Julkaisuseuranta
19.9.2023
Maamme on jo pidempään kipuillut väestönkasvunsa kanssa. Suurten ikäluokkien ikääntyminen ja toisaalta väestön erittäin alhainen syntyvyys ovat aiheuttaneet sen, että väestönkasvumme on paljolti maahanmuuton varassa. Vuonna 2010 naista kohden syntyi 1,8 lasta, nyt luku on n. 1,3. Huomattakoon, että lapsen hankinta on jokaisen naisen tai parin henkilökohtainen asia. Yhteiskunnan tehtävä on varmistaa, että jokainen lapsen…
Julkisen oikeusaputoiminnan juuret Suomessa löytyvät 1800-luvun lopulla perustetuista köyhäinasianajajan viroista. Köyhäinasianajan tehtävä oli tarjota vähävaraisille ihmisille oikeudellisia neuvoja ja avustaa heitä oikeudenkäynneissä. Oikeusavun tarjoaminen nousi keskeiseksi kysymykseksi 1800-luvun teollistuvassa yhteiskunnassa, jossa kasvava työväestö kohtasi uudenlaisia oikeudellisia ongelmia muun muassa työ- ja vuokrasuhteisiin liittyen. Harvalla oli kuitenkaan varaa kääntyä juristin puoleen. Ruotsissa ensimmäinen kunnallinen köyhäinasianajaja oli…
Odottavaa festivaalitunnelmaa perjantaisena iltapäivänä. Kuva: Niko Hakkarainen, 2023 Ympäröivien koivujen lehdet kahisevat kevyessä kesätuulessa ja ohuet pilvivanat maalaavat kirkkaan sinistä taivasta. On toistaiseksi hiljaista, mutta takanani vähitellen vilkastuva ihmisvilinä tuo mukanaan puheensorinaa. Edessäni Lokkilavan edustan penkkirivit alkavat hiljalleen täyttyä. Näissä merkeissä alkoi heinäkuisena perjantai-iltapäivänä ensimmäinen Pori Jazz -kokemukseni. Korkea aika olikin. Porissa jo neljä vuotta…
”Mut mä liikun kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin. Tahdon ettei mikään ois kuin ennenkin”, lauloi taannoin Ismo Alanko. Keski-iän- ja muissa henkilökohtaisissa kriiseissä voidaan tavoitella irtiottoa entisestä, mutta yhteiskunnan kriisissä katse ja toiveet ovat menneisyydessä. Vaikka kriisien syistä, seurauksista ja vakavuudesta voidaan olla eri mieltä, tässä ajassa elävät jakavat tunteen toistuvista kriiseistä. Jonkinlaista omistajansa kriisiä…
19.7.2023
Yksityiskohta 1700-luvun tikatun alushameen replikasta. Kuva: Anni Shepherd. Historialliset vaatteet ja tekstiilit ovat olleet lähellä sydäntäni jo ennen kuin opin lukemaan. Pienenä lapsena selailin haltioituneena äitini omistamaa muodin historiasta kertovaa kirjaa, jossa oli siniset kangaskannet ja jonka selkämyksessä luki kultaisin kirjaimin ”Muoti kautta aikojen”. Kirja oli suuri ja painava, ainakin pienen ihmisen käsissä, ja vietin…
YK:n väestöpäivää vietetään vuosittain heinäkuun 11. päivänä. Perinne juontaa vuoteen 1987, jolloin asiantuntijoiden mukaan kyseisenä päivänä maailman väkiluku saavutti viiden miljardin rajan. Järjestön mukaan ilmastonmuutos kohtelee ankarasti kaikkein köyhimpiä ja samalla korkean syntyvyyden maita. YK:n mukaan ilmastonmuutos ei ole yhteydessä kehitysmaiden suureen väestönkasvuun. Viime vuoden marraskuussa maapallon väkiluku ylitti kahdeksan miljardin rajan – kasvua on…
DMKT:n yhteishaussa toiminut opiskelijoiden sometiimi reflektoi kokemuksiaan projektistaan. Sometiimin kamppiksen isoin hitti. Aiheena Porin murre – Turkukin jäi nyt taakse! Linkki alla.Kuvakaappaus Kulma ry:n TikTok-tililtä. Kesäloman alkaessa myös kevään töitä paiskinut sometiimi pääsee vihdoin kesälaitumille, niin muiden töiden kuin loman merkeissä! Tässä blogipostauksessa sometiimimme esittäytyy viimeisen kerran tämän kevään osalta, kertoen hieman ajatuksiaan ja fiiliksiään…
