Valokuvaus on nykyään niin arkipäiväinen osa elämäämme, että on vaikea kuvitella aikaa, jolloin kuvien tallentaminen ei ollut mahdollista. Mutta tiesitkö, että Suomen ensimmäinen valokuva on peräisin jo vuodelta 1842? Tämä historiallinen kuva tarjoaa meille ainutlaatuisen kurkistuksen menneisyyteen ja muistuttaa valokuvauksen merkityksestä kulttuuriperintömme

Lue lisää

Paul Isak Sallmén (11.11.1819 Ruovesi - 13.3.1901) eli suhteellisen pitkän elämän, mutta sai vain lyhyen muistokirjoituksen Rauman lehteen 14.3.1901."Vainaja oli syntynyt marrask. 11 p:nä 1819 Ruovedellä, missä hänen isänsä oli kappalaisena." Tomas Henrik Sallmenius oli vampulalaisen talollisen poika eli hänellä ei ollut suhteita papin uralla etenemiseen. Päästyään Ruoveden pitäjänapulaiseksi hän meni naimisiin kirkkoherran tyttären Anna…

Lue lisää

Käsityöläisten kisälleille tarkoitetusta sunnuntaikoulusta tammikuussa 1842 annetussa asetuksessa säädettiin - kaikenlaisen muun lisäksi - että Helsingin ja Turun muita kouluja laajemman opintoohjelman suorittaneista erikoisen hyvällä menestyksellä valmistuneet saattoivat hakea matka-apurahaa täydentääkseen opintojaan ulkomailla. (Somerkivi, Urho. 1950. "Sunnuntaikoulujen perustamisesta." Koulu ja menneisyys, 8:15–37) Matka-apuraha annettiin kahdeksi vuodeksi ja 200 hopearuplaa molemmille vuosille eli yhteensä 400 hopearuplaa.Koska tunnistin…

Lue lisää

Veli Pekka Toropainen Kaupungin ja tulipalon anatomia Vain harva asia aiheutti historiallisessa kaupunkiyhteisössä niin paljon tuhoa ja kauhua kuin tulipalo. Pahimmassa tapauksessa kaupunkipalot veivät koko omaisuuden ja tuhosivat varakkaankin porvarin tai virkamiehen elämän. Tässä artikkelissa käsittelen Turussa 1600-luvulla syttyneitä tulipaloja ja niiden aiheuttamia tuhoja sekä palojen ehkäisemiseen pyrkineitä toimenpiteitä. Vaikka palo ei olisikaan aiheuttanut suurta…

Lue lisää

Kirjoittaja: Ossi TammistoTeijon vanhan ruukkikylän vierellä kohoavalla kukkulalla seisoo maamerkkinä piskuinen kirkko, jonka keskeltä nouseva torni tekee lievästi itämaisen vaikutelman. Aivan mitätön ei kirkko ole kooltaan, sillä sinne mainitaan mahtuvan noin 100 henkeä, ja ainakin kauneimpia joululauluja laulettaessa kirkon mainitaan olevan täynnä.Mutta miten kirkko on päätetty rakentaa tähän kylään? Sepä onkin varsin kiehtova tarina, jonka…

Lue lisää

Loistokari eli "ulompi Kauppamiehenkari" sijaitsee Airiston pohjoispäässä, ja sen ohi on tullut seilattua useilla S/S Ukkopekan ja M/S Lilyn risteilyillä päiväsaikaan. Ukkopekka on jo vuosikymmeniä liikennöinyt iltaisin Loistokarille, mutta koska toiminta on nyt loppumassa, niin pitihän sinne vielä tänä kesänä ehtiä. Kallioluodon nähtävyys on v. 1880 tienoilla valmistunut majakanvartijan tupa.Sisällä on pieni museontapainen saaristolaisesineineen- tai antiikkeineen,…

Lue lisää

Seitsemän vuotta ehti kulua edellisestä suurten purjelaivojen vierailusta Turussa, mutta tänä kesänä ne taas tulivat Aurajokeen.Kaukaisin ja eksoottisin alus nousee aina yleisön suosikiksi, tällä kertaa sen kunnian sai Ecuadorin laivaston koululaiva Guayas, Espanjan (tai oikeammin Baskimaan) Bilbaossa 1977 rakennettu. Ecuador on kaakaonviljelyn synnyinseutua, jos arkeologeja on uskominen, ja asia mainittiin purjeessa. Myös tonnikalaa mainostettiin. Itse…

