Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys hakee projektikoordinaattoria Venäjän historiapolitiikkaan käsittelevään hankkeeseen. Koordinaattori vastaa hankkeen operatiivisesta toiminnasta ja aloittaa tehtävässä lokakuun alkuun mennessä. Hae tehtävään viimeistään 31.7.2024. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry käynnistää History in Exile: Dialogue on Russian Memory and History Politics in the Nordic and Baltic Countries -hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää historioitsijoiden ja historian…

Lue lisää

Helteinen iltapäivä Pohjois-Haagassa ensimmäisen maailmansodan aikaisella linnoitteella. Joukko ihmisiä häärii metsäpuiston vallihaudoissa ja pientareilla. Meneillään on siivoustalkoot, jotka ovat osa kaupunginmuseon ympäristöohjelmaa ja Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyä. Talkoolaisten mukana paikalla on kaupunginmuseon arkeologit Heini Hämäläinen ja Tiina Mikkanen sekä tapahtumatuottaja Päivi Makkonen. Tapahtuman alussa osallistujille kerrotaan linnoitteen historiasta. Siivouskohteeksi on valikoitunut…

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys käynnistää hankkeen, joka keskittyy Pohjoismaissa ja Baltian maissa käytävään historioitsijoiden ja historian opettajien dialogiin Venäjän historiapolitiikasta. Pohjoismaiden ministerineuvosto on myöntänyt avustuksen kansainvälisten kumppaneiden kanssa toteutettavalle hankkeelle, joka käynnistyy syksyllä 2024. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry käynnistää History in Exile: Dialogue on Russian Memory and History Politics in the Nordic and Baltic…

Lue lisää

Juho Korhonen osallistuu Historioitsijat ilman rajoja- yhdistyksen toimintaan vierailevana tutkijana touko- ja syyskuussa 2024. Tämä työjakso on osa hänen Marie Sklodowska-Curie tutkimusprojektiaan ja Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumin Turku Intersectoral Excellence Scheme – ohjelmaa, joka sijoittaa tutkijoita töihin akatemian ulkopuolelle.Juho osallistuu yhdistyksen tarpeiden ja omien taitojensa mukaan meneillään oleviin projekteihin sekä toteuttaa oman tutkimusraporttinsa historiapolitiikan ja demokratian…

Lue lisää

Suomen Tiedeakatemiain Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto myönnettiin 20.5.2024 Historioitsijat ilman rajoja -yhdistykselle. Palkinnon tarkoituksena on lisätä ihmisoikeuskysymysten näkyvyyttä tiedemaailmassa ja tuoda esiin tekoja tieteen vapauden puolesta. Suomen Tiedeakatemian Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty vuonna 2024 Historioitsijat ilman rajoja -yhdistykselle sen työstä historian tuntemuksen ja historioitsijoiden kansainvälisen vuoropuhelun edistämiseksi sekä historiatiedon hyödyntämiseksi konfliktinratkaisussa.Palkinto myönnettiin yhdistykselle Tiedekulmassa pidetyssä…

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry avasi pienkeräyksen tukemaan yhdistyksen yleishyödyllistä toimintaa. Keräys on voimassa 9.8.2024 asti. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry on suomalainen kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä Historioitsijat ilman rajoja -deklaraation mukaisesti on edistää yleistä historiatietoutta sekä historian käyttöä konfliktien ratkaisuissa ja ennaltaehkäisyssä. Järjestämme säännöllisesti niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle tapahtumia ja hankkeita, joilla edistämme deklaaratiomme…

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys hakee opiskelijaedustajaa osallistumaan yhdistyksen hallituksen toimintaan. Opiskelijaedustaja osallistuu hallituksen kokouksiin ja tuo opiskelijoiden näkökulmaa yhdistyksen toimintaan. Kansainvälisestä historioitsijoiden verkostosta kiinnostunut opiskelija, hae edustajaksi 19.5. mennessä! Kansainvälisen Historioitsijat ilman rajoja -verkoston ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Suomalaisesta…

Lue lisää

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana. Historia ja sen käsittely museoissa ja historiantutkimuksessa herättää usein tunteita. Menneisyys on täynnä tapahtumia, jotka ovat monin tavoin raskaita ja kuormittavia tai niiden käsittelyyn liittyy…

Lue lisää

The European Remembrance and Solidarity Network (ENRS) järjestää In Between? -kesäkoulun Viron ja Suomen välisen merirajan seuduilla sekä Masurian alueella Puolassa syyskuussa 2024. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry toimii paikallisena kumppanina Helsingissä ja Tallinnassa järjestettävässä kesäkoulussa. Kesäkoulu on tarkoitettu opiskelijoille, ja haku on avoinna 5.5.2024 asti. Osallistumiskutsu: Nykyisen Euroopan raja-alueet ovat alueita, joilla on erityinen…

Lue lisää

Professori Brendan Simms ja Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja yhteiskuvassa Cambridgessä. Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja tapasi historioitsijoita, politiikan asiantuntijoita ja diplomaatteja Cambridgen yliopiston konferensissa 4.4.2024. Erkki Tuomioja osallistui kutsuttuna puhujana Cambridgen yliopiston Centre for Geopolitics -tutkimusyksikön järjestämään 2014 Revolution in Ukraine and the Baltic -konferenssiin 4.4.2024. Konferenssissa kansainvälisten suhteiden historian,…