18.6.2023
Suomeen saapui viime vuonna lähes 50 000 maahanmuuttajaa. Luku kasvoi neljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna. Filippiineiltä hoitohenkilökunnan ja Intiasta erityisosaajien saapumiset näkyivät selvinä piikkeinä. Luku ei sisällä Ukrainasta EU:n tilapäisen suojelun direktiivin perusteella saapuneita. Heidän lukumääränsä kaksinkertaistaa viime vuoden maahanmuuttolukumme. Keskustelu kiristyvästä maahanmuuttopolitiikasta kulminoitui huhtikuussa käytyihin eduskuntavaaleihin, joissa erityisesti perussuomalaiset painottivat maahanmuuttopolitiikan terävöittämistä. Puolueen vaaleja varten julkaisemassa…
16.6.2023
Åbo Akademin kirjaston arkistossa suuressa harmaassa laatikossa säilytetään ainutlaatuista kokoelmaa Offentliga nöjen i Åbo under 1800-talet. Se koostuu pääasiassa 1830-1860-luvuilla painetuista kiertäneiden näytösten julisteista. Kun ensimmäisen kerran avasin laatikon ja poimin siististi taitettujen valkoisten papereiden välistä esiin lähes 200 vuotta vanhoja julisteita, uskalsin tuskin hengittää. Niin helposti repeävältä tuntui vanha ja karhea lumppupaperi, jonka epätasaista…
More than words – it’s the meaning that matters. Image: Damon Tringham. ‘Translation’ as a word is a combination of two Latin words: trans, ‘across’, and latum, a conjugated form of ferre, ‘to carry’. The idea is that whatever is being translated (traditionally called the source text or ST) is lifted up and borne across…
5.6.2023
Kaunokirjallisuuden klassikoiden arvo ja merkitys on tietyllä tapaa selviä jo niiden saavuttaman klassikkoaseman vuoksi. Klassikkoja voidaan luonnehtia monella eri tavalla, mutta eri luonnehdintoja yhdistää se, että niissä nostetaan esille, miten klassikot kestävät aikaa. Klassikoissa on jotain pysyvää ja arvokasta, joka säilyy alati muuttuvassa maailmassa. Niissä on jotain niin yleismaailmallista ja toisaalta niin monitulkintaista, että ne…
Mietteitä Pori Laboratory of Play -ryhmään sidotusta taidelähtöisestä tutkimuksestani Taidelähtöinen tutkimus on joskus luovaa käsityötä. Kuva: Niko Hakkarainen. Otanko teesin ja muovaan sille antiteesin? Kirjoitanko tyhjälle paperille hypoteesin, josta muovaan tutkimuskysymyksen? Sitten ritisampsaan luettelon, jota dispositioksi kutsutaan. Mietin metodit ja analyysitavat ja teoreettisen kehyksen. Tämän suuntaisilla opeilla saatan ohjata graduseminaarilaisia ja näin toimin itsekin. Tämä…
Luin vuosi sitten Édouard Louis’n kirjan Ei enää Eddy (En finir avec Eddy Bellegueule 2014, suom. Lotta Toivanen) ja tällä viikolla olen lukenut hänen uusintaan Muutos: metodi (Changer: méthode 2021, suom. Lotta Toivanen). Huonosti voiva yhteisö käpertyy itseensä ja koettaa vetää kaikki mukaan samaan olemisen harmauteen, ja tyttömäisen oloista koulupoikaa hyljeksitään armotta. Kukaan ei saa…
