Oli nimimerkki K. W. W-n sitten Pyhtäällä vuonna 1838 syntynyt Karl Wilhelm Weman tai ei, jatkokertomuksensa Tykö Tomminpojan elämä ja onnen-vaiheet (*) on aikaansa nähden harvinaisen hauskasti kirjoitettu. Tyylinäyte alusta:Yhtenä päivänä hämärän tullessa seisoi joukko akkoja Toimelan kylässä vanhan, maantien varrella olevan koivun vieressä ja pakisi tapauksista ja muista kylän asioista. Heidän kielet ja huulet…

Lue lisää

Oululainen Kaiku esitteli 2.2.1878 aloittamansa jatkokertomuksen erikoisesti.Se novellin-tapainen kertomus, jonka alkua olemme painattaneet tähän numeroon, ansainnee enemmän huomiota kuin moni valikoimalla valittu käännös ulkomaan rikkaasta kaunokirjallisuudesta. Tämän kertomuksen kirjoittaja on näet halpasäätyinen ja koulunkäymätön tyttö Oulun kaupungin lähellä olevassa seurakunnassa. Ne henkilöt, joitten luonnetta hän on ottanut kuvatakseen, eivät jää hämäriksi varjoiksi; ne ovat todellisia ihmisiä,…

Lue lisää

Suomettaressa syksyllä 1864 (*) ilmestynyt jatkokertomus Papin virasta eroitettu. Kerrottu itseltään antaa alaotsikollaan ymmärtää olevansa tosi tarina. Kerättyäni osat ja silmäiltyäni tekstin, pidän tätä erittäin epätodennäköisenä. Fredrik-päähenkilön vaiheet ovat siinä määrin oudot ja dramaattiset. Päähenkilö oli nahkurinpoika Fredrikki. Hän oli käynyt Porvoon kymnaasin, jatkoi yliopistoon ja päätyi vastentahtoisesti papiksi:Minä tulin apulaiseksi erääsen pieneen pitäjäseen. Päämieheni oli vanha pappi,…

Lue lisää