Julkaisuseuranta
26.11.2024
Akateemikko Eino Jutikkala -luennon yhteydessä Historian syysjuhlassa Helsingin yliopistolla on juuri jaettu syyslukukauden 2023 ja kevätlukukauden 2024 aikana valmistuneille pro gradu -tutkielmille myönnettävät palkinnot. Tilaisuus järjestettin Kielikeskuksen juhlasalissa. Palkittujen nimet ovat uutisen lopussa. Tilaisuuden alussa klo 16.15 paljastettiin ja luovutettiin taiteilija Päivi Takalan maalama Euroopan historian professori Laura Kolben muotokuva, jonka vastaanotti Helsingin yliopiston kansleri…
Tervetuloa ti 26.11. klo 16-18 Akateemikko Eino Jutikkala -luennolle ja oppiaineen yhteiseen syystilaisuuteen! Paikkana on Kielikeskuksen juhlasali (Fabianinkatu 26). Akateemikko Eino Jutikkala -luennon pitää tänä vuonna tutkimusjohtaja Björn Forsén (historia, Helsingin yliopisto) aiheesta ”Kuolema Vallonassa 18.2.1691 – historiantutkimuksen haasteista ja rajoituksista.” Tilaisuuden alussa klo 16.15 paljastetaan ja luovutetaan taiteilija Päivi Takalan maalama Euroopan historian professori…
Suomen Historiallisen Seuran vuosikokouksessa maanantaina 11.11. valittiin uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten ja eronneiden jäsenten tilalle. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin dos. Pertti Grönholm Turun yliopistosta ja prof. Johanna Rainio-Niemi Helsingin yliopistosta. Hallituksessa jatkavat dos. Ville Vuolanto puheenjohtajana sekä prof. Louis Clerc Turun yliopistosta, dos. Markku Hokkanen Oulun yliopistosta, prof. Johanna Ilmakunnas Åbo Akademista, prof. Anu Lahtinen…
28.10.2024
Kansalliskirjaston järjestämillä Tutkijan aamukahveillä kirjaston aineistoja käyttävät tai tiloissa toimivat tutkijat esittelevät tutkimustaan yleisölle. Olen kertomassa henkilörunouden tutkimuksesta keskiviikkona 30.10. klo 9.30 alkaen Agricola-huoneessa. Kahviakin kuulemma saa. Lisää aiheesta Kansalliskirjaston blogissa: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/blogi/tutkijan-aamukahvit-kirjallisuudentutkija-eeva-liisa-bastman-tuo-uusia-nakokulmia-varhaisen
Syyslomaviikko alkoi osaltani kirjanjulkistuseminaarilla, jolla juhlistettiin uuden Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika (SKS 2024) -kokoomateoksen ilmestymistä. Teos on satoa Jalmari Finnen säätiö rahoittamasta hankkeesta, jonka parissa Raisa Maria Toivo, Mari Välimäki, Jenni Lares ja Tiina Miettinen ovat työskennellet. Kirjan artikkelit tarkastelevat henkilöhistoriallisen tutkimuksen perinnettä ja esittävät uudenlaisia näkökulmia siihen, millä tavoin henkilöitä voidaan tutkia ja miten…
Kuva © Vuokko Salo / WSOY. Koronan kiihkeinä vuosina 2020-luvun alussa tulivat lääketieteen tohtori Hanna Nohynekin medialausunnot tautitilanteesta ja suojautumisesta monille tutuiksi. Nyt pelottomaksi nimetyn tutkijan tähännastisesta elämästä kerrotaan kirjassa lapsuudesta nykypäiviin saakka. Hautamäki, Terhi. 2024. Hanna Nohynek – peloton. Helsinki: WSOY. 264 s. ISBN 9789510498811 kovakantinen. Eliniän odotteen laskuri kuolinpäivän ennusteineen ei liene kovin…
