Kirjoitin muutama vuosi sitten Parikkalan kirjastoista. Ensimmäisiä kyläkirjastoja oli Tyrjän kylän kirjasto, joka oli Heinosten talossa. Siellä sitä hoiti Kristian Heinonen (Linkistä myös Kristianin kuva). Parikkalan Sanomat julkaisi hänestä 1928 jutun, johon liittyi Heinosen itsensä kirjoittama lyhyt elämäntarina.Juttu yllätti, sillä kävi ilmi, että Heinonen oli vakavasti liikuntavammainen. Ei ollut mitenkään tavallista, että 1800-luvun loppupuolella täysin liikuntakyvytön…

Lue lisää

Lainakirjaston kirjat kymmenen pinoissaMuseon kirjakokoelmaan sisältyy tuhansia niteitä, muun muassa Liedon Nuorisoseuran Lainakirjaston teokset.  Sain tehtäväkseni kuvata ja luetteloida ne sähköiseen luettelointitietokantaan.    Kirjaluettelot Kirjoista on olemassa kaksi kortistoa, toinen ilmeisesti alkuperäinen 1900-luvun alkupuolelta ja toinen uudistettu 1970-luvulta. Aluksi vertailin luetteloiden numerointia ja totesin, etteivät ne olleet kertaakaan yhteneväiset. Kirjojen nimetkään eivät aina olleet yhteneväisiä, sillä…

Lue lisää

Tietolinja-lehden numero 2/2020 on nyt luettavissa osoitteessa https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20201217101273 Tällä kertaa on tarjolla artikkeleita tekoälyn hyödyntämisestä digitaalisissa ihmistieteissä, tutkijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä, Kansalliskirjaston uudesta aineistopolitiikasta, kansallisbibliografioiden rooleista, nimitietopalvelun etenemisestä, aakkostuksesta, OKM:n julkaisutiedonkeruusta ja syksyllä järjestetystä Tiedejulkaisemisen päivästä. Lehdessä kartoitetaan myös avoimen julkaisemisen historiaa Suomessa ja haastatellaan Tieteellisten seurain valtuuskunnan emerita-julkaisupäällikkö Eeva-Liisa Aaltoa. Lisäksi lehdessä on tarjolla…

Lue lisää

Tietolinja-lehden numero 1/2020 on nyt luettavissa osoitteessa https://tietolinja.kansalliskirjasto.fi Lehden artikkelit käsittelevät tällä kertaa korona-ajan verkkoarkistointia ja etätyökokemuksia, Urajärven kirjavaraston tyhjentämistä, linkitettyjä auktoriteettitietoja sekä Digitaalinen avoin muisti -hanketta. Numeroon sisältyy myös neljän artikkelin laajuinen teemakokonaisuus, jossa käsitellään tieteellisten lehtien ja tieteellisen julkaisemisen tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Teemaan sisältyvien artikkelien aiheina ovat suomalaisten lehtien näkyvyys avointen tiedelehtien rekisterissä…

Lue lisää

Tietolinja-lehden numero 2/2019 on nyt luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019120445609 Tämänkertainen numero tarjoaa laajan kattauksen kirjoituksia erilaisista ajankohtaisista aiheista. Lehden artikkeliosiossa esitellään Kansalliskirjaston digitoimia tekijänoikeuden alaisia aineistoja tutkimuskäyttöön tarjoavaa Tutkain-hanketta, perehdytään automaattisen kuvailun luotettavuuteen, kerrataan BIBFRAME-luettelointiformaatin tuoreita kuulumisia ja käydään eläkkeelle jäävän Kansalliskirjaston luettelointi- ja musiikkispesialistin Ulla Ikäheimon juttusilla. Numerossa on myös kolmen artikkelin laajuinen teemaosio, joka…

