Kirjoittaja: Ossi TammistoTeijon vanhan ruukkikylän vierellä kohoavalla kukkulalla seisoo maamerkkinä piskuinen kirkko, jonka keskeltä nouseva torni tekee lievästi itämaisen vaikutelman. Aivan mitätön ei kirkko ole kooltaan, sillä sinne mainitaan mahtuvan noin 100 henkeä, ja ainakin kauneimpia joululauluja laulettaessa kirkon mainitaan olevan täynnä.Mutta miten kirkko on päätetty rakentaa tähän kylään? Sepä onkin varsin kiehtova tarina, jonka…

Lue lisää

Olen aikaisemminkin turvautunut naistenviikon lukuhaasteen viimeisenä päivänä itse kirjoittamaani kirjaan, onhan 24.7. myös oma nimipäiväni. Näin siis tälläkin kertaa. Elokuussa julkaistaan yhdessä kahden ihanan ystävän ja tutkijakollegan kanssa kirjoitettu teos: Emilia Karjula & Jaana Kouri & Tiina Mahlamäki 2024. Luovaa kirjoittamista tutkijoille. Vastapaino. Kirja sai alkunsa pandemiakeväänä 2020. Olimme kaikki ihmisiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti kirjoittamiseen…

Lue lisää

Hayley Campbell 2023. Kaikki elävät ja kuolleet. Henkilökohtainen tutkimus kuolematyöstä. Suomentanut Tapani Kilpeläinen. niin & näin. Haley Campbell on Lontoossa asuva toimittaja ja podcastaaja, joka on lehtijuttujen ja podcastien lisäksi kirjoittanut tunnetun teoksen Neil Gaimanista, The Art of Neil Gaiman. Kaikki elävät ja kuolleet -teoksessa Campbell etnografin tavoin haastattelee kuolematyötä tekeviä ihmisiä ja tutustuu heidän…

Lue lisää

Emilia Hart 2024. Taipumattomat. Viisi vuosisataa. Kolme naista. Yksi salaisuus. Suomentanut Viia Viitanen. WSOY Naistenviikko tulee joka vuosi vähän puskista, vaikka sen sijainti on vuodesta toiseen sama. Mutta haasteeseen etukäteen valmistautuminen on aina yhtä haasteellista. Heinäkuussa kun tahtoo olla kaikenlaista tapahtumaa, eikä ehdi lukea niin paljon kuin tavallisesti. Siksi nostankin tänään esiin yhden aikaisemmin keväällä…

Lue lisää

Jenna Kostet 2024. Punainen noita. Aula & co. Valpuri Kinni (tai Kyni) on yksi tunnetuimmista suomalaisista noidista. Aurajoki ei ole näyttänyt entiseltään sen jälkeen, kun luin, että Valpurille oli siellä tehty noitakoe: hänet oli heitetty jokeen. Jos veteen heitetty noitaepäilty upposi ja hukkui, hän oli syytön. Jos hän jäi kellumaan pinnalle, hän oli noita. Valpuri…

Lue lisää

Salla Leponiemi 2024. Firenzeläiset elämät. Kuinka löysin kotini suurten persoonallisuuksien kaupungista. Jyväskylä: Gummerus. Olen pari kertaa vieraillut Firenzessä ja ihastunut kaupunkiin. Päivässä–kahdessa ehtii nähdä niin vähän, joten ajattelen kaiholla mahdollisuutta viettää kaupungissa pidemmän aikaa, ehkä kokonaisen kuukauden. Taidehistorioitsija, laulaja ja kirjailija Sanna Leponiemi on tehnyt haaveestaan totta ja kymmenien eripituisten matkojensa jälkeen muuttanut pysyvästi asumaan…

