Kirjoitus perustuu puheenvuoroon, jonka Emil Uuttu piti Museoviraston 24.–25.11.2021 Helsingissä järjestämässä Kenen kulttuuriperintö? Merkitykset, kokemukset ja vuoropuhelu -seminaarissa. Kuva: Kuvakaappaus Finna-palvelun hausta asiasanalla ”sukupuolivähemmistöt”. Osallistun keskusteluun museoesineiden julkisista kuvailutiedoista historian harrastajana. Huomioni koskevat Kansalliskirjaston ylläpitämästä Finna-hakupalvelusta löytyviä digitalisoituja, transihmisiä koskevia aineistoja ja niiden julkisia kuvailutietoja. Kuvailen hakuyrityksiäni, hakutulosnäkymiä ja aihesanalistoja runoanalyysin ajattomassa preesensissä. Rajasin puheenvuoroani…

Lue lisää

Lainakirjaston kirjat kymmenen pinoissaMuseon kirjakokoelmaan sisältyy tuhansia niteitä, muun muassa Liedon Nuorisoseuran Lainakirjaston teokset.  Sain tehtäväkseni kuvata ja luetteloida ne sähköiseen luettelointitietokantaan.    Kirjaluettelot Kirjoista on olemassa kaksi kortistoa, toinen ilmeisesti alkuperäinen 1900-luvun alkupuolelta ja toinen uudistettu 1970-luvulta. Aluksi vertailin luetteloiden numerointia ja totesin, etteivät ne olleet kertaakaan yhteneväiset. Kirjojen nimetkään eivät aina olleet yhteneväisiä, sillä…

Lue lisää

Kuva: Setan mielenosoitus vapautuspäivillä eduskuntatalolla vuonna 1980. Setan valokuvakokoelmat, Työväen Arkisto. Vuonna 1909 perustettu Työväen Arkisto on maamme vanhin kansanliikearkisto. Se on keskittynyt tallentamaan työväenperinteen, sosiaalihistorian ja ihmisoikeustyön piiriin kuuluvaa aineistoa. Vuonna 2002 alkanut yhteistyö Setan kanssa toi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian tallentamisen osaksi Työväen Arkiston kokoelmapolitiikkaa. Aineistot Työväen Arkistossa säilytetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien…

Lue lisää

Kuva: Setan vapautuspäivien mielenosoitus vuonna 1980. Setan valokuvakokoelma, Työväen Arkisto. Valtakunnallisen ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n valokuvakokoelma Työväen Arkistolla tarjoaa visuaalisen katsauksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta tehtyyn työhön, arkeen ja juhlaan, ihmisiin ja ilmiöihin. Kokoelma muodostuu Setan julkaisemien Seta- ja Z- lehtien kuvituskuvista ja kattaa ajanjakson 1970-luvun puolivälistä 2000-luvun alkuun. Järjestin, kansioin ja tein valokuvaluettelon kokoelmasta vuoden…

Lue lisää

Kuva: Työväen Arkisto, Jani Kaunismäki Jos haluaisit löytää menneisyyden sateenkaarevan elämän jälkiä, mistä etsisit? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian tutkimus tulkitsee usein pieniä, häviäviä ja epäsuoria jälkiä, koska muita välttämättä sateenkaarevasta elämästä ei ole jätetty tai jäänyt jäljelle. Niin oikeudenkäyntien asiakirjoista, muistitietokokoelmista kuin muistakin arkistoista löytyy välähdyksiä menneisyyden sateenkaarevista ihmisistä − tai käytännöistä, jotka eivät ole…

Lue lisää

  Näkökulmia fregatin historiaan – kolme esimerkkiä Forum Marinumin kokoelmasta   TEKSTI: HEIKKI LAURILA Merivoimien allekirjoittaessa Laivue 2020:n hankintasopimuksen mediassa käytiin jonkin verran keskustelua uusien alusten nimityksestä. Kysymykseksi nousi tulisiko uutta laivaluokkaa kutsua fregatiksi vai korvetiksi. Fregatti-sanalla onkin viitattu eri aikakausina hyvin erityyppisiin aluksiin. Tämän blogin tarkoituksena ei siis ole ratkaista, ovatko Merivoimien uudet alukset…

Lue lisää

Teksti: Nea Pälä                                                                                                         …

Lue lisää

Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivusto on uudistunut 22.8.2019. Seuraa ajankohtaisia uutisia kirjastosta uudella verkkosivistolla osoitteessa www.helsinki.fi/kirjasto. Tämä erillinen uutisblogi poistuu käytöstä, eikä sen sisältö enää päivity.        

Lue lisää

Kansalliskirjaston kokoelmat ovat haettavissa Helka-tietokannassa viimeisen kerran pe 23.8.2019. Järjestelmävaihdoksen vuoksi Kansalliskirjaston kokoelmaan kuuluvaa aineistoa ei voi hakea tietokannassa tai lainata lainkaan 24.8.–1.9.2019 välisenä aikana. Maanantaista 2.9. alkaen Kansalliskirjaston lainat, varaukset, palautukset ja maksut voi hoitaa vain Kansalliskirjastossa tai Kansalliskirjaston hakupalvelussa kansalliskirjasto.finna.fi. Kansalliskirjaston kirjoja ei voi enää palauttaa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikkoihin kuten Kaisa-taloon perjantain…

Lue lisää

Tammikuussa 1867, 150 vuotta sitten, Magnus von Wright (1805–1868) asettui kotitalonsa ikkunaan ja luonnosteli näkymän paperille. Hän piirsi lyijykynällään pihan pakkaslumen peittämiä puita ja naapuritalon aitaa. von Wright täydensi puututkielmiaan vielä valkoisella guassivärillä. Aamun huurteinen tunnelma siirtyi luonnoksesta myöhemmin öljyväreillä kankaalle, rakastetuksi Annankatu kylmänä talviaamuna -teokseksi. Maalaus on todennäköisesti viimeinen, jonka von Wright ehti saada valmiiksi…

