Albert Camus: Sivullinen. Suomentanut Kalle Salo. Helsinki: Otava 1969 (2. p.) Liisa Steinby kirjoittaa: Jokainen Camus’n Sivullisen lukenut muistaa romaanin alun: ”Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen.” Omituisuus on siinä, että äidin kuolema on juuri tapahtunut, eikä puhuja tiedä, tapahtuiko se tänään vai eilen. Seuraavat lauseet selittävät epätietoisuuden vain osittain: henkilö on saanut vanhainkodista sähkeen,…

Lue lisää

 Olivia Manning, Leimuava taivas, kumiseva maa: I Suuri perintö II Turmion kaupunki III Ystäviä ja sankareita. Suomentanut Pirkko Lokka. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö 1988. 1001 sivua. Suuri perintö ilmestynyt myös otsikolla Odotus. Romaani Bukarestista toisen maailmansodan aattona. Suomentanut Aune Tuomikoski. Hämeenlinna: Arvi A. Karisto Oy, 1961. 392 sivua. Alkuteos The Balkan Trilogy: The Great Fortune…

Lue lisää

 Louis-Ferdinand Céline: Sota. Suom. Ville Keynäs. Siltala 2024. Päivi Brink kirjoittaa: Vuonna 1944 yli 5000 sivua Louis-Ferdinand Célinen käsikirjoituksia varastettiin hänen kotoaan. Toisen maailmansodan aikana antisemitistisiä ja saksalaismielisiä pamfletteja kirjoittanut Céline oli paennut samana vuonna vaimonsa kanssa Saksan kautta Tanskaan. He palasivat Ranskaan vasta 1951, jolloin Céline armahdettiin. Céline valitti usein kadonneiden papereittensa kohtaloa. Vasta…

Lue lisää

 Isaac Bashevis Singer: Vanhaa rakkautta, tarinoita vanhasta maasta. Suom. Jukka Kemppinen. Tammi 1988.   Liisa Steinby kirjoittaa: Isaac Bashevis Singer (1903–1991) oli Puolan juutalainen kirjailija, joka kirjoitti pitkään jiddishiksi; paettuaan natseja Yhdysvaltoihin hän vasta melko pitkän siellä oleskelun jälkeen ryhtyi kirjoittamaan myös englanniksi. Mainittu käännösvalikoima on koottu Singerin tarinakokoelmista eri vuosikymmeniltä. Lyhyiden kertomusten lisäksi Singer on julkaissut…

Lue lisää

Mary Shelley, Frankenstein: Moderni Prometheus (Frankenstein; or, The Modern Prometheus, 1818, 2. laitos 1831). Suom. Hannu Poutiainen. Helsinki: Basam Books, 2021.   Bo Pettersson kirjoittaa:   Monet varmaan uskovat tuntevansa Mary Shelleyn romaanin Frankenstein: Moderni Prometheus (1818), koska ovat lukeneet tai nähneet eri sovituksia siitä. Alkuperäisteos on kuitenkin yllättävän erilainen kuin useimmat populaarikulttuurin versiot. Esimerkiksi…

Lue lisää

 William Shakespeare: Hamlet. Shakespearen "Suuret Draamat". Suom. Yrjö Jylhä. 2. painos. Otava 1962.  Liisa Steinby kirjoittaa: Hamlet alkaa kohtauksella, jossa Tanskan kuninkaanlinnan vartiomiehet keskustelevat hiljattain kuolleen kuninkaan haamun näyttäytymisestä. Prinssi Hamlet kutsutaan paikalle. Hamlet kuulee haamulta, että kuninkaan, joka nyt kärsii nyt kiirastulen tuskia, tappoi hänen veljensä, joka on nyt nainut hänen leskensä ja noussut kuninkaaksi.…

Lue lisää

 H.K. Riikonen kirjoittaa:Junichiro Tanizaki, Makiokan sisarukset. Suomentanut Kai Nieminen. Helsinki: Tammi, 1991. 714 sivua. Alkuteos Sasameyuki (1943-1948) Japanilaisen Junichiro Tanizakin pääteokselle, laajalle romaanille Sasameyuki on suomentaja Kai Nieminen antanut neutraalin nimen Makiokan sisarukset. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä alkuperäisen otsikko ”pakenee herkkyydessään ja viitteellisyydessään kaikkia käännösyrityksiä”, kuten suomentaja on alkusanoissaan todennut. Alkuperäinen nimi tarkoittaa ”tuprahdellen pyryävää…

