta sitten, ja edessä avautui jääjärvi. Sulamisvesien virrat kuljettivat, lajittelivat ja kasasivat maa-aineksia raekoon mukaisiin ryhmiin, pyöreiksi hioutuneuta koskikiviä lähelle jokisuuta, hiekkaa ja savea kauemmaksi. Vesien ympäröimä harjumosaiikki oli jo varhain elämiselle otollisesta, ja karttakuva näyttää yhden alueen monista kivikautisesta…

Lue lisää

Journalisti Fanni Kolisevan silminnäkijän kuvaus Korean tasavallasta on matka modernin ja perinteisen kulttuurin värittämään elämään. Koliseva, Fanni. 2024. Korean syndrooma Matka K-draaman ja K-popin kääntöpuolelle. Helsinki: Gummerus. 287 s. ISBN 9789512432134. Korean tasavalta eli Etelä-Korea on matkakirjojen ja maakuvausten valkoinen täplä, kuin entisten kartastojen tutkimattomat alueet. Maa on kuitenkin mailman rikkaimpiin kuuluva OECD- ja G-20-maa,…

Lue lisää

Kaikkihan lokin tunnistavat, mutta eri lajien, varsinkin nuorten yksilöiden nimeäminen onkin jo hankalaa. Lokkien maailma auttaa tässä ja kertoo niistä ihmisen kumppanilajeina. Cajander, Riku. 2024. Lokkien maailma. Kuvat: Riku Cajander ym. Nurmijärvi: Aviador. 166 s. ISBN  9789523812369, kovakantinen. Biologi-toimittaja Riku Cajanderin teos perustuu pitkäaikaiseen, tietoperustaiseen luontoharrastukseen, kiikarit kaulalla ja saappaat jalassa. Kirjoittaja käsittelee lokkien sukua…

Lue lisää

 Olivia Manning, Leimuava taivas, kumiseva maa: I Suuri perintö II Turmion kaupunki III Ystäviä ja sankareita. Suomentanut Pirkko Lokka. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö 1988. 1001 sivua. Suuri perintö ilmestynyt myös otsikolla Odotus. Romaani Bukarestista toisen maailmansodan aattona. Suomentanut Aune Tuomikoski. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto Oy, 1961. 392 sivua. Alkuteos The Balkan Trilogy: The Great Fortune…

Lue lisää