Pääkirjoitus: Maarit JaakkolaTarvitsemme tilastojen luomaa tietopohjaa Artikkelit Riitta JytiläVäkivallan kokemus ja traumaattinen muisti nykyproosassa – Susanna Hastin Ruumis/huoneet ja Iida Rauman Hävitys Heidi Kosonen & Elina Westinen”Antakaa mun mennä, itse perkeleeni kesytän” – Omaehtoinen kuolema suomalaisessa rap-musiikissa Toni SaarinenEskatologinen populismi ja väestönvaihtomyytti Muut tekstit Luento: Katja ValaskiviYhteisö ja uskomukset tekoälyjen aikakaudella Kirja-arviot Kaisa AhvenjärviKolonialismin kertomuksesta…

Lue lisää

Edellinen bloggaus herätti keskustelua LinkedInissä, joten jatkan vielä mieleen tulleilla ajatuksilla asiantuntijapuheesta. Kun viranomainen kertoo, mitä se määrää ja suosittaa, siinä täytyy olla selkeä ja yksiselitteinen, mutta kun asiantuntija kertoo, miten tilannetta tulkitaan, avautuu pakostakin se näkökulma, että toisinkin voitaisiin ajatella ja tehdä. Nämä kaksi keskustelun moodia ovat helposti ristiriidassa. Miten ne voidaan yhdistää? Luulen,…

Lue lisää

Pääkirjoitus: Kari Kallioniemi, Kimi Kärki & Aila Mustamo Fasismin ja populismin lumo Artikkelit Kari KallioniemiFasismin affektiivinen perintö – Allegoriana, parodiana, provokaationa ja eksploitaationa suomalaisessa populaarimusiikissa 1970-luvulla Aila MustamoSymboleita, pahiksia ja rappiota – Kansallissosialismin ristiriitainen lumo suomalaisessa black metalissa Eemeli Hakoköngäs, Otto Halmesvaara, Jari Martikainen & Inari SakkiMeemit ja fasismin estetiikka – Visuaalinen retorinen analyysi Pohjoismaisen…

Lue lisää

Pääkirjoitus: Maarit Jaakkola & Outi AuttiKohti keski-iän juhlaa Artikkelit Elina LaineSukupuolen representaatiot sosiaalityön harjoittelussa Tansaniassa Hanna Huhtinen”Näen maailman mahdollisina päivityksinä” – Blogijulkaisijan minätekniikat Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsissa Noora VaakanainenPromotoituja sisältöjä ja käännösrobotiikkaa – Monikielisyys huomio- ja elämystalouden palveluksessa Pontus Purokurun Römaanissa ja Kaj Kalinin Designissa Muut tekstit HaastatteluEntiset päätoimittajat muistelevat PuhePuheita Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen 40-vuotisjuhlista Esseet Mikko…

Lue lisää

Pääkirjoitus: Outi Autti & Maarit JaakkolaKannattaako tiedevilpistä ilmoittaa? Artikkelit Anna ParviainenNeutraalina esitetty maskuliinisuus – Sukupuolen epäsymmetrinen visualisointi Marimekon vuosien 1956–1979 unisex-vaatteiden edustuskuvastossa Kaarina KilpiöÄänellinen vyöhykkeistäminen kuluttajatarjouman rakentamisessa – Etnografinen tutkimus lahtelaisten seksikauppojen ääniympäristöistä Sanna Mommo, Marja-Leena Rönkkö & Anna KouhiaMateriaalisuuden murroksia käsityön oppiaineen kehityksessä – Katsaus monimateriaalisen käsityön opetuksen toimintakenttiin Esseet Nita Taivaloja Monisuhteiden tutkimus…

Lue lisää

Tulossa on kirja pohjoismaisesta tavasta hoitaa arkistointia ja yleisemminkin asiakirjahallintaa. Ilmestymispäivä ei ole vielä tiedossa (menee kuukausia), mutta teos sisällysluetteloineen on jo kustantajan sivulla.

