Pari vuotta sitten huomasin kaunokirjallisessa kehystarinassa ylioppilaita palkkiota vastaan passaavat matamit. Myöhemmin olemassa olonsa vahvistui muistelmasta ja palasi mieleen porttööreistä. Tämä(kin) naisten ansaintakeino on muuten pakoillut dokumentaatiota, mutta laitan muistiin kolme uutta havaintoa näin syyslukukauden alkaessa.Ensinnäkin tehdessäni kesäksi blogipostauksia Helsingin pelistä tuli sen varhaisessa eli vuoden 1870 painoksessa vastaan ruutu 54: "Tässä tulee neitsy Karolla, joka vielä vanhalla iällänsä tuo…

Lue lisää

 "Ennen muinoin ratsastettiin hevosilla. Nytpä tavallisesti teräshepo voittaa."Pioneerikilpapyöräilijämme John Tourunen ja Urheillut kirjakauppias polkivat kuvan miestä rivakammin. (Myönnän pienen fuskauksen, linkitin samat tekstit jo urheilun yhteydessä.)

Lue lisää

"Tämän kauniin puiston luojan, kauppaneuvos Heikki Borgström'in muistoksi on täälle pystytetty yksinkertainen rintakuva."Borgström esillä myös teksteissä Näitä polkuja 1: Naisten Helsinki ja Melkein historiallisella puistokävekyllä.

Lue lisää

"Täällä Alppilassa eli Eläintarhassa, niin kuin sitä myös nimitetään vaikka siinä ei ole yhtäkään villieläintä, tervehtivät osasto ylioppilaita Vapun päivänä lauluilla kevättä terve tulleeksi meille. Eiväthän kaikki mahtuisikaan Kaisaniemeen. Täällä on kaunis näköala, aivan kuin panoraamassa."Alppila mainittiin vappuna 1891 ja toukokuussa 1872. Paikan päällä kävin melkein historiallisella puistokävelyllä.

Lue lisää

"Täällä Seurasaarella on ihana kävellä."Mukava siellä on ollut myös istahtaa katsomaan kesäteatteria, josta syntyi ajatuksiakin.

Lue lisää

"Kesällä voi päästä täältä Hietalahden torilta Seurasaarelle."Seurasaaressa on monien merkki-ihmisten rakennus.

Lue lisää

"Kas tuossa tule tuo äkäinen Murvaksi - koira! Juokse nyt vaan pian pois!""Juokse pois tuon vihaisen Prisse-koiran edestä n:oon 20"Helsingissä eläneestä Eugen Schaumanin koirasta olen kirjoittanut lyhyesti. Toisesta Helsingin koirasta alkoi Henkiä pelastanut matka Pariisiin. Sarjakuva koiraverosta lienee myös Helsingistä. Joskus oli Tukholmassa Koirien veteen heitosta kysymys. Maaseudulle siirtyen: Paimenten koirasta.

Lue lisää

"Hietalahdella on talvella luistinrata."Oli aika, jolloin Suomea luisteltiin maailmankartalle. Yhden helsinkiläisen luistelijan sukutaustasta olen tehnyt hutkimusta.

Lue lisää

"Tässä näet Helsingin tokka. Tämä ei ole semmoinen tokka eli nukki, millä leikittelit nuorempana ollessasi, eikä silkkitokka. Tämä on laivatokka, ainoa laatuansa Suomessa. Isot laivat, jotka ovat tähän otetut korjattaviksi, tulevat kuiville kun vesi pumpataan pois. Silloin voit sinäkin kuivin jaloin astua tokan pohjalla. Korkealle ylöspäin sinun silloin pitää katsoa, jos tahdot nähdä ne esineet,…

Lue lisää

"Ratakatu on nimensä saanut siitä, että siellä ennen oli köysitehdas-rata.""Tokan lähellä on Helsingin köysitehdas. Köydentekiä menee taappäin. Mene sinäkin takaisin siihen paikkaan, josta viimeiseksi tulit."Köysitehdas oli siis kadonnut Helsingin pelin painosten välillä. Samalla suunnalla oli köydenpunomo jo 1700-luvulla, kuten tekstissä Ennen Kustaa III:n sotaa Töölössä eläneitä noteerasin. Mahdollisesti siellä työskenteli myös Ei-mitään-sukua-Schildt.