Lue lisää

Turussa on Itäinen ja Läntinen Pitkäkatu, mutta ruutukaava-alueen ehdottomasti pisin katu on Kupittaankatu. Se rajasi Engelin piirtämää asemakaava-aluetta kaakossa, ja nimenä oli silloin Itäinen Linjakatu (Östra Linjegatan). Kupittaankaduksi se muuttui sata vuotta sitten 1924.Katu on pitkä, mutta itse asiassa sen sekä alku- että loppupäässä on eräänlaiset pidentymät, alkupäässä lähes Kupittaan asemalta saakka, eli Joukahaisenkadulta alkaen.…

Lue lisää

Tulipa luettua lehdestä, että Kirkkosillan ja Auransillan välisten rantojen vanhimmat lehmukset ovat jo vuodelta 1842. Itse asiassa ne piti istuttaa jo edellisenä vuonna, mutta taimia kuljettanut laiva haaksirikkoutui (!) matkalla. Piti siis tehdä kierros näissä tuttuakin tutummassa maisemissa, tässä näkymä Kirkkosillalta.Lajityypilliseen tapaan puut ovat muhkeita ja muhkuraisia.Moniin on jo jouduttu rakentelemaan tukirautoja rungon koossa pysymiseksi.Aihetta…

Lue lisää

Turun karttapalvelun aineistoja selatessa tuli asemakaavassa vastaan aivan kotikulmilta turkoosinsinisellä merkitty ja Tuhkakallioksi nimetty alue.Googlen satelliittinäkymässä* tuo alue näyttää tältä.Monet kerrat on Kalloistenkatua Halisissa asuessa tullut kuljettua. Nyt piti oikein kuvata tuo kallio ja kiivetäkin sille.Normaalia varsinais-suomalaista puskaa siis, mutta mikä tekee siitä rauhoitetun muinaismuistoalueen? Sitä varten pitää mennä Kyppiin, josta löytyy vuosina 1976-77 tehty…

Lue lisää

Tämänkesäinen uutuus Aurajoen aalloilla on M/S Aurella, Englannissa 1984 rakennettu klassinen turistivesibussi, joka ennen tätä on kyydinnyt matkailijoita Thamesjoella Lontoon ja Oxfordin välillä. Lähtösatama on Ukrainan lippujen juurella Läntisellä Rantakadulla entisen rahatoimikamarin talon (Pub Niska) kohdalla.Tilaa olisi 44 hengelle, nyt kyytiin tuli 12, ja kaikki reissasivat koko rahan edestä Ruissalon telakalle ja takaisin. Edestakainen kyyti…

Lue lisää

Airisto Segelsällskap i Åbo on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista pursiseuroista. Se perustettiin vuonna 1865 Turussa, ja sen juuret juontavat syvälle kaupungin merelliseen historiaan. Seuran perustaminen oli seurausta kasvavasta kiinnostuksesta purjehdusta kohtaan, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli "edistää taitoa rakentaa, takiloida ja käsitellä suurempia ja pienempiä saaristoaluksia,

Lue lisää

Veli Pekka Toropainen Saunaa on käytetty moniin tarkoituksiin kautta historian. Myös 1600-luvun Turussa saunalla oli monia käyttötarkoituksia. Syntymä, kuolema ja sairauden hoitaminen tapahtuivat saunassa, ja saunaa voitiin käyttää suorastaan sairaalan esiasteena ammattimiehen hoitaessa parantamisen siellä. Saunoja myös vuokrattiin asunnoksi ja niissä työskenneltiin. Saunan alkuperäinen tarkoitus oli puhdistautuminen ja myös saunomisesta on säilynyt esimerkkejä Turun raastuvan-…

Lue lisää

Heti kesäkuun alussa oltiin taas, jo osin tutulla porukalla, Mikko Laaksosen opastamalla kierroksella, tällä kertaa Pohjolan kaupunginosassa, joka on saanut nimensä Turkuun kuuluneesta "pohjoisesta takamaasta". Nyt kokoonnuttiin Martinsillan grillin luona. Yrjänänkadun takana häämötti kadulle nimensä antanut Yrjänän tila, myös lasten työhuoneena aikoinaan toiminut, ja siten seudun vanhinta rakennuskantaa.Louhenpolun puolelle kierrettyä avautui näkymä pariin vanhaan puutaloon,…

