Turun päärautatieasema ei tosin raunio ole, eikä purku-uhankaan alla, mutta myynnissä se on, VR ei enää tarvitse sitä.1940 valmistunut rakennus edustaa aikansa tyylikästä funkista.Radanpuoleisen seinän vihreä kaakelointi puolestaan antaa itäurooppalaisen säväyksen. Puupanelointi on hieno sekin.Radan takana, Naantalin pikatien varressa sijaitsee puolestaan vanha tavara-asema.Enää ei tavaraa pureta ja lastata, päärakennuksessa toimii autokoulu ym. muuta pienempää yritystoimintaa.Asemalla…

Lue lisää

Välgörenhetskonserter har varit ett betydande sätt att arrangera stöd för olika människor både i historien och i nutiden. Dessa konserter betraktas vanligen som osjälviskt bistånd till nödställda, men syftet med dessa konserter har inte bara varit att stödja utan också att förmedla samhälleliga budskap. Ett belysande exempel på konserternas samhälleliga betydelse är de konserter som…

Lue lisää

Muhkurinmäen luonnonsuojelualue vertautuu lehtomaisuudessaan Ruissaloon ja Katariinanlaaksoon, tietää Wikipedia kertoa. Polku sinne vie Saukonojantieltä, Saukonojan ylittävän sillan vasemmalta puolelta. Muhkurin viidakossa (oikealta tuleva) Saukonoja yhtyy (suoraan edestä tulevaan) Kuninkojaan.Kuninkoja jatkaa virtaamistaan majesteettisen leveänä, joskaan ei kovin syvänä kohti Uudenkaupungin rataa (kolmas kuva ratapenkalta kuvattu).Pian radan jälkeen Kuninkoja tosin painuu maanalaiseen uomaansa, ja ilmestyy esiin vasta…

Lue lisää

Pääskyvuoren linkkitorni on vuodesta 1964 alkaen hallinnut itäisen Turun maisemaa, tässä näkymä Littoistentien ylittävältä jalankulkusillalta.Reitti tornille lähtee Talvitieltä, jonka ruotsinkieliselle nimelle Fimbulvägen on Turun nimistörekisterin mukaan seuraava selitys: Vinterinaukio Vintersplan oli nimistössä jo aiemmin, joten Talvipuistikolle ja talvitielle on ollut annettava muu ruotsinkielinen vastine. Islantilaisissa saduissa esiintyy Fimbul niminen jättiläinen. Fimbul tarkoittaa myös erittäin kylmää…

Lue lisää

Yliopistonkadulla sijaitsevan Hospits Betelin, nykyiseltä nimeltään hotelli Scandic Plazan, on piirtänyt Erik Bryggman, ja se valmistui 1929. Talon läpi johtaa ylös portaikko, jonka portit ovat auki vain päiväsaikaan.Ylhäällä sisäpihalla on Frithiof Strandellin luomus, 1906 valmistunut Betel-kirkko. Luodessaan kirkon ympärille klassisen arkkitehtuurin inspiroiman kokonaisuuden Bryggman piirsi myös kirkolle uuden tornin. Kuvassa kirkko torneineen vasemmalla, Hospits Betel oikealla,…

Lue lisää

Tätä voi kai pitää trilogian neljäntenä osana, jatkona vuonna 2020 kierretyille manner-Turun kolmelle ilmatorjunta-asemalle (Ruohonpää, Mikkolanmäki, Uittamo). Värikästä oli myös täällä.Sisälle saattoi kurkistaa, mutta mennä ei mieli tehnyt.Toinen samanlainen pömpeli oli päässyt vielä enemmän kallion suojaan.Kallion korkeimmalla kohdalla oli tämä katoton rakennelma, jota oli yritetty kattaa lähistöltä löytyvällä materiaalilla.Nämä kaksi olivat kai ampuma-asemia, tosin kovasti…

Lue lisää

 Aurajokirannassa, Sibelius-museon takana kasvaa tämä muhkea tammi.Kyltti juurella kertoo sen olevan mahdollisesti Pehr Kalmin itsensä istuttama.Tammi säästyi Turun palossa 1827, mutta muu osa paikalla ollutta Turun akatemian puutarhaa tuhoutui. Sen muistoksi valmistui 2012  Jan-Erik Andersonin ympärsitötaideteos Pehr Kalm Revival johon on istutettu mm. Kalmin mukaan (latinaksi) nimettyjä kasveja.Puutarhan alue on jäänyt kirjaimellisesti betonin alle, mutta…

