Julkaisuseuranta
Klaus Härön elokuvissa luodataan pahuutta, hyvyyttä ja ihmisyyttä. Näin myös uusimmassa elokuvassa Ei koskaan yksin (ensi-ilta 17.1.2025). Eletään toisen maailmansodan aikoja, ja Suomeen saapuu juutalaispakolaisia. Vastaaonotto on kolea, mutta liikemies, suomenjuutalaisten keskushahmo Abraham Stiller koettaa kaikin keinoin auttaa niitä juutalaisia, joiden sallitaan jäädä Suomeen. Jatkosodan edetessä kasvaa kuitenkin paine luovuttaa juutalaisia Saksaan. Abraham Stiller (Ville…
’My lady Bowley,’ returned Sir Joseph, floundering now and then, as in the great depth of his observations, ‘at this season of the year we should think of—of—ourselves. We should look into our—our accounts. We should feel that every return of so eventful a period in human transactions, involves a matter of deep moment between…
8.12.2024
Automme oli vuosipesun tarpeessa. Suuntasin keulan kohti tuttua pesupaikkaa. Siellä kolme maahanmuuttajataustaista miestä teki käsinpesua kovalla rutiinilla. Toiminta on nopeaa, tehokasta ja huolellista. Asiakas saa viettää pesuajan yrityksen lämpimässä sosiaalitilassa. Käytäntöön kuuluu kahvi ja runsaasti keksejä. Tila toimii myös rukoushuoneena, ja silloin useimmat asiakkaat onneksi ymmärtävät siirtyä hienovaraisesti hallin puolelle. Tilaamani pesu kesti tunnin. Sohvalla…
Kuva: Levi Loot / Wikimedia Commons. Syyskuun lopussa ilmestyi audiovisuaalisen kulttuurin tieteellinen aikakauslehti Lähikuvan uusin numero. Alkunsa teemanumero ”Sota” (Lähikuva 3-4/2024) sai tutkinto-ohjelmamme kurssista ”Ukrainan teillä? Näkökulmia 1900-luvun merkittävimpiin sotiin”. Kurssin järjestämisestä oli päätetty vain joitain viikkoja sen jälkeen, kun Ukraina joutui Venäjän hyökkäyksen kohteeksi helmikuussa 2022. Itse en ollut mukana kurssin järjestämisessä, vaan hyppäsin…
Lokakuussa 2024 minulla on ilo osallistua Roomassa järjestettyyn kansainväliseen konferenssiin Cinema between Imagination and Reality in the Fascist Era. Tämä konferenssi oli osa laajempaa Film Europe: European Cinema between Imagination and Reality -tutkimusverkostoa, joka keskittyy eurooppalaisen elokuvan historiaan fasistisen aikakauden (1933−1945) aikana. Tapahtuma tarjosi 16 maasta tulevalle ja monitieteiselle tutkijajoukolle tilaisuuden keskustella elokuvatutkimuksen teemasta, joka…
Siirtolaisuus voidaan jakaa pakko- ja tavoitemuuttoon. Pakkomuuttoa tapahtuu, kun yhteiskunnalliset olosuhteet muuttuvat maassa nopeasti ja hallitsemattomasti. Tällaisesta on esimerkkinä 1960-luvun joukkomuutto Suomesta Ruotsiin. Suuret ikäluokat tulivat yhtä aikaa työmarkkinoille. Toisaalta maatalouteen kohdistunut ”pellot pakettiin” -politiikka lisäsi sekin työvoiman ylitarjontaa lamasta tuskailevassa Suomessa. Maamme kuului jo tuolloin Pohjoismaiden vapaaseen työssäkäyntialueeseen. Niinpä lähtijöitä oli peräti noin 300 000. …
Lublinin Marii Curie-Skłodowskiej yliopiston seinää ja Laura. Kuva: Eeva Raike. Syyskuussa matkasimmekin esittelemään Satakunnan muuttuvat suomaat- eli tuttavallisemmin Satumaa-hanketta Itä-Puolaan, jossa järjestettiin maisemantutkijoille tärkeä viiden päivän tapahtuma, Permanent European Conference for the Study of the Rural Landscape, tuttavallisemmin PECSRL. Konferenssin Järjestäjänä toimi Lublinin Marii Curie-Skłodowskiej yliopisto. Kaksi ensimmäistä päivää konferenssi oli Lublinissa, kolmantena päivä oli…