Lue lisää

Kritiikki näkyy! -hanke päättyi syyskuun lopussa. Tästä merkinnästä löytyy yhteenvetoa hankkeesta ja apua verkkosivujen materiaalien hyödyntämiseen. Hanke pyrki löytämään erilaisia näkökulmia kritiikin asemaan, sen julkaisemiseen, tekemiseen ja vaikuttavuuteen. Kritiikki näkyy! -hanke toteutettiin vuosien 2020-2023 aikana, ja hankkeen rahoitti Koneen säätiö ja toteutti Suomen arvostelijain liitto. Kiitokset kaikille hankkeen toimintaan osallistuneille ja yhteistyökumppaneille – teitä on…

Lue lisää

KIRJAT | Markku Soikkelin tietoteos on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu kirja Alfred Hitchcockista vuosikymmeniin. Markku Soikkeli: Hitchcock – 30 klassikkoa. Avain, 2023. 221 sivua. Alfred Hitchcockin (1899–1980) elokuvia suomeksi käsitteleviä kirjoja luulisi olevan mielin määrin. Markku Soikkelin (s. 1963) Hitchcock – 30 klassikkoa -teos (Avain, 2023) todistaa heti kättelyssä oletuksen vääräksi. François Truffaut’n (1932–1984) haastattelukirja, tunnetuin Hitchcockin uraa käsittelevä teos, ilmestyi suomeksi tasan 40…

Lue lisää

Olin äskettäin Venetsiassa, jossa olen ammattini puolesta käynyt tutustumassa Arkkitehtuuribiennaaliin noin kolmenkymmenen vuoden ajan, vain muutaman kerran väliin jättäen. Kahden vuoden välein järjestettävä katsaus esittelee maailman arkkitehtuurin ajankohtaiset suuntaukset. VUOSIEN varrella Venetsia on muuttunut merkittävästi. Lisääntynyt turismi näkyy kaikkialla. Vaikka kaupunki onkin aivan huikea arkkitehtuuriltaan, tuntuu siltä ettei sitä jaksa katsella ympärillä tungeksivien muiden ulkomaalaisen…

Lue lisää

Tampere Filharmonian konsertti Tampere-talossa 22.9.2023. Joshua Weilerstein, kapellimestari. Alberto Navarra, huilu. Pavel Haas: Harjoitelmia jousiorkesterille. W. A. Mozart: Huilukonsertto D-duuri K. 314. György Ligeti: Lontano. Béla Bartók: Konsertto orkesterille Tampere Filharmonian perjantainen konsertti päättyi mitä loistokkaimpaan tulkintaan Béla Bartókin Konsertosta orkesterille. Kapellimestari Joshua Weilersteinin ja oivallisen orkesterimme väkevä esitys oli rikkeettömästi muotoiltu ja viimeistä piirtoa myöten huoliteltu, mutta samaan…

Lue lisää

En fartfylld komedi där scenografi, regi och koreografi går sömlöst in i varandra, med ett briljant uppdaterat manus: Nya Ålands recensent hyllar Kompani Nords ”Jorden runt på 80 dagar” och ordinerar den som en effektiv kulturell kur.   Jules Vernes mest lästa äventyrsberättelse ”Jorden runt på 80 dagar” från år 1874 baserar sig dels på…

Lue lisää

Anne Kalliola: Meidy on olemas. Karjalazet nuoret Suomes. 2023, s. 118. Tekstit suomeksi ja livvinkarjalaksi. Kääntäjä: Aleksi Ruuskanen. Muuramelainen valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Anne Kalliola tekee näkyväksi karjalaista nykykulttuuria. Valokuvista ja haastatteluista koostuvassa kirjassa Meidy on olemas ääneen pääsevät nuoren polven karjalaiset, joiden ote omaan ajassa elävään kulttuuriperintöönsä on vaikuttava. Monilla suomalaisilla on karjalaisia juuria.…