Lue lisää

Sain vinkin Parikkalasta, että siellä on toiminut lainakirjasto jo vuodesta 1848, jolloin tässäkin blogissa käsitellyn papin Anton Ulrik Rönnholmin pojan Karl Philip Rönnholmin (s. 1831, k. 1901) kerrottiin perustaneen kirjaston isänsä omistamaan Ristimäen kartanoon. Koska olen viime aikoina tutkinut Anton Ulrik Rönnholmin kirjakokoelmaa, jäin pohtimaan Parikkalan lainakirjastoa. Kansalliskirjaston digitoidussa Historiallisessa sanomalehtikirjastossa tekemäni haut toivat luettavakseni Suometar -lehdessä toukokuussa…

Lue lisää

Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivusto on uudistunut 22.8.2019. Seuraa ajankohtaisia uutisia kirjastosta uudella verkkosivistolla osoitteessa www.helsinki.fi/kirjasto. Tämä erillinen uutisblogi poistuu käytöstä, eikä sen sisältö enää päivity.        

Lue lisää

Pääkirjasto Kaisa-talon Kaisaniemenkadun puoleinen iso ikkuna pestään torstaina 22.8.2019. Ikkunanpesu alkaa klo 8 ja kestää iltapäivään. Pesusta saattaa aiheutua jonkin verran häiriötä 3.-6. kerroksen Kaisaniemenkadun puoleisille lukupaikoille. Pahoittelemme asiaa! Kaisaniemenkadun puoleinen iso ikkuna pestään torstaina 22.8.2019. Kuva: Veikko Somerpuro

Lue lisää

Tutkija, jos aiot hakea Suomen Akatemian syyskuun haussa 3.9.–25.9.2019 ja haluat aineistonhallintasuunnitelmastasi data-asiantuntijan ennakkoarvion, lähetä suunnitelmasi 15.9.2019 mennessä osoitteeseen . Yliopiston datatuki tarkistaa ja kommentoi yliopiston tutkijoiden aineistonhallintasuunnitelmia saapumisjärjestyksessä. Huom! Datatuki tarjoaa myös aineistonhallinnan peruskoulutusta ja aineistonhallintasuunnitelun (DMP) työpajoja elo-syyskuussa. Tarkista oman kampuksesi ajat. Lisätietoja aineistonhallinnasta ja sen suunnittelusta: Aineistonhallinta Tutkijan dokumentaatio-opas Data Management Plan…

Lue lisää

Teqmine Patent Similarity Tool Workshop Time: Sept. 10th 2019 10:00 – 12:00 Venue: Terkko Library Auditorium (room 2013), 2nd floor, Haartmaninkatu 4 Enrolment: Researcher, is your invention already patented? Is your goal to commercialize your research? Does your research team carry out the innovation process properly? Student, is your goal to work in the…

Lue lisää

Kansalliskirjaston kokoelmat ovat haettavissa Helka-tietokannassa viimeisen kerran pe 23.8.2019. Järjestelmävaihdoksen vuoksi Kansalliskirjaston kokoelmaan kuuluvaa aineistoa ei voi hakea tietokannassa tai lainata lainkaan 24.8.–1.9.2019 välisenä aikana. Maanantaista 2.9. alkaen Kansalliskirjaston lainat, varaukset, palautukset ja maksut voi hoitaa vain Kansalliskirjastossa tai Kansalliskirjaston hakupalvelussa kansalliskirjasto.finna.fi. Kansalliskirjaston kirjoja ei voi enää palauttaa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikkoihin kuten Kaisa-taloon perjantain…

Lue lisää

Kesän sulkuaika on päättynyt ja Meilahden, Kumpulan sekä Viikin kampuskirjastot ovat jälleen avoinna. Lyhennetyt kesäaukioloajat, ma-pe 8-16, jatkuvat vielä 25.8. asti. Syyslukukauden aukioloajat kirjastossa 26.8.-15.12.2019 Helsingin yliopiston kirjasto palaa normaaleihin aukioloaikoihin maanantaina 26.8. Kumpulan kampuskirjasto  on avoinna ma-pe 8-18, asiakaspalvelu ma-pe 10-17. Asiakaspalveluaikojen ulkopuolella kirjasto toimii omatoimikirjastona. Viikin kampuskirjasto on avoinna ma-pe 8-19, asiakaspalvelu ma-pe…

Lue lisää

Ebook Central-e-kirjat pois käytöstä 20.07.19 klo. 19.00-22.00. Katkon syynä ovat palveluntarjoaja Proquestin palvelimien ylläpitotoimet.

