Minerva Piha Länsimaisessa kulttuurissa näkee joulun aikaan usein englannin kielen sanan Christmas ’joulu’, jolla on selvästi kristillinen kaiku: sana tulee vanhan englannin sanoista Cristes mæsse, jonka ensimmäinen osa merkitsee Kristusta ja toinen messua (OED s.v. Christmas). Suomen jouluun viittaava sana on ihan eri näköinen – mistä se on tullut? Joulusta puhuessa täytyy puhua myös toisesta…

Lue lisää

Kirjoittaja: Ossi Tammisto21.12. on Tuomaan ja sen varianttien nimipäivä, jolloin vanhan sananparren mukaan "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Enää ei ollut aikaa teurastuksiin, kynttilöiden valamiseen, oluenpanoon ja leipomisiin, vaan oli aika laskeutua jouluun. "Tuomaasta housut naulaan ja alkaa joulurauha", sanottiin Hämeessä ja Uudellamaalla. Vanhastaan näin oli myös virallisesti, sillä tästä pitäen…

Lue lisää

Joulunaika tuo mukanaan monia rakkaita tapoja ja perinteitä, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä nämä kaikki juontavat juurensa? Joulu on kuin kulttuurinen mosaiikki, jossa kristilliset ja esikristilliset vaikutteet sekoittuvat keskenään. Joulun alkuperä – kristillistä vai pakanallista? Nykyisen joulun juuret ulottuvat syvälle historiaan. Talvipäivänseisauksen juhlintaa on ollut pohjoisella

Lue lisää

[See image gallery at www.laitasaari.net] Kokosin jouluun liittyviä artikkeleja sivustolta – ovat kaikki vapaasti luettavissa. Hyvää joulua lukijoillemme! Kekristä Nuuttiin kaikki joulukalenterikertomukset Joulu Siepossa 1938 Jouluostoksille kyläkauppaan Joulu Kähkösessä, mummolassa Odottamaton joululahja Joulukirje Amerikasta Pikkujoulut Laitasaaren Tuvalla Joulu Väänäsellä Marttojen lipeäkala Tunnistatko tiernapojat

Lue lisää

Kirjoittanut: Ossi Tammisto Annan päivä on Suomessa ollut merkittävä keskiajan juhlapyhä ja myös luterilaisessa Suomessa joulun aikaan liittyvä jouluaskareiden aikatauluttaja. Tosin erikoisesti se on sijainnut meillä välillä eri paikalla kuin nykyään huolimatta siitä, että kyseessä on ollut aivan yleinen kirkollinen juhlapyhä. Mutta tutustutaanpa ensin lyhyesti Annan henkilöön ja sitten vasta hänen juhlapäiväänsä.Anna itse kolmantenaPäivän sankari on…

Lue lisää

 Tässä kirjoituksessa esitellään 2. adventtisunnuntaita ja sen taustoja. 1. adventtisunnuntaita käsitelleessä tekstissäni ( Kirkkohistorian kahinaa: 1. adventtisunnuntai ) käsittelin adventin ajan taustaa yleisesti, mutta siltä varalta ettette jaksa lukea sitä liitän tämän lyhyen selostuksen myös alle.Adventin aika on jouluun, Jeesuksen syntymäjuhlaan valmistautumista. Nimi "adventti" latinan sanoista adventus Domini, 'Herran saapuminen'. Tällainen joulua edeltävä valmistumisaika on tunnettu ainakin jo…

Lue lisää

Kirjoittaja: Ossi TammistoTässä kirjoituksessa esitellään 1. adventtisunnuntaita ja sen taustoja sekä perinteitä, mutta ensin pikasilmäys adventtiin yleisesti.Adventin aika on jouluun, Jeesuksen syntymäjuhlaan valmistautumista. Nimi "adventti" latinan sanoista adventus Domini, 'Herran saapuminen'. Tällainen joulua edeltävä valmistumisaika on tunnettu ainakin jo v. 420, sillä tuolta ajalta on säilynyt Torinon piispan Maksimuksen adventtisaarna. Sen perusteella tiedämme, että adventtiaikaan…