Lue lisää

FESTIVAL. Så körde den igång, tjugonionde upplagan av Tehdasfestivaali Manifesti, festivalen som årligen ordnas på Manilla. Festivalen började den 13 september och pågår till den 23 september. Årets tema är ”Öppningar” – öppningar mellan olika konstgenrer och möjligheter för publiken att öppna sig för nya upplevelser. Öppningstalet hölls av Åbos nya kulturchef Anu Laitila, som…

Lue lisää

Varhaisnuorille suunnattu kirja on erityisen helppolukuinen. KIRJAT Maria Kuutti: Peli on alkanut, Iida. Kuvitus Elina Jasu. Karisto 2023. 123 s. Kun kaltaiseni hidas lukija hotkaisee yhdeltä istumalta kokonaisen romaanin, tietää, että kyseessä on sekä erityisen helppolukuinen että mukaansatempaava kirja. Näin minulle kävi, kun tartuin Maria Kuutin varhaisnuorille suunnatun Onnenpotku- sarjan toiseen osaan, Katse palloon, Iida!…

Lue lisää

Laura Mannisen neljäs romaani on sujuvaa ja äänikirjaksi soveltuvaa mutta sisällöltään unohdettavaa luettavaa. Romaani alkaa mitä suomalaisimmalla tavalla, mökillä tapahtuvalla halonhakkuulla. Tuulia iskee pölkkyä kahtia ja sitten puolikkaat uudelleen halki. Avioerosta on tullut todellisuutta, ja lukija huomaa, että Tuulia ei vain pura stressiään, vaan kyse on symboliikasta. Tuulian mielessä ehjä yksikkö, hänen parisuhteensa, on mennyt…

Lue lisää

Ruusamari Teppo, piano, ja Suvi Olavinen, lausunta. 13.8.2023 Muuramen kirkossa. Edith Södergranin (1892–1923) poismenosta on tullut tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Hänen muistolleen Muuramessa vietettiin poikkitaiteellista iltapäivää, jossa kuultiin tanssi- ja lausuntataiteilija Suvi Olavisen runoesityksiä ja pianotaiteilija Ruusamari Tepon Sibelius-sooloja. Runouden uudistajana Södergran lasketaan kuuluvaksi suomenruotsalaisen modernismin ydinhahmojen joukkoon. Hän syntyi ja vietti suurimman osan…

Lue lisää

Pirjo Ilmastin lorut voivat hauskuuttaa ja ilahduttaa monenikäisiä. KIRJAT Pirjo Ilmasti & Pauliina Paavola: Lastenhuoneen loruromukoppa. Kvaliti 2023, 29 sivua. Loppusoinnut ovat jo lähes kuolleet nykyrunoudesta, mutta lastenlyriikassa ne elävät yhä iloisesti. Kangasniemeläisen Pirjo Ilmastin esikoiskirja Lastenhuoneen loruromukoppa luottaa riimien voimaan ja hauskuuttaa kielellään. Toisinaan loppusointujen välissä vilahtelevat puolisoinnut. Kun antaa sointujen kuljettaa runoa, syntyy…

Lue lisää

KIRJAT Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta. Avain 2023, Helsinki. 164 sivua. Kevään uutuuskirja, Anna Pölkin Kakkuja salaisesta puutarhasta, tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Kirjan kansikuva on houkutteleva ja herkkä. Mustikoilla, kuusenkerkillä ja koivunlehdillä koristeltu, täytteitä pursuava kakku saa veden kielelle. Pelkästä leivontakirjasta ei kuitenkaan ole kyse. Kakkutarjottimen alta pilkottaa suomalaisen tyttökirjallisuuden uranuurtajan Anni Swanin Pikkupappilassa kirja.…

Lue lisää

 Johann Wolfgang von Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset (1774)  Liisa Steinby kirjoittaa: Michel Tournier ei ole ainoa, joka on sanonut, että Goethe ”keksi” Wertherissään romanttisen rakkauden, joka merkitsee yksilön tunteiden yksilöiden ja rakastetun ainutkertaisuuden nostamista ennennäkemättömään arvoon ja rakkauden nostamista eräänlaiseksi absoluutiksi. Väitteessä on perää, samalla kun se on huikea yksinkertaistus ja sellaisena harhaanjohtava. Ensinnäkin, yksi ihminen…

Lue lisää