Vuodesta 2003 saakka järjestetyt Kulttuurintutkimuksen päivät on poikkitieteellisen kulttuurintutkimuksen tärkein kotimainen kohtaamispaikka. Kahdennettatoista kertaa pidettävä konferenssi on Turussa joulukuussa 2025. Tapahtuman teemana on “Sekaisin”. Sekoitukset, yhdistelmät ja koosteet ovat aina olleet kulttuurintutkimuksen keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Lähtökohtana on käsitys kulttuurista aina jo sekoittuneena ilmiönä, henkenä ja materiana – ja erityisesti niiden sekoituksena. Teemana “Sekaisin” viittaa paitsi…

Lue lisää

Seuran uutena sihteerinä ja rahastonhoitajana aloitti lokakuussa 2024 Mia Myllymäki. Mia on kirjailija ja kustannustoimittaja. Koulutukseltaan hän on kemiantekniikan insinööri ja taloushallinnon merkonomi. Mialla on pitkä kokemus yhdistys- ja osuustoiminnasta. Mia hoitaa seuran jäsen- ja hallintoasioita sekä lehden tilauksia. Seuran sihteerin tavoittaa tutusta sähköpostiosoitteesta . Seura kiittää entistä sihteeriä Sanna Ranista erinomaisesta työstä ja toivottaa hänelle…

Lue lisää

Leikki on nykyään lasten perustavanlaatuinen ja kyseenalaistamaton oikeus. Tämä velvoite on kirjattu YK:n Lasten oikeuksien sopimukseen, jonka Suomi hyväksyi vuonna 1991. Sopimuksen 31. artiklan mukaan ”Sopimusvaltiot tunnustavat lapsen oikeuden lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.” Tästä oikeudesta muistutetaan YK:n lapsen oikeuksien viikolla ja kansainvälisenä lapsen oikeuksien…

Lue lisää

Etsimme idearikasta, toimeenpanevaa ja yhteistyökykyistä päätoimittajaparia Kulttuurintutkimus-lehteen kaksivuotiskaudelle vuosille 2025 ja 2026. Tehtävän tarkka alkamis- ja päättymisaika on sovittavissa, mutta toivomme uusien päätoimittajien aloittavan tehtävässään heti tammikuussa 2025. Tarjoamme kulttuurintutkimuksesta kiinnostuneille tutkijoille paikkaa monitieteisen aikakauslehden johdossa. Pesti tarjoaa näköalapaikan kulttuurintutkimuksen kentälle. Päätoimittajien tehtävät vaativat kulttuurintutkimuksen alan ymmärtämistä, taitoa ilmaista itseään kirjallisesti, päätöksentekokykyä sekä sosiaalisia taitoja.…

Lue lisää

Kuva vuoden 1979 Vapautuspäiviltä, jolloin nuori Seta juhli 5-vuotissyntymäpäiviään. Kuva: Paula Kukkonen / Seta ry / Työväen Arkisto Seta ry:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Sateenkaarihistorian ystävät julkaisee uutta sisältöä Setan historiasta. Verkkolehden artikkeleita Setan historiasta Niklas Koskisen kirjoittama artikkelisarja syventyy Setan vaiheisiin vuosikymmenten varrella.Osa 1: Yhdistyksen alkutaivalOsa 2: Kriisin varjossa ammattimaiseksi asiantuntijajärjestöksi Ari Saukkosen puheenvuoro kertoo Transtukipisteen…

Lue lisää

Tänään perjantaina 8.11.2024 tulee kuluneeksi 285 vuotta Turun akatemian professori Henrik Gabriel Porthanin syntymästä. H. G. Porthan oli Turun kuninkaallisen akatemian kirjastonhoitaja sekä runouden ja kaunopuheisuuden professori vuodesta 1777 aina kuolemaansa 1804 asti. Porthania pidetään muun muassa kriittisen ja lähdelähtöisen historiankirjoituksen isänä Suomessa. Hänet muistetaan usein Aurora-seuran perustajana sekä sanomalehden julkaisijana.  Kuva 1. C. E.…

Lue lisää

Syyslomaviikko alkoi osaltani kirjanjulkistuseminaarilla, jolla juhlistettiin uuden Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika (SKS 2024) -kokoomateoksen ilmestymistä. Teos on satoa Jalmari Finnen säätiö rahoittamasta hankkeesta, jonka parissa Raisa Maria Toivo, Mari Välimäki, Jenni Lares ja Tiina Miettinen ovat työskennellet. Kirjan artikkelit tarkastelevat henkilöhistoriallisen tutkimuksen perinnettä ja esittävät uudenlaisia näkökulmia siihen, millä tavoin henkilöitä voidaan tutkia ja miten…