Lue lisää

Ystäväni Gunin kanssa perustamamme Suomen ensimmäinen itsenäinen sateenkaarikustantamo aloitti toimintansa 1991. Nimesimme sen Meikänainen Oy:ksi lesboyhteisössä käytetyn meikäläiset-nimityksen mukaan. Tekeminen alkoi innostuksesta ryhtyä julkaisemaan kirjoja, jollaisia oli suomeksi niukasti saatavilla. Halusimme julkaista erityisesti Suomessa kirjoitettua kirjallisuutta, mutta julkaisimme myös meille tarjottuja käännöksiä. Ryhdyimme ensi töiksemme keräämään lesbo- ja bi-naisilta rakkausrunoja kaksikieliseksi antologiaksi, jotta saisimme suomalaisia…

Lue lisää

Tiedote (Julkaisuvapaa 25.1.2022) Teostiedot:Hekanaho, Pia Livia; Mustola, Kati; Lassila, Anna & Suhonen, Marja. 2022. Uusin silmin: Lesbinen katse kulttuuriin. Helda Open Books. Alkuperäinen teos ilmestynyt 1996, julkaisijana Yliopistopaino.Kansi: Suvi Sillanpää. Valokuvat: Auli Kaartinen. Helda Open Books -palvelussa on julkaistu uudelleen avoimena e-kirjana sateenkaarihistoriallisesti merkittävä teos, vuonna 1996 ilmestynyt Uusin silmin: lesbinen katse kulttuuriin. Teoksen ovat…

Lue lisää

Uuden etsijät -hanke julkistaa keskeiset tuloksensa yhteisjulkaisussa, joka avaa uuden näkökulman suomalaiseen kulttuurihistoriaan Uuden etsijät. Salatieteiden ja okkultismin suomalainen kulttuurihistoria (toimittajat Maarit Leskelä-Kärki ja Antti Harmainen, Teos) on monivuotisen tutkimushankkeen päätösteos. Koneen säätiön rahoituksella vuodesta 2018 toiminut Uuden etsijät. Esoteerisuuden ja uskonnollisuuden murros modernisoituvassa...

Lue lisää

Yksi useamman vuoden kestänyt projekti on nyt takana. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuihin kuuluva tuorein opus Fantasia. Lajit, ilmiö ja yhteiskunta vietti juuri julkkareitaan. 540-sivuinen järkäle vastaa muun muassa kysymyksiin, mitä fantasia on, millainen on sen traditio, miksi sitä luetaan ja kuinka sitä tutkitaan. Teoksessa käydään läpi fantasian historiaa, sen alalajeja ja ilmiöitä, fantasian yleisöjä ja yhteiskuntaa…

Lue lisää

Lähetin viime viikolla kolme tekstiä eteenpäin toimittajille. Samalla jäin pohtimaan sitä, miten tutkijat puhuvat tutkimuksestaan. Yhteiskunnan muututtua tietoyhteiskunnaksi uusimman tiedon on oltava mahdollisimman monen saatavilla muun muassa tasavertaisuuden nimissä. Yliopistojen tasolla se tarkoittaa sitä, että pyrimme mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan tutkimustemme tuloksia avointen julkaisukanavien (open-access) kautta eli sellaisissa akateemisissa julkaisuissa, jotka ovat vapaasti saatavilla verkossa -…

Lue lisää

Tammikuu oli ja meni ja tuntui kestäneen puoli ikuisuutta. Viime viikot ovat olleet sen verran hektisiä opetuksen kanssa, että aika ja tila ovat liikkuneet ihan omaan tahtiinsa. Viime tiistai tuntui iltakuuden aikoihin kestäneen jo yhden viikon verran. Nyt kuitenkin yksi tämän kevään haastavimmista työviikoista on paketissa, joten ajattelin luoda katsauksen vuoteen 2020 - mitä kaikkea…

Lue lisää