Julkaisuseuranta
Sanan “taide” takana on ‘taito’ ja sen takaa on kutominen. Odysseuksen vaimo kutoi kutomistaan odottaessaan miestään palaavaksi.Välillä mietin, eivätkö lukijat käsitä että esimerkiksi Raamattu ole kirjallisuutta eli taidetta eli että se ei ole tietoa eikä siis totta. Kaikki itä jumalista puhutaan kuuluu mytologiana kansanrunoustieteen alueelle, mutta tuo tiede ei selvittele tarinoiden todenperäisyyttä.“Mitä on totuus”, kysyi…
Michelle Min Sterling: NollaleiriSuom. Kirsi Luoma350 s.2023, Like Nollaleiri on enemmänkin trilleri kuin scifi-tarina eikä edes trillerinä järin vetävä ja jännittävä. Dystopian olot ja ekologiset mittasuhteet on kuvattu kuitenkin sen verran uskottavasti, että romaanin maailma tuntuu aikuisemmalta kuin monessakaan scifin nimissä julkaistussa ekodystopiassa. Vain juonen niukkuus ja loppua kohden yltyvä feministinen saarna syövät kirjan…
Fritz Leiber: NoitavaimoSuom. Mika Renvall223 s.2023, Jalava Fritz Leiberin klassikkomaineen huomioiden on ihme, että häneltä on tähän mennessä suomennettu vain yksi romaani (Vaeltaja, 1964) ja yksi novellikokoelma (Lankhmarin varkaat, 1970). Uusin käännös Noitavaimo on Leiberin esikoisromaanina pidetty teos, vaikkakin alunperin kyse oli pitkästä lehtitarinasta (1943), joka sittemmin suosionsa ansiosta laventui ja julkaistiin romaaninakin. Noitavaimo…
Algernon Blackwood: Nukke ja muita kauhutarinoitaSuom. Jari Penttilä140 s.2023, Oppian Kauhukirjallisuuden hitaasti kasvavilla käännösmarkkinoilla riittää yllätyksiä, kuten tämä Algernon Blackwoodin (1869–1951) novellikokoelma Nukke. Vaatii lukijalta hitusen vaivaa löytää kokoelma ja sen viehätys. Teoksesta puuttuvat esittelyt tekijästä ja kokoelman valintaperusteista, minkä lisäksi puiseva kansikuva voi karkottaa sen perinnetietoisen kauhuproosan ystävän, jolle novellit olisivat omiaan. Kokoelmaa…
Olen niin ilahtunut kommenteista että haluan keskustella.Humanisti oli minun kirjoissani esimerkiksi Bertrand Russell. Hän oli erittäin etevä ja tunnustettu matemaatikko ja loogikko. Luin hänen vanhoja esseekirjojaan äskettäin. Niitä on tosi paljon ja ne ovat osittain tosi huonoja. Mieleeni tulee toinen paljossa samanlainen hiippari, Winston Churchill. Molemmat olivat taustaltaan kaikenlaisia jaarleja eli maan yläluokan huipulta.Molemmat olivat tavattoman…
Mika Waltari: Kuolleen silmät ja muita kauhukertomuksiaToimittanut Juri NummelinWSOY 2023, 292 s. Alkuperäinen Mika Waltarin Kuolleen silmät -kokoelma (1926) on yksi himotuimpia keräilyharvinaisuuksia Suomessa. Eräässäkin antikvariaatissa siihen on lätkäisty 2625 euron hintalappu. Kiinnostavaa on nähdä, muuttuuko obskuurin kauhuteoksen arvo, kun siitä nyt viimein on saatu uusi painos ja teoksen voi ostaa kolmella kympillä vaikka…
Koulusta ja lukutaidosta - tänä vuonna julkaisin lukiolaisille tähdätyn lukemiston “Tekstin kohina”. Jatko olisi valmiiksi jäsennetty. “Tekstin jyly” rakentuu muista kuin kaunokirjallisista teoksista - historia, yleistajuisesti esitetty luonnontiede. Apua ja opastusta sain Turun yliopiston opettajainkoulutuksesta. Sekä poikani että miniäni työskentelevät siellä.Painopiste ei ole lukio eikä edes yläaste, vaan ala-aste ja esikoulu: kaikki oppivat lukemaan ja…
