13.3.2024

 Tutkin eiliset ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeet. Siellä oli kirjallisuudesta kolme kysymystä. Keskimmäinen oli saman Charlotte Brontën samasta kirjasta “Kotiopettajattaren romaani”, jonka nostin korostetusti esiin kirjassani “Tekstin kohina”. Tuo kirja oli osoitettu lukiolaisille ja vastaaville sekä yleisesti kirjallisuuden ystäville. Valitettavasti kustantaja menetti mielenkiintonsa ja hukkasi kai koko painoksen. Onneksi ainakin toimittajan tekijänpalkkio oli vähäpätöinen.Lukion oppimateriaalista 86,4 prosenttia hankitaan…

Lue lisää

Mary Shelley, Frankenstein: Moderni Prometheus (Frankenstein; or, The Modern Prometheus, 1818, 2. laitos 1831). Suom. Hannu Poutiainen. Helsinki: Basam Books, 2021.   Bo Pettersson kirjoittaa:   Monet varmaan uskovat tuntevansa Mary Shelleyn romaanin Frankenstein: Moderni Prometheus (1818), koska ovat lukeneet tai nähneet eri sovituksia siitä. Alkuperäisteos on kuitenkin yllättävän erilainen kuin useimmat populaarikulttuurin versiot. Esimerkiksi…

Lue lisää

 Miellyin suuresti. Verkkopaikka bussitutka.fi näyttää kartalla tosiaikaisesti  julkiset kulkuneuvot. Juuri tällä hetkellä bussi 174 on rivitalon kohdalla, U-juna on lähtenyt Masalasta ja metro tulee kohta i Kivenlahteen. “Oivallista, jupisi Dorinda.”En muista, kuka oli Dorinda, mutta sanontaa viljeli muuan maisteri vuosikymmeniä sitten ja se on siirtynyt minulle. Ruokapöydässä saatan sanoa: “Aah, ihanaa!” Se puolestaan on Hannu…

Lue lisää

Suomenkielisessä kirjallisuudessa on monta ikonista kanahahmoa: on Agricolan Aapiskukko, Seitsemän veljeksen ”paras kukko koko kihlakunnassamme”, Immi Hellénin Punahilkka-kana sekä Asmo Alhon ja Mika Waltarin kukkopojat Kieku ja Kaiku. Nykyään broileri eli lihantuotantoa varten jalostettu kana on Suomen yleisin lintu. Väitöstutkimuksessani halusin selvittää, miten broilereita kuvataan kirjallisuudessa. Miltä teollinen eläintuotanto näyttää, kun sitä tarkastellaan kulttuuri-ilmiönä? Tutkimuksen aineistoksi kertyi yhteensä…

Lue lisää

Niistä pahoista töistä… Entä jos se oli suuri synti, että pysyin suurenmoisesti tupakoissa lukiolaisena. Yritin siis arvioida asiakkaitani ja veloitin kotiaineesta yhden tai kaksi pakettia Pikku-Bostonia. Ei ollut sydäntä lähettää tyttöjä Aution kauppaan tai osuuskauppaan ostamaan Retkun Sotkua (Rettigin sekoitus - piipputupakka). En ole päässyt tähän päivään mennessä oikein savukkeen polttamisen makuun. Tupakkakaupassa arveltiin nyt, että…

Lue lisää

Suomen keskiaikaisissa kirkoissa pääsee mielestäni edelleen osaksi sitä tunnelmaa, kun uskonto on ollut arkielämässä enemmän läsnä ja opettajan roolissa. Kuinka lukutaidoton kansa on kuvia katselemalla muistanut Raamatun lauseita ja opetuksia. Työteliäässä ja raskaassa arjessa ei ole ollut juuri muita kuvia. Kirkkoon on tultu kuulemaan sanaa ja katsomaan kuvia.Usein osalta tuntuu edelleen unohtuvan, että Suomi -…

Lue lisää

 William Shakespeare: Hamlet. Shakespearen "Suuret Draamat". Suom. Yrjö Jylhä. 2. painos. Otava 1962.  Liisa Steinby kirjoittaa: Hamlet alkaa kohtauksella, jossa Tanskan kuninkaanlinnan vartiomiehet keskustelevat hiljattain kuolleen kuninkaan haamun näyttäytymisestä. Prinssi Hamlet kutsutaan paikalle. Hamlet kuulee haamulta, että kuninkaan, joka nyt kärsii nyt kiirastulen tuskia, tappoi hänen veljensä, joka on nyt nainut hänen leskensä ja noussut kuninkaaksi.…

