Julkaisuseuranta
09.11.1924 Hufvudstadsbladet no 308 s. 4, Nationalbiblioteket.För hundra år sedan inväntade man ivrigt författaren till Der Untergang des Abenlandes till Helsingfors. Han skulle hålla två föreläsningar i Solennitetssalen, en den 12 och en den 14 november. Båda föreläsningarna var överfyllda och den första åhördes av bland andra senator Paasikivi. Dagen där emellan uppträdde Spengler på Societetshuset.…
Herrar på utflykt 1900. F.A.V.Hjertzell, Stadsmuseet.På 1890-talet fick Fölisön en status av folkpark för helsingforsborna. Kring sekelskiftet var ön ett populärt utflyktsmål för stadsborna året om. Familjer firade lediga dagar med picnic. Ångsluparna trafikerade flitigt och sportigare personer kunde ta sig till ön på vintern på skidor eller om sommaren på cykel ända fram sedan…
Hbl 5.10.1924.NationalbiblioteketDet nygrundande Aero ordande små flygningar för allmänheten under 1924. Någon väldigt bra affär var det knappast för flygbolaget, eftersom priset var så pass förmånligt. Det handlade troligen mest om marknadsföring. Flygolyckor var inte en ovanlighet - även detta år hade flera plan fallit. Det var ändå militärplan som var osäkra, medan de kommersiella…
Hbl 29.9.1924.Nationalbiblioteket.De första automobilstationerna fanns vid torgen, där hyrkuskarna sedan länge plockat upp kunder. Den mest använda var kanske den vid Salutorget, där trafiken var särskilt livlig kring sekelskiftet 1900. Hyrbilar, vad vi idag skulle kalla taxibilar, blev snart en viktig del av stadens infrastruktur.Hyrbilar på rad på Södra espen 1912.Sakari Pälsi, Stadsmuseet.Ofta använde man i…
Hbl 28.9.1924. NationalbiblioteketI inlägget ovan från 1924 framkommer att Helsingfors stadshus drätselkammare vid denna tid fungerade i Societetshuset festsal. Det måtte vara ett av de ståtligaste kontoren någonsin i stadens historia. Men hur kom det sig, egentligen, att inte stadsfullmäktige var de som fyllde salen?Helsingfors stadsfullmäktige, som formellt kommit till 1873, sammanträdde första gången 1875…
Hbl 22.9 1924. Nationalbiblioteket.Någon känner kanske till Osk. Huttunen, en affärsman som kom till Helsingfors från Kuopio c. 1908 och blev en inflytelserik person fram till sin död. Han testamenterade som barnlös sina pengar att användas för bildning och konst. Idag för hundra år sedan hade han blivit utsatt för ett brott, men en ung…
Hbl 8.9.1924.Skillnadstorget har egentligen försvunnit som adress idag och Skillnaden associeras kanske oftast med Skillnadsgatan, som utgör en fortsättning på Mannerheimvägen (tidigare Henriksgatorna). Området har, liksom området kring Tre Smeder (Spårvägstorget) varit i ständig förändring och samtidigt en bestående knutpunkt för stadsborna i deras dagliga rörelse genom stadens rum.Student Andreas Kusmins bild av Skillnadstorget såldes av Wasenius…
En liten notis i tidningen som utkom för 100 år sedan, berättar om en litet steg i en berättelse som löper genom många viktiga decennier av Finlands historia och som också satt sina spår i Helsingfors stadsbild. Tyvärr har nog också viktiga delar av den historien förstörts, något som det kanske är värt att betänka…
Det finns en viss typ av tuffa affärskvinnor i Helsingfors historia och åtminstone fyra av dem har kontakter till Svenska Teatern i slutet av 1800-talet, vilket jag tycker är lite intressant. Överlag fanns det alltid funnits affärsverksamma kvinnor i staden. Historiskt sett var hantverks- och handelshushåll genuina familjeföretag, där fruarna ofta hade goda insikter i…
Hufvudstadsbladet 28.4.1924.Nationalbiblioteket*(Klicka på bilderna för större bild.)1. Majstad. Stadsmuseet.2. Östra Chaussén (Olof Sundström, Stadsmuseet)3. Östra Chaussén (Stadsmuseet)4. Djurgårdsvägen (Stadsmuseet)5.Djurgårdsvägen (Stadsmuseet)6. Sportplan (Stadsmuseet)7. Nordenskiöldsgatan (Eric Sundström, Stadsmuseet)8. Västra Chaussén (Stadsmuseet)9. Runebergsgatan (Stadsmuseet)10. Runebergsgatan(Eric Sundström, Stadsmuseet)Tölö 1922 (detalj, Stadsmuseet)11. Fredriksgatan (Signe Brander, Stadsmuseet)12. Fredriksgatan (Stadsmuseet).13.Albertsgatans och Lönnrotsgatans hörn (Runar Johansson. Stadsmuseet)14. Albertsgatans och Lönnrotsgatans hörn (Roos, Stadsmuseet)15. Sjömansgatan (Hjalmar Henriksson, Stadsmuseet)Personerna och bilen på bilden har ingenting med brottet att…
Det var på annandag påsk, den 21 april 1924, som Svenska litteraturveckan i Helsingfors inleddes med en matiné på Svenska Teatern. Först höll Olof Enckell ett föredrag om kritikens roll (där han uttryckte en åsikt om att kritikens nivå inte var särskilt hög för tillfället). Sedan lästes några dikter, och till sist uppfördes Runar Schildts…