Digitaalisen kulttuurin väitöskirjatutkija esittelee tutkimustaan Kuvateksti: Koronaa käsitteleviä julkaisuja Instagramissa. Kollaasi: Jenna Peltonen. Digitaalinen kulttuuri vei mukanaan jo kandiopintojen alusta ja jo varhaisessa vaiheessa opintoja oma tutkimuksellinen kiinnostukseni on pyörinyt vahvasti sosiaalisen median ympärillä. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut erilaisista someilmiöistä ja toiminut aktiivisen tarkkailijan roolissa. Oma someidentiteettini alkoi monien muiden tavoin sillä, että ensin…
25.5.2023
Anna Soudakova (2020): Mitä männyt näkevät. Atena, 244 s. ISBN 978-952-300-654-6. Anna Soudakova (2022): Varjele varjoani. Atena. 273 s. ISBN 978-951-142-339-3. Seitsemän vuotta sitten viimeistelin edesmenneen kollegani Arno Tannerin kanssa kirjaamme ”Venäjänkieliset Suomessa – huomisen suomalaiset”. Teoksessa suomalaiset ja venäläistaustaiset kirjoittajat pohtivat monipuolisesti nopeasti kasvavan vähemmistömme kulttuurisia ja yhteiskuntapoliittisia ilmiöitä. Tuolloin venäjänkielisiä oli maassamme noin…
Haluatko kasvattaa pojastasi rehdin miehen? Thomas Hughesin klassikko ”Tom Brownin kouluvuodet” (Tom Brown’s school days, 1857) antaa hiukan oudon oloisen mutta suositun vinkin: lähetä lapsi pois sisäoppilaitokseen, jossa pennalismia, epämääräisiä koulutehtäviä ja ”reilua” nujakointia riittää. Kirjan päähenkilö, Tom Brown, käy Rugbyn yksityiskoulua (engl. public school, suomennoksessa ”julkinen koulu”) toki selviää oivallisten tovereiden ja brownilaisen sinnikkyytensä…
4.5.2023
Maisemantutkimuksen väitöskirjatutkija esittelee tutkimustaan The Lacan-Mitchell Triad. © Chenru Xue. My doctoral journey was accompanied by the turbulence and transformation of the world order, which seemed to be a harbinger, leaving a footnote for my research. In the fall of 2019, I arrived in Pori. My previous two years of master’s study in Sweden had…
Tämän vuoden Lukuviikko järjestetään 17.–23.4.2023. Lukuviikkoa on järjestetty eri muodoissa jo vuodesta 1977, ja se on yksi Suomen pitkäikäisimmistä lukutaitokampanjoista. Mutta millä lailla lasten lukemisesta ja lukumotivaation kehittämisestä keskusteltiin 1800-luvun alussa? Yli 200 vuotta sitten Viipuriin asettunut kirjailija Jaakko Juteini (Jacob Judén) kirjoitti teoksessaan Lyhyt neuwo lapsen opettajalle (1816) miten lasta ei tulisi pakottaa lukemaan opetteluun.…
Nähdä Napoli. Se oli ollut tavoitteena jo useamman vuoden, ainakin siitä lähtien kun ryhdyin kirjoittamaan kirjaa suomalaisista Euroopan-matkaajista ja olin ajatuksissani seurannut muutamaa heistä Napolinlahdelle. Kirja valmistui ensimmäisen koronavuoden aikana. Liikuskelin yhä vain ajatuksen voimalla tutkimieni matkaajien avustamana eri puolilla Eurooppaa. Usein kuljin Alppien yli kohti eteläistä Italiaa. En tietenkään lentäen tai edes junalla vaan…
Kulttuuriperinnön väitöskirjatutkija esittelee tutkimustaan Suomen Trikoon 1950-luvulla rakennettu Onkiniemen sukkatehdas on nykyään moninaisessa kulttuurikäytössä. Kuva: Minna-Marjukka Heikkilä. Monen monta tuskaista tuntia, päivää, viikkoa, kuukautta. Joukossa huumaavia onnistumisen tunteita. Vihdoin se on valmis! En uskonut, että kyseinen päivä koittaisi koskaan. Epätoivosta euforiaan. Tässä tuntemuksiani graduprosessin ajalta. Toisinaan epätoivoissani ajattelin, etten kirjoittaisi graduni valmistuttua enää sanaakaan tieteellistä…