Lue lisää

Suhtaudun palkittuihin kirjoihin nykyisin vähän varauksella, sillä huomionosoituksia saaneet kirjat eivät välttämättä tarkoita sitä, että minä pitäisin niistä. Ne voivat tietenkin kirjallisuuden lajiedustajina olla erinomaisia, mutta mikäli kirjan tyyli ja sisältö ei ole itselleni mieluinen, se on ristiriitaista. Näin minulle kävi esimerkiksi Pulitzer-palkinnon 2014 voittaneelle Donna Tarttin Tikli-teokselle. Olin toivonut, että teoksessa käsiteltäisiin Carel Fabritiuksen…

Lue lisää

Hyvää uutta vuotta! Luin viime vuonna 57 kirjaa, joka on 91 kirjaa vähemmän kuin vuonna 2022 ja oikeastaan kaikkien aikojen suurin luettujen kirjojen määrän lopahdus. Syy tähän on, etten viime vuonna oikein kuunnellut äänikirjoja. Goodreads -tilastoissa on jotain häikkää, että sen mukaan olen lukenut 51 kirjaa, mutta 2023 hyllyssäni on vain 50 kirjaa. Luotan enemmän…

Lue lisää

 SisällysluetteloSANOJEN KIRJOITTAMISESTALYIJYKYNÄN KUOLEMASTATIKANPOIKA JA PAIMENPOIKAMUSIIKKIA PITKÄTUKKAISILLEHUUMAUTUNUT ALUSLENTÄVÄT LEIVÄTVALTIO ON VIHOLLINENELÄVÄT VELJETNÄIN NAAPURISSATAVOISTA JA TAIVUTTELUSTASUOMEN KUVIASUKLAATALEIVÄSTÄ JA SYÖMISESTÄKIRJAIMISTAEPÄPUHDAS VERIMURHAT JA JULMAT TYÖTISÄNPÄIVÄN MENTYÄTIETOSUOJAMIELEN HISTORIAALUOLASSANIMIEN NIMETVARMA KEIKKARAISKAUSKISA JA KILPAILUKELLO KAULASSADEMENTIAPIENI MAATARUA JA TOTTAPELOTTAVA AJATUSVALEHTELIJAN MUISTELMATTUNTEJA AIKUISILLE JA EDISTYNEILLEMUSIIKKI HILLUU JA KÄPPÄILEEHYVÄSTI, SUMERI!KUN YRITYSKULTTUURI MUUTTUUH-MOLLI KÄKIIKÄVÄ HUOMAUTUSRIKOS JA RANGAISTUSSUDEN JA LAMPAAN PUOLIMISTÄ SANAT TULEVATLÄHTEELLÄRAJALLALUONNON HISTORIAKYNÄ JA PATRUUNAALUSSAKÖYHÄT KUVA-ATERIATPOHJANTÄHDEN…

Lue lisää

  Michelle Min Sterling: NollaleiriSuom. Kirsi Luoma350 s.2023, Like Nollaleiri on enemmänkin trilleri kuin scifi-tarina eikä edes trillerinä järin vetävä ja jännittävä. Dystopian olot ja ekologiset mittasuhteet on kuvattu kuitenkin sen verran uskottavasti, että romaanin maailma tuntuu aikuisemmalta kuin monessakaan scifin nimissä julkaistussa ekodystopiassa. Vain juonen niukkuus ja loppua kohden yltyvä feministinen saarna syövät kirjan…

Lue lisää

  Fritz Leiber: NoitavaimoSuom. Mika Renvall223 s.2023, Jalava Fritz Leiberin klassikkomaineen huomioiden on ihme, että häneltä on tähän mennessä suomennettu vain yksi romaani (Vaeltaja, 1964) ja yksi novellikokoelma (Lankhmarin varkaat, 1970). Uusin käännös Noitavaimo on Leiberin esikoisromaanina pidetty teos, vaikkakin alunperin kyse oli pitkästä lehtitarinasta (1943), joka sittemmin suosionsa ansiosta laventui ja julkaistiin romaaninakin. Noitavaimo…

Lue lisää

  Algernon Blackwood: Nukke ja muita kauhutarinoitaSuom. Jari Penttilä140 s.2023, Oppian Kauhukirjallisuuden hitaasti kasvavilla käännösmarkkinoilla riittää yllätyksiä, kuten tämä Algernon Blackwoodin (1869–1951) novellikokoelma Nukke. Vaatii lukijalta hitusen vaivaa löytää kokoelma ja sen viehätys. Teoksesta puuttuvat esittelyt tekijästä ja kokoelman valintaperusteista, minkä lisäksi puiseva kansikuva voi karkottaa sen perinnetietoisen kauhuproosan ystävän, jolle novellit olisivat omiaan. Kokoelmaa…