Lue lisää

Edes joka kesä ei tulee täällä käytyä, mutta tänä vuonna tuli.Niin, kävivätkö Juhana herttua ja Katariina Jagellonica piknikillä Kuningattaren kivenä tunnetulla laakiolla, kuten opastaulu vihjaa? Mene ja tiedä, kelpaisi siinä edelleenkin eväitä syödä.Läheisellä Kuninkaankivellä kerrotaan taas Juhanan velipuolen Kaarle herttuan huilanneen noustuaan jossain täällä päin maihin tullessaan Turkua ja Turun linnaa valtaamaan.Kaupungin edustushuvilan Villa Solinin virestä…

Lue lisää

Turussa 1410-luvulla painettu abo-raha eli Eerik Pommerilaisen kuusinainen. Kuva: Museovirasto.Merirosvot terrorisoivat Itämerta 1400-luvulla väijyen etenkin sen satamakaupunkeihin pyrkiviä Hansan kauppalaivoja. Merirosvous oli niin yleistä, että Itämerellä liikkuneista laivoista 25–30 prosentin arvellaan joutuneen ryöstön kohteeksi. Suurin ja pahamaineisin rosvojoukko olivat Vitaaliveljet, joiden lymypaikka oli pitkään Gotlannin Visby.Merirosvot, piraatit, olivat taustaltaan kirjava joukko. Kaikki eivät olleet yhteiskunnan…

Lue lisää

Tanja RatilainenEräänä elokuun työpäivänä vuonna 2014 rakennustutkija ja arkeologi kävivät dokumentoimassa Kakolan vankila-alueella sijainnutta kivilouhosta. Kohteena olivat mm. louhoksen kallio- ja kivihakkaukset, joita vangit olivat tehneet sen käyttöaikana. Vankila-ajan jälkeen louhoksessa oli kuvattu myös elokuvaa, josta oli jäänyt jäljelle kaikenlaisia rakennelmia. Ote ilmakuvasta vuodelta 1998. Keskellä kivilouhimo, josta saatiin rakennuskivenä käytettyä kakoliittia. Kuva: © Turun kaupunki,…

Lue lisää

Aurajoen itätantaa tuomiokirkolta yläjuoksulle päin kävelevän reitti näyttää katkeavan tässä Agricolankadun päässä. Kaavailtu jatko puisena kävelylaiturina (ja siihen liittyvät vedenalaiset arkeologiset kaivaukset) ei ainakaan tänä kesänä näytä toteutuneen. Vaan eteenpäin pääsee kyllä, arkkipiispan talon kohdalla oleva kivilaituri vain on hautautunut rantaviidakkoon. Liki heti tulee vastaan jokeen vievä portaikko...joka jatkuu ylös rinnettä.Ylhäällä odottaa kuitenkin vain iso, joskin…

Lue lisää

Turun Sanomat julkaisi 13.7. uutisen tärkeästä tutkimuksesta: Åbo Akademin monitieteinen tutkimusryhmä oli ottanut Turun tuomiokirkon sakariston keskiaikaisesta muurauksesta laastinäytteitä ja ajoittanut muuraamisen 1290-luvulle laastiin sen kuivuessa jääneen hiilen radioaktiivisen C14-isotoopin avulla. Tulos perustuu 21 mittaukseen, jotka on tehty 5 kalkkinäytteestä ja yhdestä puutikusta. Tulos vaikuttaa luotettavalta, mutta miksi sitten Turun Sanomien kainalojutussa kivikirkkojen ajoituksen huipputuntija Markus…

Lue lisää

Åbo Akademin kirjaston arkistossa suuressa harmaassa laatikossa säilytetään ainutlaatuista kokoelmaa Offentliga nöjen i Åbo under 1800-talet. Se koostuu pääasiassa 1830-1860-luvuilla painetuista kiertäneiden näytösten julisteista. Kun ensimmäisen kerran avasin laatikon ja poimin siististi taitettujen valkoisten papereiden välistä esiin lähes 200 vuotta vanhoja julisteita, uskalsin tuskin hengittää. Niin helposti repeävältä tuntui vanha ja karhea lumppupaperi, jonka epätasaista…

Lue lisää

Pettuleipä. Lusto - Suomen Metsämuseo.Me kaikki tiedämme raskaan nälkäkevään 1697 ajaneen ihmisiä epätoivoisiin tekoihin selviytyäkseen hengissä. Maaseudun kihlakunnanoikeuksissa keväinen ravinnon loppuminen näkyy ruokatavaroiden ja elävän karjan varkauksina. Turussa suuri osa kaupunkilaisista oli varautunut hyvin katoon ruokavarastoilla, jotka olivat riittäviä ja monipuolisia. Huonompiosaiset kaupunkilaiset syyllistyivät varkauksiin, jotka kohdistuivat näihin varastoihin. Turun oikeuspöytäkirjat kertovat karua kieltään kerjäläislapsista,…