Lokakuussa 2024 saimme surullisen tiedon, että hankolainen valokuvaaja ja luontoaktivisti Johannes Runeberg oli kuollut. Tässä kirjoituksessa avaan niitä polkuja, jotka johdattivat meidät Meri ja Tove -kirjan tekijät Runebergin Tove Janssonista ja Klovharusta ottamien kuvien äärelle ja kerron, mitä kaikkea yhden kuvan takaa avautuu. Teksti on kirjoitettu Johannes Runebergin muistolle kunnioittamaan valokuvaajien panosta kulttuurihistorian tallentajina ja…
Lauantaina 28.9.2024 tarkastettiin Arcanumin Aava-salissa FM Marika Ahosen väitöskirja The Storyteller of the Possible. Music and Narrative Ethics of Singer-Songwriter Christina Rosenvinge. Vastaväittäjänä toimi professori Sarah Hill Oxfordin yliopistosta. Vastaväittäjä lausuu. Kuva: Hannu Salmi. Christina Rosenvinge on espanjalainen muusikko, joka on etenkin espanjankielisessä maailmassa erittäin tunnettu. Hänen uransa on kestänyt jo neljäkymmentä vuotta. Rosenvingen musiikki…
The project Rethinking the Late Medieval Relic and the Centre for Medieval and Early Modern Studies are jointly organizing a workshop focused on hagiographical sources and their research methods. The keynote will be delivered by Thomas Devaney, Associate Professor at the University of Rochester, and scholars at various stages of their careers—from MA students to senior…
Koulukartta Suomen ja Pohjoismaiden historiasta ja rajamuutoksista keskiajalta 1900-luvulle. Historian oppiaineen opetuskarttakokoelma, Helsingin yliopisto. Kuva Anu Lahtinen. Ruotsalainen historiatuotanto Historien om Sverige, tarina Ruotsin historiasta, sai Suomessakin huomiota jo ennen kuin se tuli nähtäville Yle Areenaan (https://areena.yle.fi/1-67591648). Sarjaa ehdittiin kesällä puida iltapäivälehdistössäkin, koska toteamus ”Suomen liittymisestä Ruotsiin” vaikutti hiukan koomiselta ja ärsyttävältäkin: aivan kuin keskiajan…
Ehdin aiemmin kesällä pohtia, miten Candace Bushnellin Kynsin hampain (2005) New Yorkissa uraa tehneille naisille kuuluisi nykyisinä some- ja digiaikoina (ks. arvio https://anulah.wordpress.com/2024/07/09/oivaltava-mutta-ontto-huulipunaviidakko/). Asiasta antaa vihjeitä toisen chick lit -kirjailijan teos, Lauren Weisbergerin Paholainen puuttuu peliin (When Life Gives You Lululemons, 2018, suom. TiinaTalvitie, Otava 2022) – siinä eräät toiset 00-luvun naiset kipuilevat sukupolvien muutoksessa…
Kairon väestökonferenssissa 30 vuotta sitten luotiin tavoitteet väestöllisen tasa-arvoisuuden puolesta. Maailman väestöpäivänä YK näkee tekoälyn suurena mahdollisuutena. YK:n väestöpäivää vietetään vuosittain heinäkuun 11. päivänä. Perinne alkoi vuonna1989. Laskelmien mukaan tuolloin maapallon väkiluvun arvioitiin ylittäneen viiden miljardin rajan. Väestöpäivänä YK julkaisee teeman, jolla se haluaa edistää väestöön liittyviä uudistuksia. Tänä vuonna järjestö palauttaa mieliin vuonna…
Neljä vuotta sitten kesällä ilmestyi kollegoideni kanssa yhdessä toimittamani kokoelma Päiväkirjojen jäljillä. Historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen. Kirjoitin siihen artikkelin ”Eletyn ja fiktiivisen rajamailla – Eeva Kilven Naisen päiväkirja kirjailijan tunnustuksena”. Alunperin minun piti kirjoittaa kirjaan äitini päiväkirjoista. Hänen sairastuessaan 2010-luvun kuluessa muistisairauteen ja lopulta Alzheimerin tautiin, varustauduin huolehtimaan hänen jäljelle jäävistä papereistaan: kirjeistä, valokuvista,…