Sama kirja kannattaisi lukea 52 kertaa vuodessa. Kirja voisi olla Tšehovin novelleja. G. Grassin “Kissa ja hiiri” tai jokin vastaava.Keskustelussa hyvin suosittu ja samalla hyvin typerä ajatus on, että kirja luetaan ja peliä pelataan. Ruudulta seurataan esimerkiksi sarjaa.Noin ilmaistaan ohimennen, että kirja luetaan yhden kerran, yhden ainoan kerran. Peliä pelataan jatkuvasti, esimerkiksi joka päivä tai…
26.10.2023
H.K. Riikonen kirjoittaa:Junichiro Tanizaki, Makiokan sisarukset. Suomentanut Kai Nieminen. Helsinki: Tammi, 1991. 714 sivua. Alkuteos Sasameyuki (1943-1948) Japanilaisen Junichiro Tanizakin pääteokselle, laajalle romaanille Sasameyuki on suomentaja Kai Nieminen antanut neutraalin nimen Makiokan sisarukset. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä alkuperäisen otsikko ”pakenee herkkyydessään ja viitteellisyydessään kaikkia käännösyrityksiä”, kuten suomentaja on alkusanoissaan todennut. Alkuperäinen nimi tarkoittaa ”tuprahdellen pyryävää…
“Älä puhu, kun minä keskeytän!”Siinä siivo neuvo.Puhe on tietysti kirjoittamisesta. Päivän lehden kirjoitus kirjailijoiden rapautumisesta pitää paikkansa mutta antaa aiheen reunahuomautuksille.On siis totta, että nykyisellä menolla eivät tule taloudellisestikaan toimeen kirjailijat eivätkä siis kohta liioin kustantajat. Muutos on ollut niin nopea, että minulla on laatikossa silloisen kustantajani WSOY:n lahjoittama CD-Rom, joka sisälsi ainakin merkittävän osan…
Juhlaesitelmä SKS:n Aleksis Kiven päivän tilaisuudessa 10.10.2023 Aleksis Kivi -palkinto annetaan elämäntyöstä. Se on iso ja raskas sana, mutta sopii kuvaamaan Rosa Liksomin tuotantoa, joka kaikeksi onneksi ei ole osoittanut merkkejä sen enempää paikalleen jämähtämisestä kuin tyrehtymisestäkään. Jos nyt harpomme ajassa hänen tuotantoaan vaikkapa reilun kymmenen vuoden pituisin askelin, saamme muodostettua jonkinlaisen yleiskuvan: hän aloitti…
11.10.2023
Arvoisat läsnäolijat, Päätin tarttua kiitospuheessani kahteen minua askarruttavaan aiheeseen: Mitä kirjallisuus voi tehdä väkivallan rakenteiden purkamiseksi. Ja mihin tarvitsemme rauhanliikettä? Toisen maailmansodan kauhuista selvinnyt filosofi Jean-Paul Sartre vaati aikalaisiaan, eritoten kirjailijoita, katsomaan peiliin. Hän peräänkuuluttaa ”sitoutunutta kirjallisuutta” – ei valjastaakseen kirjailijoita poliittisten tendenssien palvelijoiksi – vaan saadakseen ihmiset kohtaamaan rehellisesti ja suoraan Auschwitzin jälkeisen, länsimaisen…
Muutama vuosi sitten sain kutsun elokuvateatteri Orioniin, jonne suunniteltiin erikoisnäytäntöä Seitsemästä veljeksestä (1939). Se olisi ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Wilho Ilmarin ohjaama klassikko valkokankaalta ja puhua Aleksis Kiven veljesromaanista, dramaattisesti juuri ennen uutta elokuvateattereiden koronasulkua. Ideoin puheelleni esityskonseption, jota kutsuin tähtihetkiksi. Tavoitteena olisi poimia romaanista joukko eräänlaisia alkukuvia – lyhyehköjä sitaatteja, jotka esittelisivät teoksen maailmaa ja…