Lue lisää

Suomalaisen tunnistaa muilla mailla usein muovinkappaleesta, joka roikkuu takista, repusta tai käsilaukusta. Se saattaa olla Pikku Myyn muotoinen tai kantaa jonkin yrityksen logoa. Heijastinhan se siinä.Yhdysvaltalainen kirjailija Howard Shernoff nosti pari vuotta sitten julkaistussa tarinakokoelmassaan heijastimet todisteeksi suomalaisten yhdenmukaisuutta ja turvallisuutta korostavasta kulttuurista. Hän havahtui heijastinten olemassaoloon vasta asettuessaan asumaan Suomeen.”En ollut ikinä ennen kuullut…

Lue lisää

Kulttuurintutkimuksen seuran julkaisema Kulttuurintutkimus-lehti on saanut Vuoden tiedelehti -palkinnon. Voittaja julkistettiin 10.10.2024 Oulussa Tiedejulkaisemisen päivillä. Palkinnon otti vastaan lehden päätoimittaja, dosentti Maarit Jaakkola. Vuoden tiedelehti -palkinto jaettiin kolmannen kerran. Raadin muodostivat yliopistonlehtori Jonne Arjoranta, dosentti Riie Heikkilä ja vapaa toimittaja ja tietokirjailija Markus Hotakainen, jotka kiittivät perusteluissaan Kulttuurintutkimusta muun muassa ajankohtaisuudesta ja rajanylityksistä. ”Kulttuurintutkimus erottuu…

Lue lisää

Kuvakaappaus Fritir-sivuston panoraamaosiosta. Kuva Katriina Ilmaranta. Historian uudenlainen digitaalinen esittäminen on viime vuosina saanut mitä erilaisimpia muotoja ja teema on ollut esillä myös Turun Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeessa. Monen tuoreessa muistissa on varmasti Turku 1827 -virtuaalimaailma tai Hyvinkään asemasta tehty sivusto, jotka molemmat ovat keränneet osakseen ihastuneita katseita. Lisäksi Digimuseossa on lukuisa määrä virtuaalinäyttelyitä,…

Lue lisää

Kulttuurintutkimus-lehti on valittu yhdeksi viidestä Vuoden tiedelehti -palkintofinalisteista 2024.  Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa, ja se jaetaan nyt kolmatta kertaa. Muut finalistit ovat Lähikuva, Media & viestintä, Tahiti ja Tiede & edistys.  Valinnat tekee päätöksissään itsenäinen raati, jonka Suomen tiedekustantajien liiton hallitus kutsuu tehtäväänsä. Tänä vuonna raadin jäsenet ovat yliopistonlehtori Jonne Arjoranta (Jyväskylän yliopisto), dosentti, post doc -tutkija Riie…

Lue lisää

Kulttuurintutkimuksen seura hakee toimihenkilöä yhdistettyyn sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävään. Työ alkaa viimeistään 1.10.2024. Kulttuurintutkimuksen seura on vuonna 2008 perustettu rekisteröity yhdistys, jolla on noin 200 jäsentä. Seura toimii monitieteisen kulttuurintutkimuksen alan yhdyssiteenä ja jatkokoulutuksen foorumina sekä julkaisee alan johtaviin kotimaisiin vertaisarvioituihin julkaisuihin kuuluvaa Kulttuurintutkimus -lehteä. Lisäksi yhdistys järjestää vuorovuosin Kulttuurintutkimuksen päiviä sekä väitöskirjatutkijoille suunnattuja kesä-…

Lue lisää

Israel-yhteistyön katkaisemista vaativa kansainvälinen liike on voimistunut, ja vaatimukset kohdistuvat myös akateemiseen yhteistyöhön. Suomessa ainakin Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Oulun yliopistossa, Hämeen ammattikorkeakoulussa ja Taideyliopistossa on järjestetty mielenosoituksia ja muuta toimintaa solidaarisuuden osoituksena palestiinalaisille. Mielenilmauksissa on vaadittu israelilaisyliopistojen kanssa solmittujen opiskelija- ja tutkijavaihtosopimusten katkaisemista sekä yhteisten tutkimushankkeiden lopettamista. Lisäksi yliopistoilta…