Lue lisää

Jostain syystä olen tänä kesänä uppoutunut dekkarien lukemiseen. Kirjoitin niistä jo yhden koostepostauksen sopivaan aikaan sattuneelle dekkariviikolle. Mutta se ei tyhjentänyt dekkarinnälkääni. Etsin ja löysin ruotsalaisen Karin Wahlbergin keski-ikäisestä rikoskomisario Claes Claessonista ja hänen ylilääkärivaimostaan Viktoria Lundborgista kertovan, toistaiseksi kymmenosaisen dekkarisarjan, jota on suomennettuna julkaistu kahdeksan osaa. Luin ja kuuntelin kaikki suomennetut osat peräkanaa. On…

Lue lisää

Nina Lykke 2024. Emme ole täällä pitämässä hauskaa. Alkuteos: Vi er ikke her for å ha det morsomt. Suomentanut Anna Manninen. Gummerus. Nina Lykke (s. 1965) on norjalainen feministi, sukupuolentutkimuksen professori ja kirjailija. Olen nauttinut hänen aiemmin suomennetuista romaaneistaan Ei, ei ja vielä kerran (2019) ei sekä Kohonnut riski (2021) mutta myös hänen tieteellisistä teksteistään,…

Lue lisää

Tänään on viimeinen päivä puoli vuotta kestäneestä vapaan apurahatutkijan elämästä. Työstä poisjättäytymisen ovat mahdollistaneet Suomen Tietokirjailijat ry:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön tuki. Kiitos siitä! Kuten usein apurahojen kohdalla tapahtuu, tukikuukaudet käytetään vähän eri tavoin tai erilaiseen hankkeeseen kuin mitä rahoitushakemuksessa suunniteltiin. Sain rahoitusta Esseitä esoteriasta -nimiseen hankkeeseen, mutta käytännössä olen kirjoittanut käsikirjoitusta, jonka työnimi on tällä…

Lue lisää

Review of Sylvia Sauter & Willmar Sauter: Teater på jiddisch – i Sverige och i världen. Stockholm: Gidlunds förlag, 2023.

Lue lisää

This article analyses Hammaren, a Swedish blend of Der Stürmer, Der Hammer and domestic antisemitic publications, published by the most radical Swedish national socialists and antisemitic crusaders, launched in January 1943 and discontinued on 30 April 1945, the day of Adolf Hitler’s suicide in Berlin. Hammaren fought a global war against an imaginary enemy, ‘the…

Lue lisää

This article analyses the Finnish circle of far-right activists around the publishing company Vasara (‘Hammer’), set up in 1931. The analysis consists of a comprehensive survey of the backgrounds of the group members, the range of their antisemitic publication activities throughout the inter-war era, the sources of their published material and the content and style…

Lue lisää

Kuluneesta viikosta tuli vähän sattumalta viikko, jona – työjuttujen ohella – luin ja kuuntelin pelkästään dekkareita. Lukemistani teoksista kokoan tähän nyt oman dekkariviikko-koosteeni. Aloitin Nilla Kjellsdotterin teoksella Jo joutuvi yö, joka on jo kolmas osa Mija Wadön työtä ja elämää käsittelevästä Murhia Pohjanmaalla -sarjasta. Sen on suomentanut Anna Heroja. Kjellsdotter kirjoittaa teoksensa ruotsiksi ja niillä…

Lue lisää

Kirjoittanut: Ossi TammistoABRAHAM TUOMINIEMI (1845-1891)Suomen herätysliikkeissä on ollut runsaasti merkittäviä maallikkojulistajia. Näin myös evankelisessa herätysliikkeessä, jonka parista haluan nyt nostaa esille erään aikansa merkittävimmistä. Abraham Tuominiemen ansiota on näet osaltaan se, että evankelisella herätysliikkeellä on yhä, yli 130 vuotta hänen kuolemansa jälkeenkin suhteellisen vahva asema Keski-Pohjanmaalla. Sitäkin kiehtovampaa tämä on siksi, ettei Tuominiemi ulkoisesti vastaa…