Hervé Le Tellier: PoikkeamaSuom. Lotta Toivanen298 s.2023, WSOY Ranskalainen Hervé Le Tellier on kokeellisesta sanataiteesta tunnetun avantgarderyhmän, Oulipon puheenjohtaja ja kokenut prosaisti, mutta miljoona kappaletta myynyt Poikkeama ei ole mikään häikäisevä taiteellinen poikkeus, vaan haalean ennalta-arvattava romaani spefimäisen satiirin vääntäjänä. Jos muu ei tätä tasaisuutta todista niin se, että romaanin oikeudet on myyty suoratoistokanavalle.…
J. R. R. Tolkien, Brian Sibley (toim.): Númenorin tuho Kuvitus Alan LeeSuom. Jaakko Kankaanpää, Kersti Juva ja Panu Pekkanen352 s.2023, WSOY Tämän syksyn odotetuin J.R.R. Tolkien -käännös on tarkistettu laitos vuoden 1973 Taru Sormusten herrasta -teoksesta. Raskaamman sarjan harrastuneisuutta edellyttää aivan uusi, tuoreeltaan suomennettu Númenorin tuho. Kirja on arkistosta toimitettu kokoelma atlantismaiseen Númenoriin liittyviä…
Havainnot ympäristöstä antavat meille tietoa reaalimaailmasta, kuvittelu taas tuottaa hyödyllisten ideoiden ohella asenteellisia uskomuksia, ilman rationaalista tukea. Vuento, Matti. 2023. Uskomattomat uskomukset ihmislepakoista energiaterapiaan. Helsinki: Gaudeamus. 373 s. ISBN 978-952-345-225-1 sidottu. Tiedon ja uskomusten vivahteitaTällaista uskomusten ikiarkkua pöyhii emeritusprofessori Matti Vuento. Hän on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2023 teoksestaan Virus joka pysäytti maailman. Vuento on…
Syyskuussa hiiret ja myyrät tunkevat sisään rakennuksiin kylmää pakoon. Tämän kesämökkiläinen huomaa lattialla vilahtavista harmaatakeista ja pinnoille ilmestyvistä papanoista. Syksyn edetessä papanat muuttuvat löysäksi, verensekaiseksi massaksi, ja joukossa kiiltelee märkiä punatippoja. Torjunta-aineiden verenhyytymistä estävät yhdisteet ovat tehneet tehtävänsä pikkunisäkkään ruuansulatuselimistössä, se tulee janoiseksi, vuotaa sisälle päin kuiviin ja vetäytyy piiloon kuolemaan, kenties sisärakenteisiin. Mökkiläiselle syyskuu…
21.9.2023
Laura Mannisen neljäs romaani on sujuvaa ja äänikirjaksi soveltuvaa mutta sisällöltään unohdettavaa luettavaa. Romaani alkaa mitä suomalaisimmalla tavalla, mökillä tapahtuvalla halonhakkuulla. Tuulia iskee pölkkyä kahtia ja sitten puolikkaat uudelleen halki. Avioerosta on tullut todellisuutta, ja lukija huomaa, että Tuulia ei vain pura stressiään, vaan kyse on symboliikasta. Tuulian mielessä ehjä yksikkö, hänen parisuhteensa, on mennyt…
21.9.2023
KIRJAT Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta. Avain 2023, Helsinki. 164 sivua. Kevään uutuuskirja, Anna Pölkin Kakkuja salaisesta puutarhasta, tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Kirjan kansikuva on houkutteleva ja herkkä. Mustikoilla, kuusenkerkillä ja koivunlehdillä koristeltu, täytteitä pursuava kakku saa veden kielelle. Pelkästä leivontakirjasta ei kuitenkaan ole kyse. Kakkutarjottimen alta pilkottaa suomalaisen tyttökirjallisuuden uranuurtajan Anni Swanin Pikkupappilassa kirja.…
Nyt kun ollaan jo reilusti syyskuun puolella, voin puhua syksystä. Oman kesäloman viettäminen elokuussa tarkoitti sitä, että kesästä piti osata nauttia myös töiden lomassa. Muutaman kerran on nimittäin käynyt niin, että kun loma on ollut loppukesästä, alku- ja keskikesä ovat menneet ihan ohi, kun on painanut töitä ja odottanut omaa lomaa. Sitten kasaantuu valtavat odotukset…