Lue lisää

Vuoden 1769 alkaessa listan päällimmäisenä eli pisimpään yhtäjaksoisesti Turun linnassa olleena vankina oli postikirjuri Carl Gustaf Schatelowitz. Hän oli tullut linnaan 16.6.1768 tuomittuna kirjeen luvattomasta avaamisesta. Postikirjuri ei odottanut paikallisen hovioikeuden näkemyksiä vaan postilaitoksen johdon päätöksiä Tukholmassa. Tutkintovankeutensa päättyi 17.4.1769, jolloin miestä odotti raipparangaistus eli hänet oli todettu syylliseksi johonkin.Yksinkertaisesta huoruudesta syytettynä linnaan tuotiin 5.3.1769 porilainen merimiehen…

Lue lisää

 Maarian kirkon länsipäädyssä huomio kiinnittyypoikkeukselliseen torniin ja ullakon pyöreään valoaukkoon.Kirkon edestä kulkee keskiaikainen Varkaantie. Kuva: Ilari Aalto. Kerroin vähän aikaa sitten Vakka-Suomen keskiaikaisiin kirkkoihin tekemästäni tutkimusretkestä, jolla etsin keskiaikaisia tiilentekijöiden merkkejä. Nyt palaan yhteen kiinnostavaan kirkkoon, jonka kävin kartoittamassa helmikuussa 2021 väitösohjaajani Panun kanssa.  Turussa sijaitseva Maarian keskiaikainen kivikirkko on mieleenpainuva kahdesta syystä: ensinnäkin sen goottilaisia ruusuikkunoita…

Lue lisää

Ylioppilas  Olof Anders Järnefelt kirjoitti Gustaf Adolf -veljelleen Turusta 1819 (A. R. Cederbergin suomentamana, olettaisin)"Pari viikkoa sitte oli ilmoituslippuja naulattu sillalle ja kadunnurkkiin; näissä luettiin seuraavaa: Onnettomat turkulaiset, varokaa itseänne, sillä ennen pitkää on kaupunkinne oleva tuhkaläjänä. Kostaja. Turun ainoa silta Turku 1827 -mallissa Kirkon ovella tai tarkemmin sillä, joka aukee urkulehterille ja tuomiokapitulin istuntosaliin, oli myös…

Lue lisää

Turun kaupungilla on hupaisa sivu Suomen historian merkkipaaluja: Ensimmäisenä Turussa. Tietoihin luvataan ottaa korjauksia, joten niillä on jonkinasteista luotettavuutta. Uskotaan siis, että vuonna 1773 "Kansalaiset nauttivat maamme ensimmäisestä julkisesta konsertista Turun Akatemian juhlasalissa." Myöhemmästä konserttielämästä on varmasti huolellista selvitystä, mutta laiskuudessani lainaan käsillä olevaa Panu Savolaisen väitöskirjaa: "Säännölliset ’julkiset’ konsertit Turussa alkoivat vuonna 1791 Turun soitannollisen seuran…

Lue lisää

Blogin eilinen lukijamatka Turku 1827 -digitaalimalliin ei muodostunut yleisömenestykseksi, mutta sain seurakseni kaksi immeistä. Lähes heti lähdettyämme liikkeelle linnan puolelta kävi ilmi, että oppaan kanssa mallissa liikkuminen oli paljon hauskempaa ja rentouttavampaa kuin yksinään seikkaillen. Ei tarvinnut karttaa tiiraillen pondeerata missä on ja klikkailla inforuutuja selvittääkseen mitä näkee. Minulle oli merkityksellisiä myös "julkkisbongaukset" kuten ylläolevassa…

Lue lisää

Aboa Vetus Ars Nova -museon tutkimuskaivaukset ovat taas tämän kesän osalta ohi. Kesällä kaivauduttiin kahden kuukauden ajan Turun menneisyyteen museon sisäpihalla. Museo on tehnyt alueella kaivaustutkimuksia vuodesta 2017. Kaivaus ei tänäkään vuonna tapahtunut vain tutkijoiden voimin, vaan museon alueella myös yleisöllä on Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kaivamaan historiallista kaupunkia. Kesän aikana museo järjesti sekä aikuisten…

Lue lisää