Harjoittelun alkuvaiheessa, kun materiaalin kerääminen oli vasta alkanut ja työpiste oli vielä suhteellisen siisti. Kuva: Willy Reinhardt. Aloitin Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman opintoihini sisältyvän harjoitteluni Suomen pelimuseossa, Tampereen museokeskus Vapriikissa 15.1.2024. Olin jo ennakkoon tietoinen, että harjoitteluni aikana tulisin työskentelemän otsikossa mainitun näyttelyn parissa sen eri vaiheissa. Minulla ei kuitenkaan ollut käytännön kokemusta…
Tutkinto-ohjelmamme opiskelijajärjestö Kulma ry:n TikTok-tilin kuvakaappauksissa on TikTok-trendi, johon kuuluu olennaisesti taustalla soiva musiikkikappale. Kesän saavuttua siirtyy kesäloman viettoon myös Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman tämän vuoden sometiimi, urakan tultua päätökseen. Tässä blogikirjoituksessaan sometiimi kertoo yhteishakumarkkinoinnin projektista ja sen kulusta sekä mietteitä siitä vapaalla tyylillä. Tervetuloa mukaan! Raija Kirjoittaessani #humanistinaporissa sometekstejä -yhteishaku 2024 -hakijamarkkinointikampanjaa…
Fennougristiikka on suomalais-ugrilaisten kielten tutkimusta. Fennougristisen tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on selvittää suomalais-ugrilaiseen kielikuntaan kuuluvien kielten sukulaissuhteita ja niiden alkuperää sekä rekonstruoida kantakieliä, joista eri kielet ovat kehittyneet. Kielikuntaan kuuluvat kielet ovat lähtöisin samasta kantakielestä, ja eri kielet ovat kehittyneet jokainen omanlaisekseen ajan myötä. Kielissä on kuitenkin niin paljon samaa niin kieliopissa kuin sanastossakin, että ne…
19.4.2024
Työskentelyä havainnekuvien kanssa. Kuva: Monna Laari. Maisemantutkimuksen Talking Ghosts – Haunting the Future City -kurssilla saimme syventyä kaupunkisuunnittelun nykytilanteeseen kahden helsinkiläisen kehityspaineen alla olevan kohteen, Makasiininrannan ja Elielinaukion, havainnekuvien kautta. Helsingin kaupunki on järjestänyt alueille arkkitehtuurikutsukilpailut siinä toivossa, että alueille nousisi Helsingin vetovoimaa ja houkuttelevuutta lisääviä rakennuksia. Kurssin keskeisiä kysymyksiä olivat: miten tulevaisuutta kyseisten paikkojen…
Vaikka murteet voivat olla vaikeaselkoisia, niillä on merkitystä, asuipa sitten missä päin Suomea vain. Se käy ilmi 23 monikulttuurisen suomenpuhujan kokemuksista, jotka on kerätty Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -hankkeessa. Haastatellut ovat hyvin eri kohdissa polkuaan suhteessa murteisiin. Yksi on ollut Suomessa kaksi vuotta, muutamat koko ikänsä. 11 on muuttanut maahan aikuisiällä, kahdeksan viimeistään kouluiässä. Vanhin…
Kuule, sinä taidat tykätä ruuasta? Tykkää vaan se on hyvä. Minun kai täytyy opetella laittamaan oikeita raritétia vai kuinka? Minä niin mielelläni laittaisin sinulle ruokaa. – Hm! Eikö hassua?Aino Järnefelt Jean Sibeliukselle kihlausaikana 1892. Aino ja Jean Sibeliuksen ensimmäinen yhteinen koti oli vuokrattu huoneisto Vladimirinkadulla Helsingissä, jonka he vuokrasivat häämatkalta palattuaan. Yhdessä apulaisen kanssa Aino…