Lue lisää

Hyvää alkanutta vuotta! Vuoden vaihtumiseen liittyvien perinteiden sijasta kerron teille kuitenkin tämän päivän kirkollisista traditioista. Lopuksi kuitenkin kerron sanasen myös vuoden vaihtumisesta sekä sen jälkeen annan maistiaisen yhden suomalaisen kirkkohistorian merkittävän evankelisen julistajan saarnasta, jossa hän kertoo muun muassa kumman nimi pelastaa, Hitlerin vai Jeesuksen. Monta teemaa, mutta lyhyehkö teksti, eli aloitetaan!Ympärileikkauksen muisto1. tammikuuta on…

Lue lisää

 Näin joulun alla on hyvä kirjoittaa sananen tai pari kyseisen juhlan taustoista. Ainakin täällä internetin ihmemaailmassa nimittäin joulun epäkristillisyyttä yrittävät vakuuttaa niin uskonnottomat, vanhoja pakanauskontoja elvyttävät, muslimit, Jehovan todistajat ja eräät kristillisetkin tahot. Joku syyttää vanhojen pakanallisten juhlien omimisesta, joku varoittaa pakanallisista vaikutteista. Mutta onko syytteillä perää?Pienenä etukäteisnostona omasta näkökulmastani sanoisin, että en näe niin…

Lue lisää

Työskennellessäni tutkijana Ruokamaakunta nyt! – hankkeessa törmäsin Johannes Häyhän teoksiin, jotka kuvaavat oivasti ja yksityiskohtaisesti itäsuomalaista kansanelämää 1700-1800-luvuilla. Rautjärven Niemelän kylän elämästä kertovat tarinat kuvaavat yksityiskohtaisesti muun muassa ihmisen elinkaareen liittyvien tapahtumien kuten häiden ja hautajaisten viettoa sekä eri vuodenaikojen askareita. Kuvaelmat sisältävät myös pitkän kertomuksen joulun viettoon valmistautumisesta ja joulun vietosta. ”Anterus pyhät aloittaa, hyvä…

Lue lisää

Syyskuussa 2022 maakunnassamme käynnistyi EAKR-rahoitteinen, reilun vuoden mittainen hanke, jonka tarkoituksena ja tavoitteena on nostaa Etelä-Karjalan aluetta kansainvälisestikin kiinnostavaksi ruokamatkailukohteeksi. Projektia ei ole turhan vaatimattomasti nimetty, sillä ”Ruokamaakunta Nyt - 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa” -hankkeessa perehdytään alueemme ruokahistoriaan kivikaudelta nykypäivään. Tutkittua tietoa hyödynnetään muun muassa kehittelemällä uusia ruokaan liittyviä tuotteita ja tapahtumia.…

Lue lisää

 Aloitan ensi vuonna Collan -sukuun keskittyvän tutkimushankkeen "Pappilan naiset", jossa tutkin pappiloiden naisia 1800-luvun Suomessa. Hanketta tukee Jalmari Finnen säätiö. Kiitos tästä mahdollisuudesta!Collan -suvulla on Kansalliskirjastossa suuri arkisto, jossa on tuhansia kirjeitä ja päiväkirjoja sekä muuta materiaalia. Olen jo aloittanut hiukan selailla aineistoa. Vastaani tuli kirjeitä, joissa perheenjäsenet kertoivat joulustaan vuonna 1839. Seuraavassa pääsemme kurkistamaan…

Lue lisää

Helsinkiläiseen jouluviettoon liittyy omia perinteitä, jotka ovat varsinkin kaupungissa kasvaneille tärkeitä. Useampi sukupolvi muistaa joulukadun, Stockan jouluikkunan, kuusikauppiaat, Pelastusarmeijan joulupadat, kauppahallien tuoksut ja jouluisen hautausmaan valomeren. Tähän kirjoitukseen – ja myös kaupunginmuseon aulassa sijaitsevaan vitriiniin – on joulun kunniaksi koottu esimerkkejä stadilaisesta joulunvietosta. Kluuvikatu avattiin Suomen ensimmäisenä joulukatuna 13. joulukuuta 1930, jolloin myös alettiin viettää…

Lue lisää