Lue lisää

 Kiirastorstai on päivä, jolloin muistellaan erityisesti Jeesuksen viimeistä ateriaa opetuslastensa kanssa ja ehtoollisen asettamista. Päivä on ainakin Norjassa ja Tanskassa virallinen pyhäpäivä, mitä se oli Suomessakin vuoteen 1774 asti. Sen jälkeenkin se säilyi hiljaisena puolipyhänä iltajumalanpalveluksineen ja työrajoitteineen. Tehdään nyt pieni katsaus päivän sisältöön sen nimien ja perinteiden kautta.Puhtaat oksatSana 'kiira' päivän nimessä herättää usein…

Lue lisää

Suomen Rooman instituutti sijaitsee Rooman parhaalla paikalla, Gianicolon kukkulan renessanssihuvilassa. Juuri nyt rakennus on peruskorjattavana, joten instituutti sijaitsee väistötiloissa läheisen, valtavan suihkulähteen takana. Ei huono paikka sekään. Olen asunut reilut kolme viikkoa residenssivieraana vuodenvaihteessa 2016–2017 ja siltä ajalta ovat myös Villa Lantea esittävät kuvat tässä kirjoituksessa. Tuolloin kirjoitin antroposofi-kirjailija Kersti Bergrothia käsittelevää teosta ja tarkkailin…

Lue lisää

Kirjoittanut: Ossi TammistoKristillinen tapakulttuuri ja sen historia on kiehtonut minua jo pitkään, varsinkin kun itselleni se on monin osin tuttua vasta aikuisiältä. Nyt haluan jakaa palasen tutkisteluistani teillekin. Pahoittelen pitkää tekstiä, ehkä joskus voisin pilkkoa joitain kokonaisuuksia omiksi artikkeleikseen. Olkoon tämä nyt jonkinlainen kokoava esitys.Ristinmerkki, siis tapa piirtää kädellään ristin kuvio itsensä tai jonkin henkilön…

Lue lisää

 "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi" on luultavasti monelle tuttu sanonta. Tuttua voi olla myös se, että Nuutinpäivänä loppuu joulun viettäminen ja joillain alueilla kiertävät nuuttipukit. Kalenterista puolestaan voi perinteitä huonomminkin tunteva tarkistaa, että Nuutin nimipäivä on 13. tammikuuta.Mutta miten kyseinen päivämäärä liittyy jouluun? Entä kuka oli Nuutti? Ja miksi tämän kirjoituksen…

Lue lisää

Kirjoittaja: Ossi Tammisto6.1. on loppiainen, ja nyt tutustumme tämän juhlan taustoihin ja perinteisiin.Päivän suomenkielinen nimi viittaa siihen, kuinka se päättää 12 päivän joulujakson sen viimeisenä juhlapyhänä. Esimerkiksi Virossa päivä on "kolmekuningapäev", mikä viittaa Matteuksen evankeliumissa esiintyvään kertomukseen idän tietäjistä, jotka toivat Jeesus-lapselle lahjoja. Näitä on kutsuttu myös kuninkaiksi, tästä "kolmen kuninkaan päivä". Itse asiassa Matteus…

Lue lisää

Kirjoittaja: Ossi Tammisto Varsinais-Suomen Tarvasjoelta löytyy nähtävyys, joka voi hätäiseltä jäädä tyystin huomaamatta. Kun Valtatieltä 10 suuntaa Tarvasjoen SEOn kohdalta Hämeen Härkätietä pitkin kohti Tarvasjoen keskustaa kulkee reitti Paimionjoen vartta myötäillen. Vastaan tulee taloja, sitten risteys, josta pääsee Juvan vesivoimalaitokselle, jonka patoluukkujen mahdollista aukioloa kirjoittaja jännitti lapsuuden sukuloimisreissuilla. Ei kuitenkaan käännytä sinne, vaan jatketaan kohti keskustaa.Talojen…

Lue lisää