Historiantutkimuksen päivien 2025 esitelmäkutsu on julkaistu – CFP avoinna 14.2. asti! (in English below, på svenska nedan) Esitelmäpyyntö Seitsemännet valtakunnalliset Historiantutkimuksen päivät järjestetään Jyväskylässä 16.– 18.10.2025. Päivien järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Suomen Historiallinen Seura. Päivien ohjelmassa on kansainvälisten keynote-esitelmien lisäksi paneelikeskustelu, työryhmiä ja vapaamuotoisempaa ohjelmaa. Historiantutkimukset päivät juhlistavat osaltaan Suomen…
Kansi kertoo paljon sisällöstä. Nimike maalailee huomisen huolta ja epävarmuutta, Tiina Raevaaran nimi herättää odotuksia palkitun tieteen popularisoijan ja novelistin tasokkaasta tyylistä. Kustantaja on outoihin tarinoihin ja kauhuun erikoistunut Haamu. Raevaara, Tiina. 2024. Tulevaisuuden aaveet – Novelleja. Kannen kuvat: Karoliina Norontaus. Kannen graafinen suunnittelu: Iines Partanen. Vaasa: Haamu. 220 s. ISBN 978-952-7413-61-6, kovakantinen. Kuvasommittelu väreilee…
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, Opetus- ja kulttuuriministeriö Tiedoksi: Pääjohtaja Tiina Merisalo, Museovirasto Puheenjohtaja Elina Räsänen, Suomen Muinaismuistoyhdistys Suomen Historiallinen Seura ilmaisee huolensa siitä, että Museoviraston yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä on pohdittu Museoviraston kirjaston uudelleenorganisointia, jopa lakkauttamista. Museoviraston kirjasto on arvokas organisaatio, jota monet historioitsijat ja muut tutkijat käyttävät jatkuvasti ja jonka kokoelmille ei…
Planetaarinen jalanjälki, resurssirintama ja maapallokeskeisen ajattelun rajat. Antropodin lokakuisessa jaksossa heittäydytään virkistävään, mutta kuumottavan ajankohtaiseen, ajatusleikkiin avaruusantropologian mahdollisuuksista Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen professori Anja Nygrenin kanssa. Kuuntele podcast-alustoilla: Mikä Antropodi? Antropodi on Suomen Antropologisen Seuran toimittama podcast-sarja, jota julkaistaan yhteistyössä AntroBlogin kanssa. Sarja käsittelee ajankohtaisia ja ajattomia antropologisia aiheita, kuten tuoreita tutkimuksia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia… …
Aloitin haastattelun kysymällä Kirjoselta, mikä on väitöskirja. Hän kertoi, että väitöskirja on opinnäytetyö, jonka teet kandi- ja maisteritutkinnon jälkeen ja joka on osa tohtorikoulutusta. Väitöskirjan voi tehdä kirjana, joka voi olla noin 250 sivua tai voi koostua 2–4 artikkelista, jotka on julkaistu tieteellisissä lehdissä ja niistä kootaan sitten väitöskirja, johon myös kuuluu erillinen johdanto. Kirjonen…
Olen Suzan Demirbag 9-luokkalainen Vantaalta, Sotungin koulusta ja olen syyskuussa 2024 päässyt viettämään TEPPO-viikkoa Helsingin yliopistossa Soile Ylivuoren ja muiden mahtavien professorien kanssa historian yksikkössä. Mietit varmaan parhaimmillaan, että mikä ihmeen TEPPO? TEPPO on 8- ja 9-luokkalaisten joustava työelämäpainotteinen perusopetus. TEPPO-opinnoissa oppilaalla on 5-7 työssäoppimisjaksoa vuodessa. TEPPO on siis valinnainen. Kyseinen valinnainen opintokokonaisuus antaa mielestäni…
Suomen Historiallisen Seuran tutkijajäsenten hakuaika on syyskuussa. Seuran sääntöjen mukaan ”Tutkijajäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on tieteellisillä julkaisuillaan ansioitunut historiantutkijana”. Käytännössä tutkijajäseniksi valituilta on edellytetty vähintään dosentin pätevyyttä tai vastaavia ansioita. Uutta tutkijajäsentä voi ehdottaa kaksi nykyistä tutkijajäsentä, tai tutkijajäsenyyttä voi hakea itse. Hakemus on vapaamuotoinen, ja siihen tulee liittää julkaisuluettelo. SHS:n hallitukselle osoitetut ehdotukset…