Lue lisää

Kritiikki näkyy! -hanke päättyi syyskuun lopussa. Tästä merkinnästä löytyy yhteenvetoa hankkeesta ja apua verkkosivujen materiaalien hyödyntämiseen. Hanke pyrki löytämään erilaisia näkökulmia kritiikin asemaan, sen julkaisemiseen, tekemiseen ja vaikuttavuuteen. Kritiikki näkyy! -hanke toteutettiin vuosien 2020-2023 aikana, ja hankkeen rahoitti Koneen säätiö ja toteutti Suomen arvostelijain liitto. Kiitokset kaikille hankkeen toimintaan osallistuneille ja yhteistyökumppaneille – teitä on…

Lue lisää

KIRJAT | Markku Soikkelin tietoteos on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu kirja Alfred Hitchcockista vuosikymmeniin. Markku Soikkeli: Hitchcock – 30 klassikkoa. Avain, 2023. 221 sivua. Alfred Hitchcockin (1899–1980) elokuvia suomeksi käsitteleviä kirjoja luulisi olevan mielin määrin. Markku Soikkelin (s. 1963) Hitchcock – 30 klassikkoa -teos (Avain, 2023) todistaa heti kättelyssä oletuksen vääräksi. François Truffaut’n (1932–1984) haastattelukirja, tunnetuin Hitchcockin uraa käsittelevä teos, ilmestyi suomeksi tasan 40…

Lue lisää

Olin äskettäin Venetsiassa, jossa olen ammattini puolesta käynyt tutustumassa Arkkitehtuuribiennaaliin noin kolmenkymmenen vuoden ajan, vain muutaman kerran väliin jättäen. Kahden vuoden välein järjestettävä katsaus esittelee maailman arkkitehtuurin ajankohtaiset suuntaukset. VUOSIEN varrella Venetsia on muuttunut merkittävästi. Lisääntynyt turismi näkyy kaikkialla. Vaikka kaupunki onkin aivan huikea arkkitehtuuriltaan, tuntuu siltä ettei sitä jaksa katsella ympärillä tungeksivien muiden ulkomaalaisen…

Lue lisää

Tampere Filharmonian konsertti Tampere-talossa 22.9.2023. Joshua Weilerstein, kapellimestari. Alberto Navarra, huilu. Pavel Haas: Harjoitelmia jousiorkesterille. W. A. Mozart: Huilukonsertto D-duuri K. 314. György Ligeti: Lontano. Béla Bartók: Konsertto orkesterille Tampere Filharmonian perjantainen konsertti päättyi mitä loistokkaimpaan tulkintaan Béla Bartókin Konsertosta orkesterille. Kapellimestari Joshua Weilersteinin ja oivallisen orkesterimme väkevä esitys oli rikkeettömästi muotoiltu ja viimeistä piirtoa myöten huoliteltu, mutta samaan…

Lue lisää

En fartfylld komedi där scenografi, regi och koreografi går sömlöst in i varandra, med ett briljant uppdaterat manus: Nya Ålands recensent hyllar Kompani Nords ”Jorden runt på 80 dagar” och ordinerar den som en effektiv kulturell kur.   Jules Vernes mest lästa äventyrsberättelse ”Jorden runt på 80 dagar” från år 1874 baserar sig dels på…

Lue lisää

Anne Kalliola: Meidy on olemas. Karjalazet nuoret Suomes. 2023, s. 118. Tekstit suomeksi ja livvinkarjalaksi. Kääntäjä: Aleksi Ruuskanen. Muuramelainen valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Anne Kalliola tekee näkyväksi karjalaista nykykulttuuria. Valokuvista ja haastatteluista koostuvassa kirjassa Meidy on olemas ääneen pääsevät nuoren polven karjalaiset, joiden ote omaan ajassa elävään kulttuuriperintöönsä on vaikuttava. Monilla suomalaisilla on karjalaisia juuria.…

Lue lisää

FESTIVAL. Så körde den igång, tjugonionde upplagan av Tehdasfestivaali Manifesti, festivalen som årligen ordnas på Manilla. Festivalen började den 13 september och pågår till den 23 september. Årets tema är ”Öppningar” – öppningar mellan olika konstgenrer och möjligheter för publiken att öppna sig för nya upplevelser. Öppningstalet hölls av Åbos nya kulturchef Anu Laitila, som…

Lue lisää