Lue lisää

"Tämä on pääkaupungin uusin kirkko. Torneineen se näkyy hyvin, hyvin etäälle merellä. On muutoin omituinen asia näitten tornien kanssa. Välistä näyttää kuin toinen niistä olisi korkeampi; toisen kerran taas kuin toinen olisi korkeampi. Ja joskus taas, aina siitä riippuen missä sattuu olemaan, näyttää siltä kuin kirkolla ei olisikaan muuta kuin yksi ainoa suurempi torni."Samasta kirkosta…

Lue lisää

"Tähtelän vuorelta on laaja näköala ulapalle. Muistona merestä on täällä tuo veistokuva "Haaksirikkoiset". Sen katseleminen ei maksa mitään."Mitään ei myöskään maksa tutustua haaksirikkoihin teksteissä Arkkitehti Ahvenanmaalta, Onnettomuuksia merellä ja Hirmumyrsky Samoalla 130 vuotta sitten.

Lue lisää

"Tämä on Tähtelä, mistä katsellaan taivaan kappaleita ja sen johdosta laskee auringon pimenemiset, kuun pimenemiset ja paljon muutakin, josta saatat lukea almanakasta. Jos professori Donner antaa sinulle luvan siihen, niin voit katsella aurinkoa pilkkuineen, kuuta vuorineen ja laaksoineen ynnä paljon muuta vielä."Nykyään observatoriota voi käydä katsomassa ulkopuolelta ja sisällä on museo, jossa viimeksi katselin almanakkoja.Useammin…

Lue lisää

 "Tässä on Viapori. "Gibraltar-vertainen Pohjoisessa", vaan "Äl' mene likelle rohkeasti.""Helsingin pelissä vuonna 1904 Suomenlinnaa katseltiin Kaivopuiston kallioilta. Tuolloin siellä ei enää ollut erinomaista kelloa.Varhaisemmassa Helsingin pelin painoksessa vuodelta 1870 ei mainita ollenkaan linnoitettuja saaria, joita englantilaiset olivat Krimin sodassa pommittaneet 15 vuotta aiemmin. Sen sijaan hämmentävän suorasanaisesti ruudussa 42 on selite "Tässä näet Suomen suuriruhtinaskunnan…

Lue lisää

"Korkeasaarelta olemme höyrypurrella tulleet tänne Kaivopuistoon."Kolmekymmentä vuotta aikaisemmin lähtöpaikka jää epäselväksi ruudussa 29: "Maksa markka soutajalle, niin vie hän sinut tässä veneessä Kaivopuistoon"Tuolloin ruudussa 30: "Paistista, jonka olet syönyt, maksat markan. Semmoinen, kuin sinä, olisi voinut kotona syödä vellinsä, eikä tuhlata rahoja paistiin" Vielä varhaisempi oli Kaivopuiston loistonaika.

Lue lisää

"Täällä Korkeasaarella saat nähdä kaikellaisia villieläimiä. Mutta ole vaan varovainen, ettet joudu jääkarhun kynsiin."Noin oli 1900-luvun alussa, mutta Helsingin pelin ensimmäisessä painoksessa 1870 todettiin "Kun ei Eläintarhassa saa nähdä mitään villipetoja, niin täytyy meidän tyytyä siihen, että katselemme niitä yliopiston eläintieteellisessä museossa. Pienelle tytölle, joka on tuonut avaimet, voit antaa markan" Paljon varhaisempaa Topeliuksen kuvausta…

Lue lisää

"Tämä höyry vie sinut Korkeasaarelle."Korkeasaareen?

Lue lisää

"Tällä ajurilla kuljet Vanhaan kaupunkiin. Täällä piti kuningas Gustaf Toinen Adolf Suuri valtiopäivät Suomen säädyksien kanssa. Koko tästä entisestä kaupungista ei ole raunioitakaan enään jäljellä."Helsingin pelin varhaisemmassa painoksessa ajureilla eli vossikoilla kuljettiin useiden ruutujen välillä ja kuvissa näkyy mallien moninaisuus vuonna 1870. Kirjallinen kuvaus on tallella vossikkanurkalta 1885.

Lue lisää

"Nyt voit kulkea sähkö-vaunuissa raitiotiellä, joten ei tarvitse vaivata hevosraukkoja. Sähköä emme tarvitse sääliä. Menemme nyt Söörnääsiin. 20 poletista maksat 2 m. 50 p., sekä kotelosta, missä niitä säilytetään, 50 p., siis yhteensä 3 markkaa."Tuollaisessa matkusti amerikkalainen pikakäynnillään Suomessa 1902.

Lue lisää

"Postisäästöpankissa on sulla saatavana 2 markkaa, minkä olet säästänyt."Tuotakaan rakennusta en Helsingistä tunnista. Turkulaisella opettajalla oli kuollessaan rahaa säästöpankissa.

Lue lisää