Kiire ymmärretään usein nykypäivän urbaanille elämäntyylille ominaisena piirteenä. Kiireisiä olivat kuitenkin myös henkilörunouden kirjoittajat aikana, jolloin älypuhelimia ei ollut ja kellotkin olivat harvassa – ainakin silloin, kun oli raapustettava onnitteluruno hääparille tai toimitettava surunvalittelut hautarunon muodossa läheisensä menettäneelle perheelle. Kiireisistä kirjoittajista löytyy nimittäin 1600- ja 1700-luvun runoista lukuisia esimerkkejä. Kirjanpainaja Johan Winterin ja Christina Herwegin…
Olemme kesällä kevyesti inventoineet Historian oppiaineen opetuskarttoja (käytössä ollessaan listattu otsikolla Historian laitoksen kartat), joita aiempina vuosikymmeninä on käytetty opetuksen havainnollistamisessa. Osa on vähän huonokuntoisia, osa hyvin kirkasvärisiä ja hyvin säilyneitä. Suomen ja Pohjoismaiden historiallisessa koulukartassa on varsin näppärästi ikuistettuna rajalinjat, joita on usein esitelty eri kartoissa – toki esimerkiksi Pähkinäsaaren rauhan rajasta voidaan aina…
Pohjois-Karjalan keskivaiheilla itä–länsi-suuntainen Kiteentie seurailee Salpausselän liepeiden harjumaastoja. Viimeisimmän jääkauden reuna viipyi täällä tovin 10 000 vuotta sitten, ja edessä avautui jääjärvi. Sulamisvesien virrat kuljettivat, lajittelivat ja kasasivat maa-aineksia raekoon mukaisiin ryhmiin, pyöreiksi hioutuneuta koskikiviä lähelle jokisuuta, hiekkaa ja savea kauemmaksi. Vesien ympäröimä harjumosaiikki oli jo varhain elämiselle otollisesta, ja karttakuva näyttää yhden alueen monista kivikautisesta…
Suomen Historiallinen Seura järjestää ensimmäiset Nuorten historiantutkijoiden kesäpäivät 14.–16.8.2024 Helsingissä. Kyseessä on valtakunnallinen jatkokoulutustapahtuma, jossa käsitellään kaikkia historiantutkijoita koskettavia ammatillisia kysymyksiä otsikolla ”Mitä on olla historioitsija”. Kesäpäiville osallistuu lähes 60 väitöskirjatutkijaa tai hiljattain väitellyttä post doc-tutkijaa sekä Suomen Historiallisen Seuran tutkijajäseniä ja muita puhujia. Kesäpäivien ohjelmassa käsitellään mm. historiantutkimuksen metodologiaa, tohtorin tutkinnon tarjoamia mahdollisuuksia työelämässä,…
Journalisti Fanni Kolisevan silminnäkijän kuvaus Korean tasavallasta on matka modernin ja perinteisen kulttuurin värittämään elämään. Koliseva, Fanni. 2024. Korean syndrooma Matka K-draaman ja K-popin kääntöpuolelle. Helsinki: Gummerus. 287 s. ISBN 9789512432134. Korean tasavalta eli Etelä-Korea on matkakirjojen ja maakuvausten valkoinen täplä, kuin entisten kartastojen tutkimattomat alueet. Maa on kuitenkin mailman rikkaimpiin kuuluva OECD- ja G-20-maa,…
Kaikkihan lokin tunnistavat, mutta eri lajien, varsinkin nuorten yksilöiden nimeäminen onkin jo hankalaa. Lokkien maailma auttaa tässä ja kertoo niistä ihmisen kumppanilajeina. Cajander, Riku. 2024. Lokkien maailma. Kuvat: Riku Cajander ym. Nurmijärvi: Aviador. 166 s. ISBN 9789523812369, kovakantinen. Biologi-toimittaja Riku Cajanderin teos perustuu pitkäaikaiseen, tietoperustaiseen luontoharrastukseen, kiikarit kaulalla ja saappaat jalassa. Kirjoittaja käsittelee lokkien sukua…