Lue lisää

Jo toukokuussa tehtiin Mikko Laaksosen opastamana arkkitehtuurikävely Linnanfältille, jossa myös Turun museokeskuksen toimitilat vielä toistaiseksi sijaitsevat. Aloitettiin uudemmasta päästä, viime vuosien aikana rakennetuista puukerrostaloista. Mukaan tullut paikallinen kertoi materiaalin huomioidun huonekohtaisissa sprinklereissa. Talojen välistä häämöttää Linnankadun varren autiona oleva empirepuutalo.Piippunäkymiä Fleminginkadulta. Vasemmalla oleva talo airbnb-käytössä, oikealla taas saman omistajan viime vuoden keväällä tulipalosta kärsinyt 1800-luvun…

Lue lisää

Turun vuoden 1750 kartasta löytyy nykyisen Linnankatu 45 kohdalta tällainen näkymä:Turun Pyhän Yrjänän hospitaalin (lepratautisten hoitolan) ja Pyhän Hengen huoneen (vaivaistalon) muutettua Seiliin 1623 ryhdyttiin Turkuun suunnittelemaan uutta köyhäintaloa, sillä kuten Sanassakin sanotaan, köyhät teillä on aina keskuudessanne. Köyhäintalo valmistui 1675, ja vuonna 1677 vihittiin käyttöön sen viereen rakennettu hirsinen Pyhän Mikaelin kirkko, molemmat näkyvät…

Lue lisää

Turku 1800-luvun puolivälissä. Maalannut P.J. Fegth C. Fahlcrantzin maalauksesta tehdyn Joh. Cardonin litografian mukaan. Kuva: Turun museokeskus, Turun kaupungin taidekokoelma. Turun yliopiston Suomen historian oppiaineessa alkoi tammikuussa 2024 tutkimushanke, jossa tarkastellaan Turkua ja Pariisia ooppera- ja teatterikaupunkeina vuosina 1790–1840. Svenska litteratursällskapet i Finlandin rahoittamassa hankkeessa Opera i periferin? Åbo och Paris som musik- och teaterstäder…

Lue lisää

Kuntoutuskeskus Petrea -nimellä tunnettu rakennuskompleksi (Aarne Ehojoki 1972) Petreliuksen kaupunginosassa on tyhjillään ja väistymässä asuntorakentamisen alta. Kauniina kevätsunnuntaina oli hyvä piipahtaa dokumentoimassa katoavaa Turkua.Kelan kuntoutustutkimuskeskuksen piti alunperin olla esikuva muille vastaaville, mutta se jäi maan ainoaksi. Mitä tilalle on suunnitteilla, käy ilmi täältä.Alueen koillisosassa oleva rakennus jää sen sijaan rauhaan. Gustaf Albert Petreliuksen testamenttivaroin rakennettu…

Lue lisää

 Tapahtuma järjestettiin 26.4.2024 Turun linnan Bryggman-salissa.Kemiönsaari valmistautuu 700-vuotisjuhliinsa vuonna 2025, joten viime kesänä arkeologinen kiinnostus oli kohdistunut siihen nykyisin kuuluvaan entiseen Hiittisten kuntaan. Sen kahta pääsaarta Hiittistä ja Rosalaa erottaa muinaisena kauppapaikkana tunnettu Kyrksundet, mutta siellä ei käyty, sen sijaan Hiittisten kirjonkylää ja Rosalan kylää inventoivat Georg Haggrén ja kumppanit huhtikuussa. Hangon kesäyliopisto puolestaan kaivoi…

Lue lisää

Kannakselaissyntyinen, mutta Uudessakaupungissa vaikuttanut Eva Illoinen (1934-1987) julkaisi 1978 romaanin Rinkeblummat kukkivat. Kirjan päähenkilö on nimellisesti Vikke Ström, mutta käytännössä koko Linnanfältille 1900-luvun alussa rakennetun työväenasuntoyhtiö Onnelan väki. Kertomuksen kaari kattaa Viken elämän vuosisadan alusta sodanjälkeiseen aikaan ja kuolemaan.Aika haikeaa ja surumielistä kirjan kerronta on, eikä itselleni erityisempi lukuelämys. Aloitin Turku-romaanien sarjan tästä kirjasta oikeastaan…

Lue lisää