Lue lisää

Signe Branderin panoraamaotokset avaavat laajakuvanäkymän sadan vuoden takaiseen Helsinkiin. Valokuvaaja Signe Brander nousee vuonna 1912 rakenteilla olevan Kallion kirkon torniin ja tallentaa kamerallaan sieltä avautuvan näkymän yli Helsingin kattojen. Tarkoituksena on tallentaa kasvavaa työväenkaupunginosaa ennen kuin tyhjät tontit täyttyvät rakennuksista ja pienet puutalot väistyvät kivitalojen tieltä. Kallion alue on saanut asemakaavan noin kymmenen vuotta aiemmin,…

Lue lisää

”Älä astu ruohikolle paljain jaloin: puutarhani on sirpaleita täynnä”, kirjoitti Edith Södergran runossaan Tähdet. Kun läheinen suhde katkeaa, askellus muuttuu erilaiseksi ja tasapaino horjuu kun yritämme olla satuttamatta itseämme lisää. Jokaisen hajonneen suhteen raunioilla on menneestä kipeästikin muistuttavia esineitä ja asioita. Mitä niille pitäisi tehdä? Kroatialainen Museum of Broken Relationships tarjoaa mahdollisuuden päästä eroon entiseen…

Lue lisää

Lappeenrannan Huhtiniemessä, siellä, mistä vielä viime vuonna etsittiin salaisen kenttäoikeuden uhreja, oli 1980-luvulla hyppyrimäen kupeessa merkillinen, ruostunut ja ruohottunut laite. Se koostui erinäisistä metalliosista, muovista ja vaijereista. Pikkupoikaporukassa usein ihmettelimme, mikä se voisi olla – kunnes lopulta saimme vastauksen paikalle sattuneelta herralta: ”No se on spedelinko!” Mäkihyppy- eli spedelinko oli edesmenneen taiteilija-keksijä Pertti ”Spede” Pasasen…

Lue lisää

Salaperäisesti nimetty laatikko täynnä pyöreäreunaisia valokuvia yli vuosisadan takaa herätti kuvakokoelmien tutkija Ennisofia Salmelan sisäisen Sherlock Holmesin. Salaa otetut kuvat paljastuivat kaupunginmuseon varhaisimpiin johtajiin kuuluvan, innokkaan valokuvaajan Nils Wasastjernan ottamiksi. Tutkijana valokuvien luetteloinnissa jännittävintä ja palkitsevinta lienee, miten työ herättää henkiin sen pienen etsivän, joka lapsena juoksi suurennuslasi kädessä pitkin ojien pohjia. Nyt suurennuslasi muuttuu…

Lue lisää

– joihin konservaattori sylkäisi.   Esinetutkijat innostuivat, kun asiakas lähetti valokuvan pikkuäidistä nukenvaunuineen, joiden vaunukopassa komeili saksalaisen valmistajan nimi. Ilman valokuvaa kiinnostus ei olisi herännyt, sillä kokoelmakeskuksen nukenvaunuhylly on jo valmiiksi 14 metriä pitkä ja eri vuosikymmenien nukenvaunuja ja -rattaita on laaja valikoima. Carinin nukenvaunut Kun näkee valokuvassa Carinin ulkoiluttamassa nukkevauvaansa, jugendkoristeiset vaunut näyttävät ratkaisevasti…

Lue lisää

Vanhat opaskilvet kertovat, kuinka Elannon uudenlaisessa pikamyymälässä asioitiin vuonna 1950. Tutkija Nina Winberg valottaa itsepalvelumyymälöiden historiaa. Elannon pikamyymälöiden opaskilpisarja kuvaa uuden kulutuskulttuurin läpimurtoa. Taiteilija Pertti Pohjolan vuonna 1955 piirtämät kilvet kertovat, miten kuluttajan tuli toimia uudenlaisessa myymälässä. Ruokaostoksia tekevät olivat tottuneet saamaan palvelua ja myös jonottamaan erillisissä leipä-, maito- ja lihakaupoissa. Uusissa itsepalvelumyymälöissä sen sijaan…

Lue lisää

Mitä kaupunginmuseon arkistokokoelman dokumentit kertovat apteekkarien kivennäisvesituotannosta? Ananas, appelsiini, vadelma vai inkivääri: valinnan vaikeutta limsahyllylläkö? Ehkä niinkin, mutta muun muassa nämä aromit maustoivat Helsingin Apteekkarien kivennäisvesitehtaan juomia jo 1860-luvulla. Kaupunginmuseon arkistokokoelman muuton yhteydessä tulee vastaan hyvin monentyyppistä aineistoa: kortteja ja lipukkeita, karttoja, hinnastoja, luetteloita, opaskirjoja ja niin edelleen. Aineistoa on eri ajoilta ja se on…

Lue lisää

Muistojen matkalaukku on kaupunginmuseossa kehitetty työkalu ikäihmisten viriketoimintaan. Laukku sisältää erilaisia esineitä, joiden parissa voi viettää muistelutuokioita eli muistiaisia. Avauskierroksensa muistojen matkalaukku teki vuodenvaihteessa 2011–2012 Roihuvuoren vanhustenkeskuksessa. Parin kuukauden aikana kaikkiaan noin sata senioria vietti pienryhmissä muistiaisia matkalaukun äärellä. Laukkua voi lainata kaupunginmuseosta, ja se voi jäädä kiertämään vanhustenkeskukseen, vanhainkotiin tai päivätoimintakeskukseen sovituksi ajaksi. Saa…

Lue lisää