Lue lisää

Museoliitto julkaisi tammikuussa 2023 tutkimuksen, jossa yhdysvaltalainen Institute of Learning Innovation tutki tohtori John H. Falkin johdolla kahdeksan suomalaisen museon ja tiedekeskuksen hyvinvointivaikutuksia. Tutkimuksen mediatiedotteessa nostettiin esiin museokävijöiden antamaan euromääräiseen arvioon perustuva hyvinvointivaikutus. Ymmärrettävistä syistä monet suhtautuivat tulokseen epäuskoisesti. Tutkimusta ei kuitenkaan kannata ohittaa. Se sisältää huomattavan paljon tietoa museoiden asiakkaista ja heidän näkemyksistään museokäynneistä…

Lue lisää

Lastenmuseotoiminnalla on Helsingin kaupunginmuseossa syvät juuret. Niinpä tänä syksynä olisi mahdollista pitää sekä 10- että 30-vuotisjuhlat eikä 50-vuotisjuhlastakaan paljon puutu. Lasten kaupungin kymmenvuotisjuhlaa vietetään 20.11.2022, sillä Sederholmin talo avattiin lapsille omistettuna museona marraskuussa 2012. Samalla voisimme yhtä hyvin pitää 30-vuotisjuhlat, koska Tuomarinkylän kartanolla avautui Lastenmuseo jo marraskuussa 1992. Tarkkaan ottaen kakkuun olisi aihetta laittaa melkein…

Lue lisää

Mikä on tieteen ja tutkitun tiedon merkitys tänä päivänä? Mistä saa luotettavaa tietoa? Aloitin työni Tieteen termipankissa viisi päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan helmikuussa 2022. Sodan ja kriisien ympärillä käydään myös informaatiosotaa, ja ihmisiin yritetään vaikuttaa mielikuvilla, keksityillä uutisilla ja väärillä tai harhaanjohtavilla tiedoilla. Kriisien aikana luotettavan tiedon, lähdekritiikin ja medialukutaidon merkitys…

Lue lisää

Uuden etsijät -hanke julkistaa keskeiset tuloksensa yhteisjulkaisussa, joka avaa uuden näkökulman suomalaiseen kulttuurihistoriaan Uuden etsijät. Salatieteiden ja okkultismin suomalainen kulttuurihistoria (toimittajat Maarit Leskelä-Kärki ja Antti Harmainen, Teos) on monivuotisen tutkimushankkeen päätösteos. Koneen säätiön rahoituksella vuodesta 2018 toiminut Uuden etsijät. Esoteerisuuden ja uskonnollisuuden murros modernisoituvassa...

Lue lisää

Uuden etsijät -hankkeen tuoreen näyttelyn avajaistapahtuma on torstaina 14.1.2021 Helsingissä Päivälehden museossa. Itse näyttely avautuu yleisölle rajoitusten vuoksi 1.2.2021. Näyttelyä on valmisteltu pitkään ja kiihkein suunnittelutyö ajoittui syksyyn 2020. ”Uuden ja salaperäisen edessä – kirjailijat ja esoteria modernisoituvassa Suomessa” avaa hankkeemme yhtä keskeistä juonnetta,...

Lue lisää

Uuden etsijöiden tutkija, kulttuurihistorian professori Marjo Kaartinen julkaisi elokuussa laajaan arkistotyöskentelyyn pohjaavan kirjan 1800-luvun lopulla Suomenkin tavoittaneesta spiritismi-innostuksesta. 1890-luvun Helsinkiin saapui maailmankuulu meedio Madame d’Esperance ja erilaisia näytöksiä ja istuntoja järjestettiin niin pääkaupungissa kuin muualla. Kaartinen kytkee spiritismi-innostuksen laajan kulttuurihistorialliseen kontekstiin fin de sièclen...

Lue lisää

Kesäkuussa julkaistiin vuoden 2019 kesäkuussa Donner-instituutissa pidetyn konferenssin pohjalta julkaisu sarjassa Scripta Instituti Donneriani Aboensis. Julkaisun toimittivat Donner-instituutin Ruth Illman ja Björn Dahla sekä Uuden etsijät -hankkeen Tiina Mahlamäki ja Maarit Leskelä-Kärki. Julkaisun artikkeleissa korostuvat konferenssin teemat eli esoteerisuus ja mystiikka, mutta myös erityisesti...

Lue lisää

Pitkään tekeillä ollut Uuden etsijät -hankkeen suurponnistus, huolellisesti valmisteltu ja uuteen tieteelliseen tietoon ja tutkimukseen perustuva artikkelikokoelma Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa on viimeistelyvaiheessa. Vertaisarvioidun teoksen ovat toimittaneet Tiina Mahlamäki ja Nina Kokkinen. Kirjoittajat ovat hankkeen tutkijoita sekä muita alan suomalaisia asiantuntijoita. Teoksen julkaisee...

Lue lisää

Art historian Marja Lahelma, who is a member of the Seekers of the New project, has examined esotericism as a marginalised dimension in Finnish art history in a new publication by the Finnish National Gallery. Lahelma problematises the notion of the ‘Golden Age’ connecting...

Lue lisää

Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivusto on uudistunut 22.8.2019. Seuraa ajankohtaisia uutisia kirjastosta uudella verkkosivistolla osoitteessa www.helsinki.fi/kirjasto. Tämä erillinen uutisblogi poistuu käytöstä, eikä sen sisältö enää päivity.        

Lue lisää