Lue lisää

Ebscon e-kirjat pois käytöstä 10.07.19 klo. 15.00-23.00 Katkon syy:  Palveluntarjoaja Ebscon palvelimien ylläpitotoimet.

Lue lisää

Pedaforum-päivät järjestettiin 5. – 6. 6. 2019 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Helsingin yliopiston kirjasto oli mukana jakamassa kokemuksiaan ja asiantuntemustaan tilojen ja palveluiden kehittämistä. Tänä vuonna  konferenssiin osallistui yli 650 eri alojen asiantuntijaa korkeakouluista eri puolelta Suomea – niin opettajia, hallinnon työntekijöitä kuin opiskelijoitakin. Oppimisen avoimuuden asiantuntijat tapasivat Kaisa-talossa Pedaforumia edeltävänä päivänä Tieteellisten seurain valtuuskunnan oppimisen…

Lue lisää

Minervan oppimiskeskuksen matot pestään torstaina 27.6.2019, minkä vuoksi oppimiskeskus on torstaina suljettu. Muilta osin Minervan kiinteistö Siltavuorenpenkereellä on normaalisti auki.  Perjantaina myös oppimiskeskus on taas auki normaalisti klo 8-17:45. Kaikki kesän aukioloajat kirjaston verkkosivulla

Lue lisää

Tietolinja-verkkolehden numero 1/2019 on nyt luettavissa osoitteessa https://tietolinja.kansalliskirjasto.fi/ Numerossa on tällä kertaa paljon asiaa avoimesta julkaisemisesta. Timo Vilén käsittelee artikkelissaan APC-maksuja koskevan tiedon keruuta. Riitta Koikkalainen ja Jyrki Ilva puolestaan kirjoittavat yleisemmin avoimen tiedejulkaisemisen rahoitusta koskevista näköaloista. Jyrki Ilva analysoi lisäksi erillisessä artikkelissa suomalaisten korkeakoulujen julkaisujen avoimuutta vuoden 2018 julkaisutietojen pohjalta. Juha Hakalan artikkelit käsittelevät…

Lue lisää

Pakkohan se oli päästä katsomaan. British Museumissa oli viime syksystä viime sunnuntaihin asti esillä jo etukäteenkin paljon hehkutettu erikoisnäyttely I am Ashurbanipal king of the world, king of Assyria. Koska en ennen joulua mitenkään ehtinyt Lontooseen ja tammikuukin kului Berliinissä, ainoaksi mahdollisuudekseni kokea tämä spektaakkeli jäi ylipuhua puoliso ja peruskouluaan päättävä kuopus uhraamaan puoli hiihtolomaa tähän matkaan. Silmävaivojen…

Lue lisää

Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Studiossa järjestetään syksyn 2014 aikana maanantaisin luentosarja suomalaisesta 1930-luvusta otsikolla ”Kulttuuria, taidetta ja politiikkaa 1930-luvun Suomesta”. Luentosarjan järjestävät Turun yliopiston kulttuurihistorian ja kotimaisen kirjallisuuden oppiaineet, avoin yliopisto ja Turun kaupunginkirjasto.Luentosarjan ohjelma:Turun kaupunginkirjaston Studiossa maanantai-iltaisin klo 18.00-19.30, alkaen 1.9.2014.1.9. Kari Immonen: Kaksi 30-lukua 8.9. Tuula Karjalainen: Tove Janssonin nuoruusvuodet 22.9. Veli-Matti Pynttäri: Essee…

Lue lisää