Lue lisää

 H.K. Riikonen kirjoittaa:Junichiro Tanizaki, Makiokan sisarukset. Suomentanut Kai Nieminen. Helsinki: Tammi, 1991. 714 sivua. Alkuteos Sasameyuki (1943-1948) Japanilaisen Junichiro Tanizakin pääteokselle, laajalle romaanille Sasameyuki on suomentaja Kai Nieminen antanut neutraalin nimen Makiokan sisarukset. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä alkuperäisen otsikko ”pakenee herkkyydessään ja viitteellisyydessään kaikkia käännösyrityksiä”, kuten suomentaja on alkusanoissaan todennut. Alkuperäinen nimi tarkoittaa ”tuprahdellen pyryävää…

Lue lisää

Juhlaesitelmä SKS:n Aleksis Kiven päivän tilaisuudessa 10.10.2023 Aleksis Kivi -palkinto annetaan elämäntyöstä. Se on iso ja raskas sana, mutta sopii kuvaamaan Rosa Liksomin tuotantoa, joka kaikeksi onneksi ei ole osoittanut merkkejä sen enempää paikalleen jämähtämisestä kuin tyrehtymisestäkään. Jos nyt harpomme ajassa hänen tuotantoaan vaikkapa reilun kymmenen vuoden pituisin askelin, saamme muodostettua jonkinlaisen yleiskuvan: hän aloitti…

Lue lisää

Arvoisat läsnäolijat, Päätin tarttua kiitospuheessani kahteen minua askarruttavaan aiheeseen: Mitä kirjallisuus voi tehdä väkivallan rakenteiden purkamiseksi. Ja mihin tarvitsemme rauhanliikettä? Toisen maailmansodan kauhuista selvinnyt filosofi Jean-Paul Sartre vaati aikalaisiaan, eritoten kirjailijoita, katsomaan peiliin. Hän peräänkuuluttaa ”sitoutunutta kirjallisuutta” – ei valjastaakseen kirjailijoita poliittisten tendenssien palvelijoiksi – vaan saadakseen ihmiset kohtaamaan rehellisesti ja suoraan Auschwitzin jälkeisen, länsimaisen…

Lue lisää

Muutama vuosi sitten sain kutsun elokuvateatteri Orioniin, jonne suunniteltiin erikoisnäytäntöä Seitsemästä veljeksestä (1939). Se olisi ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Wilho Ilmarin ohjaama klassikko valkokankaalta ja puhua Aleksis Kiven veljesromaanista, dramaattisesti juuri ennen uutta elokuvateattereiden koronasulkua. Ideoin puheelleni esityskonseption, jota kutsuin tähtihetkiksi. Tavoitteena olisi poimia romaanista joukko eräänlaisia alkukuvia – lyhyehköjä sitaatteja, jotka esittelisivät teoksen maailmaa ja…

Lue lisää

Havainnot ympäristöstä antavat meille tietoa reaalimaailmasta, kuvittelu taas tuottaa hyödyllisten ideoiden ohella asenteellisia uskomuksia, ilman rationaalista tukea. Vuento, Matti. 2023. Uskomattomat uskomukset ihmislepakoista energiaterapiaan. Helsinki: Gaudeamus. 373 s. ISBN 978-952-345-225-1 sidottu. Tiedon ja uskomusten vivahteitaTällaista uskomusten ikiarkkua pöyhii emeritusprofessori Matti Vuento. Hän on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2023 teoksestaan Virus joka pysäytti maailman. Vuento on…

Lue lisää

26.9.2023

Syyskuussa hiiret ja myyrät tunkevat sisään rakennuksiin kylmää pakoon. Tämän kesämökkiläinen huomaa lattialla vilahtavista harmaatakeista ja pinnoille ilmestyvistä papanoista.  Syksyn edetessä papanat muuttuvat löysäksi, verensekaiseksi massaksi, ja joukossa kiiltelee märkiä punatippoja. Torjunta-aineiden verenhyytymistä estävät yhdisteet ovat tehneet tehtävänsä pikkunisäkkään ruuansulatuselimistössä, se tulee janoiseksi, vuotaa sisälle päin kuiviin ja vetäytyy piiloon kuolemaan, kenties sisärakenteisiin. Mökkiläiselle syyskuu…

Lue lisää

Laura Mannisen neljäs romaani on sujuvaa ja äänikirjaksi soveltuvaa mutta sisällöltään unohdettavaa luettavaa. Romaani alkaa mitä suomalaisimmalla tavalla, mökillä tapahtuvalla halonhakkuulla. Tuulia iskee pölkkyä kahtia ja sitten puolikkaat uudelleen halki. Avioerosta on tullut todellisuutta, ja lukija huomaa, että Tuulia ei vain pura stressiään, vaan kyse on symboliikasta. Tuulian mielessä ehjä yksikkö, hänen parisuhteensa, on mennyt…

Lue lisää