Kullakin ihmisellä on tavallisesti 23 kromosomiparia eli yhteensä 46 kromosomia. Joskus yhden tietyn kromosomiparin tilalla voikin olla kolme kromosomia, jolloin puhutaan trisomiasta. Trisomioiden vakavuus vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia ja kehityshäiriöitä. Maailman yleisin trisomia on Downin syndrooma, joka johtuu ylimääräisestä 21. kromosomista. Nykyisin Downin syndrooma diagnosoidaan yhdellä noin 800–1000:sta syntyvästä lapsesta. …

Lue lisää

Pääkirjoitus: Maarit Jaakkola & Outi AuttiKohti keski-iän juhlaa Artikkelit Elina LaineSukupuolen representaatiot sosiaalityön harjoittelussa Tansaniassa Hanna Huhtinen”Näen maailman mahdollisina päivityksinä” – Blogijulkaisijan minätekniikat Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsissa Noora VaakanainenPromotoituja sisältöjä ja käännösrobotiikkaa – Monikielisyys huomio- ja elämystalouden palveluksessa Pontus Purokurun Römaanissa ja Kaj Kalinin Designissa Muut tekstit HaastatteluEntiset päätoimittajat muistelevat PuhePuheita Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen 40-vuotisjuhlista Esseet Mikko…

Lue lisää

Pääkirjoitus: Outi Autti & Maarit JaakkolaKannattaako tiedevilpistä ilmoittaa? Artikkelit Anna ParviainenNeutraalina esitetty maskuliinisuus – Sukupuolen epäsymmetrinen visualisointi Marimekon vuosien 1956–1979 unisex-vaatteiden edustuskuvastossa Kaarina KilpiöÄänellinen vyöhykkeistäminen kuluttajatarjouman rakentamisessa – Etnografinen tutkimus lahtelaisten seksikauppojen ääniympäristöistä Sanna Mommo, Marja-Leena Rönkkö & Anna KouhiaMateriaalisuuden murroksia käsityön oppiaineen kehityksessä – Katsaus monimateriaalisen käsityön opetuksen toimintakenttiin Esseet Nita Taivaloja Monisuhteiden tutkimus…

Lue lisää

Tulossa on kirja pohjoismaisesta tavasta hoitaa arkistointia ja yleisemminkin asiakirjahallintaa. Ilmestymispäivä ei ole vielä tiedossa (menee kuukausia), mutta teos sisällysluetteloineen on jo kustantajan sivulla.

Lue lisää

Pääkirjoitus: Maarit Jaakkola, Maija Korhonen & Sirpa LappalainenMittaamisen mitta Artikkelit Ilpo HelénDataohjautuvaa terveydenhoitoa tarinoimalla tekemässä – Asiantuntijapuheen kertomuksellinen lupauksellisuus Touko Vaahtera & Sirpa LappalainenVammaistutkimus koulutuspoliittisia ja antikapitalistisia kyvykkyysoletuksia haastamassa – Digitalisaation ajan ihmisteollisuus Venla OkkonenZombiuusliberalismin subjektin jäljillä – Itsenmittaamiseen valmentaminen ja itsevastuullisuuden murtumat työelämässä Katariina MäkinenSosiaalisen median hauraiksi mitatut subjektit Katsaukset Salla-Maaria LaaksonenSosiaalisen median tutkija…

Lue lisää

Ystäväni Gunin kanssa perustamamme Suomen ensimmäinen itsenäinen sateenkaarikustantamo aloitti toimintansa 1991. Nimesimme sen Meikänainen Oy:ksi lesboyhteisössä käytetyn meikäläiset-nimityksen mukaan. Tekeminen alkoi innostuksesta ryhtyä julkaisemaan kirjoja, jollaisia oli suomeksi niukasti saatavilla. Halusimme julkaista erityisesti Suomessa kirjoitettua kirjallisuutta, mutta julkaisimme myös meille tarjottuja käännöksiä. Ryhdyimme ensi töiksemme keräämään lesbo- ja bi-naisilta rakkausrunoja kaksikieliseksi antologiaksi, jotta saisimme suomalaisia…

Lue lisää

Tiedote (Julkaisuvapaa 25.1.2022) Teostiedot:Hekanaho, Pia Livia; Mustola, Kati; Lassila, Anna & Suhonen, Marja. 2022. Uusin silmin: Lesbinen katse kulttuuriin. Helda Open Books. Alkuperäinen teos ilmestynyt 1996, julkaisijana Yliopistopaino.Kansi: Suvi Sillanpää. Valokuvat: Auli Kaartinen. Helda Open Books -palvelussa on julkaistu uudelleen avoimena e-kirjana sateenkaarihistoriallisesti merkittävä teos, vuonna 1996 ilmestynyt Uusin silmin: lesbinen katse kulttuuriin. Teoksen ovat…

Lue lisää

Uuden etsijät -hanke julkistaa keskeiset tuloksensa yhteisjulkaisussa, joka avaa uuden näkökulman suomalaiseen kulttuurihistoriaan Uuden etsijät. Salatieteiden ja okkultismin suomalainen kulttuurihistoria (toimittajat Maarit Leskelä-Kärki ja Antti Harmainen, Teos) on monivuotisen tutkimushankkeen päätösteos. Koneen säätiön rahoituksella vuodesta 2018 toiminut Uuden etsijät. Esoteerisuuden ja uskonnollisuuden murros modernisoituvassa...

Lue lisää

Yksi useamman vuoden kestänyt projekti on nyt takana. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuihin kuuluva tuorein opus Fantasia. Lajit, ilmiö ja yhteiskunta vietti juuri julkkareitaan. 540-sivuinen järkäle vastaa muun muassa kysymyksiin, mitä fantasia on, millainen on sen traditio, miksi sitä luetaan ja kuinka sitä tutkitaan. Teoksessa käydään läpi fantasian historiaa, sen alalajeja ja ilmiöitä, fantasian yleisöjä ja yhteiskuntaa…

Lue lisää

Lähetin viime viikolla kolme tekstiä eteenpäin toimittajille. Samalla jäin pohtimaan sitä, miten tutkijat puhuvat tutkimuksestaan. Yhteiskunnan muututtua tietoyhteiskunnaksi uusimman tiedon on oltava mahdollisimman monen saatavilla muun muassa tasavertaisuuden nimissä. Yliopistojen tasolla se tarkoittaa sitä, että pyrimme mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan tutkimustemme tuloksia avointen julkaisukanavien (open-access) kautta eli sellaisissa akateemisissa julkaisuissa, jotka ovat vapaasti saatavilla verkossa -…

Lue lisää

Tammikuu oli ja meni ja tuntui kestäneen puoli ikuisuutta. Viime viikot ovat olleet sen verran hektisiä opetuksen kanssa, että aika ja tila ovat liikkuneet ihan omaan tahtiinsa. Viime tiistai tuntui iltakuuden aikoihin kestäneen jo yhden viikon verran. Nyt kuitenkin yksi tämän kevään haastavimmista työviikoista on paketissa, joten ajattelin luoda katsauksen vuoteen 2020 - mitä kaikkea…

Lue lisää